Het is vandaag tien jaar geleden dat de Navo en de restanten van Joegoslavië de Militair Technische Overeenkomst, die een eind moest maken aan de Kosovo-oorlog, ondertekenden. Omdat het net over de grens in Macedonië gebeurde, staat de overeenkomst bekend als het Kumanovo-akkoord. Hoewel Milošević en de zijnen het destijds deden voorkomen alsof ze hadden gewonnen, had de nederlaag bijna niet completer kunnen zijn.
Alle Joegoslavische/Servische troepen (leger, politie, paramilitairen, loslopende idioten), dienden binnen elf dagen het grondgebied van Kosovo te verlaten om plaats te maken voor Navo-troepen. Verder werd er aan de Servische kant van de grens een veiligheidszone ingevoerd, waarin geen Servisch vliegtuig mocht vliegen en geen Servische militair zijn gezicht mocht laten zien. Belgrado verloor effectief alle zeggenschap over de provincie. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties had resolutie 1244 weliswaar nog niet aangenomen, maar duidelijk was al wel dat de Serviërs niets meer te vertellen zouden hebben in Kosovo. In ruil daarvoor zou de Navo stoppen met de verwoestende bombardementen. Mooie overwinning, Sloba.
Zoals je vaak ziet bij dit soort van herdenkingsmomenten verschijnen er allerlei rapporten, notities, en evaluaties. Zo stelt Amnesty International dat de verantwoordelijken voor de ontvoering en verdwijning van vele honderden Albanezen en Serviërs nog bijna niemand voor het gerecht is gesleept. "Ongeveer 1900 families in Kosovo en Servië wachten nog steeds op nieuws over het lot en de verblijfplaats van hun verwanten," schrijft de mensenrechtenorganisatie in een rapport.
Ander nieuws uit Kosovo. Er dreigt vandaag voor de verandering weer eens onrust in het noorden. De Serviërs willen bij de 'grensovergangen' Jarinje en Brnjak gaan demonstreren tegen het besluit van EULex om importheffingen te gaan incasseren en we weten allemaal waar dat toe kan leiden.
De Servische minister voor Kosovo, Goran Bogdanović, heeft hen opgeroepen om wél samen te werken, omdat Belgrado EULex "toestemming" heeft gegeven. Bogdanović zou het een beetje raar vinden als de Kosovo-Serviërs iets anders doen dan hetgeen de regering in Belgrado denkt dat goed voor ze is. Nou, meneer Bogdanović, volgens mij luisteren de Serviërs in Kosovo naar anderen in Belgrado, niet naar u.
Wat nog meer? Oh ja, een Amerikaanse functionaris liet gisteren weten dat de Navo-missie in Kosovo, Kfor, wel een beetje kleiner kan. Er zitten nu nog zo'n zestienduizend internationale militairen (dat is er één op iedere honderdvijfentwintig inwoners). Volgens de Amerikaan zou een troepenmacht van een man of tienduizend wel volstaan. Ze zitten nu voornamelijk uit hun neus te eten, voeg ik daar zelf aan toe. Volgens Navo-baas De Hoop Scheffer heeft de functionaris voor z'n beurt gesproken.Nou, weten jullie dat ook allemaal weer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten