We zullen eens zien of drie keer scheepsrecht is. Dit keer staat Bulgarije voor de keuze of het Agim Ceku aan Servië zal uitleveren. De voormalig vechtersbaas, ex-kapitein in het Joegoslavische en het Kroatische leger, voormalig militair leider van het UCK, ex-premier van Kosovo, oud-commandant van het koddige Kosovo Protection Corps en kopstuk van de Sociaal-Democratische Partij van Kosovo is gisteren aangehouden aan de grens tussen Macedonië en Bulgarije. De Bulgaren reageerden op een opsporingsverzoek van Interpol, dat Servië (en toen nog Montenegro) in 2002 al had ingediend. Servië verdenkt Ceku van oorlogsmisdaden tijdens en na de Kosovo-oorlog van 1999.
Twee keer eerder werd meneer opegpakt: in 2003 in Slovenië en een jaar later in Hongarije. Beide keren kwam hij na forse buitenlandse druk razendsnel weer op vrije voeten. Vorig jaar nog schopten de Colombianen hem het land uit, toen ze er achter kwamen dat Ceku werd gezocht. Volgens de Bulgaren wordt hij in ieder geval drie dagen in voorlopige hechtenis gehouden.
Kosovo vecht opsporingsbevel en arrestatie natuurlijk aan. Volgens Ceku zelf misbruikt Servië het lidmaatschap van Interpol (waarvan Kosovo geen lid is). "Ik denk dat het tijd is dat Interpol deze kwestie (die van het opsporingsbevel) serieus heroverweegt en Servië vertelt dat het welletjes is," zei hij vorige maand. Kosovo's minister van binnenlandse zaken heeft Interpol al eens geschreven dat "Servië geen jurisdictie (heeft) over Kosovo en zijn burgers". Nogmaals, we zullen zien of Bulgarije de rug recht houdt.
Ander nieuws dan. Wie is die meneer op dat plaatje ook alweer? Oh ja, Naser Oric. Het is even stil geweest rondom de man die door veel mensen verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van een flink aantal Servische burgers rond Srebrenica, maar tot woede van zowat nog meer mensen door het Joegoslavië Tribunaal werd vrijgesproken.
Ik berichtte vorig jaar oktober al dat hij bij Sarajevo in bezit van heel veel geld was gearresteerd op verdenking van afpersing en verboden wapenbezit. Welnu, de uitspraak is er. Deze meneer moet twee jaar het gevang in. Niet vanwege die afpersing, want dat achtte de rechtbank niet bewezen (en wie zou er ook denken dat dit lammetje mensen zou afpersen?), maar wel vanwege het bezit van wapens en explosieven (waar zou hij die dan voor nodig hebben gehad?). Twee jaar dus. Ben benieuwd wanneer hij weer op vrije voeten komt, maar vrees dat dat geen twee jaar zal duren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Zolang dit soort rotte appels de binnenkant van een cel maar heel kortstondig zien als gevolg van machtige vrienden, is er nog een lange weg te gaan..
Ik vind het als zodanig niet zo'n gekke gedachte dat berechting van mensen die van oorlogsmisdaden worden verdacht wordt gezien als sleutelelement voor de verwerking van de gruwelen van de oorlog en uiteindelijk verzoening. Directe en indirecte slachtoffers zouden daarmee zien dat oorlogsmisdaden worden vergolden. Dat is een mooie gedachte. Ik vraag me alleen steeds af bij wie de Servische slachtoffers, hun nabestaanden en de honderdduizenden verdrevenen terecht moeten.
.. maar het had ook zo gekund dat bij een flinke veroordeling van Oric de haat tussen Bosnische moslims en Bosnische Serviërs weer opgelaaid zou zijn.
Als ik het goed begrijp, wordt Oric door de Bosnische moslims gezien als held - een soort Che Guevara die ook vreselijke misdaden op z'n naam heeft staan, maar dat is ook bijna iedereen 'vergeten'.
Een veroordeling die past bij de daden die hij gepleegd zou hebben, zou voor een opstand gezorgd kunnen hebben, 'hij heeft vooral de moslims een goede daad bewezen uit wraak'.
Wellicht dat veroordelingen - vooral door het tribunaal in Scheveningen - voor verwerking kan zorgen voor de slachtoffers en een teken af kan geven dat misdaden nergens onbestraft kunnen blijven en dat niemand ooit nog oog in oog hoeft te staan met de verantwoordelijke voor zoveel van zijn pijn, EN dat veroordelingen nog meer olie op het vuur geven dat nog nasmeult..
Persoonlijk denk ik dat er geen oplossing is..
Een reactie posten