vrijdag 5 juni 2009

feest

Nog iets meer dan een week en dan is het zo ver: dan vieren we het grote O Bože-feest (het grote Oh gut-feest). Ik hoor jullie je afvragen wat dat nou weer is, een traditioneel heidense aanbidding van zon en maan, het einde van een christelijk-ortodoxe vasten, nog iets anders? Jawel, iets anders. Ik word dit jaar vijftig en ik ben ook nog eens tien jaar weg uit Nederland. Dat leek me wel reden voor een feestje. Hoewel, het is een beetje dubbel. Ik merk ineens dat ik een heleboel verleden heb, dat ik me dingen kan herinneren die maar liefst veertig jaar geleden zijn. Dat is toch wel zorgelijk. Gelukkig ben ik nog niet kaal.
We gaan het feest vieren in Tršić (plaatje), een dorpje in de buurt van Loznica in West-Servië, tegen de grens met Bosnië. Ik wilde voor de verandering eens niet in Belgrado blijven. Er komen een stuk of tien man uit Nederland (inclusief mijn 84-jarige vader, hulde!), een handjevol vrienden uit Macedonië en een hele kluit uit Servië. Zien de laatsten ook eens iets van hun eigen land. Er zal natuurlijk veel eten zijn en veel drinken en veel muziek (starigradska tijdens de lunch en deejay Funky Šljiva = Funky Pruim later in de avond en nacht). Vanaf het moment dat ik op het idee kwam, ruim een half jaar geleden, ben ik al opgewonden van de gedachte alleen. Het gaat vast een prachtig feest worden. Gisterenavond hebben we in Kolarac (=kafana in Kneza Mihailova) de laatste details besproken met Peđa (plaatje), want die woont in Tršić en die organiseert van alles en nog wat.

Vanzelfsprekend komt er een verslag van de gebeurtenissen.

6 opmerkingen:

Albert zei

De voorpret is er duidelijk al, en het feest moet nog beginnen. Gefeliciteerd!
groet, Albert

David Jan zei

Dankjewel Albert.

Anoniem zei

Alvast gefeliciteerd,wij zijn gisteren net terug uit tronosa waar wij een huisje hebben.Om de alcohol uit het lijf te jagen na het feest is het misschien wel aardig om naar "konak Milica" te lopen 30 minuten voorbij Vukov kuce met een stijl klimmetje.
p.s. vriend Dragan uit Loznica(eerdere reactie), is dat misschien Dragan Mirkovic?die heeft voor ons nog een vertaling moeten maken van het trouwboekje i.v.m nieuw paspoort voor Gordana.Lang verhaal, door bureaucratie en kwijtraken huwelijksregister nog geen paspoort.We moeten een internationale verklaring hebben,dat we getrouwd zijn.Terwijl op haar oude pas en licna karte mijn naam als echtgenoot toegevoegd is, maar dat bleek niet afdoende.Het leek wel een klucht van John Lanting(ook niet lollig), politiebureau in/uit 4x, gemeentehuis in/uit 4x, deuren open deuren dicht, mensen in mensen uit.Hier zijn we 3 dagen mee zoet geweest,klotsende oksels en nog geen resultaat, in aug. nog maar eens proberen.Dit zal je niet vreemd in de oren klinken. Jullie zijn trouwens van harte welkom in Tronosa 1200mtr voor het klooster aan de linkerzijde.

Peter en Gordana (bekend bij restoran "Promaja" in Trsic)

David Jan zei

Wat een bureaucratische lijdensweg. Wellicht komen we elkaar nog eens tegen in Tronosa. Dat klimmetje naar konak Milica moet overigens maar een andere keer. Ik weet niet zeker of ik daar zondag toe in staat zal zijn.

Anoniem zei

Hallo DJ,
een paar dagen niet gekeken op je blog en wat bleek? Jij bijna jarig en ik met hetzelfde organisatie bezig als jullie met z'n tweetjes voor je 50ste... Alleen m'n man lief weet van niks (ssssssssss) want houd niet zo van Abrahampoppen in de voortuin, gelukkig! Dus krijgt hij van mij&dochterslief een echte Surprise Party. Voor jou van harte gefeliciteerd en ik wens je&Aleksandra een knalfuif toe!!!
O boze, boze gevoel zullen we hier ook binnenkort beleven. Pozdrav, Sasja.
PS.Wat een leuke uitnodiging!

David Jan zei

Dankjewel en succes met de organisatie van je surprise party. Gaat ook vast leuk worden.