zaterdag 20 juni 2009

talent

Ik schreef in de vorige post al dat ik gisterenavond in de Belgradose kunstacademie was. Dat was natuurlijk niet alleen om er naar de wc te gaan. De hoofdreden van mijn bezoek was de eindejaarstentoonstelling van de studenten en weer heb ik moeten vaststellen dat Servië barst van het verborgen talent. Vooral het werk van Dragiša Marinković (als ik me niet vergis, dat krijg je als je bijna vijftig bent, dan ga je namen vergeten), derdejaars en zeer getalenteerd, was het aanzien meer dan waard. Ja, het is somber, pessimistisch zo je wilt, maar wat een expressie. Is er onder jullie niet iemand met een gallerie of iemand die iemand met een gallerie kent, want deze jonge schilder verdient het om ook buiten de muren van de academie gezien te worden.

p.s. Iemand wees me erop dat dit werk wel erg lijkt op dat van Francis Bacon, een Britse schilder die leefde van 1909 tot 1992. Dat de jonge schilder, met andere woorden, leentjebuur of misschien wel plagiaat heeft gepleegd. Is er een kunsthistoricus onder jullie die dat kan beoordelen?

4 opmerkingen:

Aleks zei

Wouw,heftig! Thank for this one,heb ik al lang heel graag willen zien.

David Jan zei

Wat heb je precies al heel lang willen zien?

Aleks zei

Iets over kunst vandaag daar, door de ogen van iemand daar (in het Nederlands,als het kan)en in het algemeen wat gebeurt zoal op het veld shilderen,tekenen,beeldhouwen ezv.Waar moet ik verder zoeken,bijvoorbeld om aan dit soort info te komen? Alvast bedankt,goed weekend,Sandra

David Jan zei

Ik weet niet precies waar je naar op zoek bent. Er wordt in Servië heel wat afgeschilderd, gebeeldhouwd, getekend en gemusiceerd. Gewoon googlen en je komt van alles en nog wat tegen. Laat me even weten als je iets specifieks wilt weten, dan zal ik op zoek gaan.