vrijdag 26 juni 2009

vrij

Het was te verwachten: een rechtbank in Bulgarije heeft vastgesteld dat Agim Ceku niet kan worden uitgeleverd aan Servië. De oud-leider van het UCK en voormalig premier van Kosovo, door Servië verantwoordelijk gehouden voor de marteling, ontvoering en dood van honderden Serviërs en andere niet-Albanezen tijdens de Kosovo-oorlog, mocht gisteren als vrij man het gerechtsgebouw in de grensplaats Kjustendil verlaten. Volgens het persbureau AFP is hem nog wel gevraagd om tot 3 juli in Bulgarije te blijven, want dan loopt de termijn af waarbinnen het openbaar ministerie in hoger beroep kan gaan.
Na Slovenië, Hongarije en Colombia is Bulgarije het vierde land dat geen grond ziet om Ceku voor berechting naar Servië te sturen. Wat de overwegingen van de rechtbank zijn geweest, weet ik niet. De berichten maken daar geen melding van. Volgens AFP had de oud-guerillaleider aangevoerd dat hij geen Servisch burger is en dat Servië niet om de uitlevering van buitenlandse burgers kan vragen. Dat is natuurlijk onzin. Servië kan vragen om de uitlevering van iedereen die ervan wordt verdacht misdaden op Servisch grondgebied (nu onafhankelijk of niet, in 1999 was Kosovo in ieder geval Servisch grondgebied) te hebben gepleegd.
De verdediging had een brief meegenomen van de huidige premier van Kosovo, Hashim Thaci, waarin te lezen viel dat Ceku deel uitmaakt van het Kosovaarse corps diplomatique en dat hij dus onschendbaarheid geniet. En verder zou er een verklaring zijn, waarin Unmik stelt dat Ceku onder de jurisdictie van de Verenigde Naties valt. Geen woord over de vraag of Ceku al dan niet oorlogsmisdaden heeft gepleegd.
Het zal niemand verbazen dat ik dit een teleurstellende gang van zaken vind. Ik heb het niet specifiek over deze Bulgaarse rechtbank. Misschien heeft die de beslissing genomen op juiste juridische gronden. Het teleurstellende is dat er van Albanese kant waarschijnlijk nooit iemand verantwoordelijk zal worden gehouden voor de aangetoonde misdaden tegen Serviërs en Roma tijdens de Kosovo-oorlog. De openbare aanklager bij het Joegoslavië tribunaal heeft herhaaldelijk gezegd dat er geen nieuwe aanklachten te verwachten zijn en Servië krijgt niet de kans om de daders te berechten.

Geen opmerkingen: