maandag 1 juni 2009

beerput

Er stijgt een uiterst onaangename beerputlucht op uit de krochten van de georganiseerde misdaad. Het stinkt hier onbedaarlijk, maar dat heeft een voordeel: het lijkt er warempel op dat de moord op de Kroatische uitgever Ivo Pukanić langzaam maar zeker wordt oontrafeld. De baas van het weekblad Nacional en zijn marketing-director Niko Franjić werden op 23 oktober vorig jaar opgeblazen.
Afgelopen zaterdag arresteerde de politie in Belgrado Milenko Kuzmanović. Die had al vijfenvijftig dagen in een Kroatische politiecel gezeten, maar moest met kerst vorig jaar wegens gebrek aan bewijs worden vrijgelaten. Hij zou de bom die onder de auto van Punkanić was geplakt hebben geleverd en twee mede-samenzweerders, Robert en Luka Matanić, na de aanslag hebben geholpen te vluchten.
Volgens de berichten is Kuzamnović gearresteerd op aanwijzing van een geheimzinnige criminele kroongetuige, een man die deel uitmaakte van het criminele netwerk van Sreten Jocić, alias Joca Amsterdam, die de aanslag zou hebben georganiseerd en die eind april in Belgrado werd gearresteerd.
Nog niet officieel bekend is wie de moord op Pukanić heeft besteld, maar meer en meer vingers wijzen in de richting van Stanko Subotić, een “controversieel zakenman” (dan weet je het wel), die herhaaldelijk in verband is gebracht met sigarettensmokkel tijdens de sancties in de jaren negentig. Laat dat nou net een onderwerp zijn waar Nacional keer op keer over heeft gepubliceerd.
Op zich is het al verheugend genoeg dat deze zaak lijkt te worden opgelost, maar wat mij betreft is het meest heugelijke feit dat de Kroatische en de Servische politie en justitie kennelijk in staat zijn samen te werken. Georganiseerde misdaad is één van de grootste problemen in de regio. Niet alleen vanwege de smokkel van van alles en nog wat, niet alleen vanwege de schier eindeloze reeks aan aanslagen en moordpartijen, maar vooral ook vanwege de greep die gansters hebben op politiek en economie. Als de oplossing van deze zaak helpt die greep een beetje te verlichten dan is er veel gewonnen.

Geen opmerkingen: