vrijdag 26 juni 2009

antwoord

Voor degenen die het gemist hebben: er is een flinke discussie gevoerd over een Ikon-uitzending over voormalig Joegoslavië. Een van de deelnemers daaraan opperde om de makers van het programma om een reactie te vragen. Dat heb ik gedaan en ik heb er ook antwoord op gekregen. En hoewel ik liever een ander antwoord had gehad, vind ik het toch van goed fatsoen getuigen dat eindredacteur Bert Visser een mailtje heeft teruggestuurd. Hieronder de mailwisseling:

Geachte heer/mevrouw,

Een gekke vraag uit Belgrado. Als NOS-correspondent op de Balkan maak ik een bescheiden weblogje over mijn werk. Dat gaat soms over persoonlijke zaken, soms over wat bredere onderwerpen. Gisteren heb ik een post geschreven over de Grenzen van Europa aflevering over de Balkan. Trouwe lezers van het Belgradoblog (http://belgradeblogger.blogspot.com/), allemaal mensen die geïnteresseerd zijn in de regio, reageren daar van harte op. De kritiek is niet mals. Een van de lezers vroeg zich af of het mogelijk zou zijn om Paul Rosenmöller (of volgens mij beter: samensteller Hans Hermans) te laten reageren op de kritiek en uit te laten leggen waarom de uitzending is gemaakt zoals die is gemaakt. Dat leek mij een goed idee, dus hierbij dat verzoek.

Met vriendelijke groet,

David Jan Godfroid


Beste David Jan,

We hebben besloten niet op je verzoek in te gaan, ook al vonden we je vraag helemaal niet gek. Je hebt in je weblog onze uitzending van kritisch commentaar voorzien. Dat is natuurlijk uitstekend, we zullen je kritiek ter harte nemen. Maar om daar nou zelf weer op te reageren, daar zien we niet veel in. De discussie krijgt dan iets eindeloos. Het maakt namelijk nogal uit of je de situatie bekijkt door een Servische bril, een Albanees Kosovaarse-, of een Westers/Europese bril. Als De Volkskrant een kritische recensie schrijft dan sturen we ook niet meteen een ingezonden brief. Kijkers die bij ons reageren krijgen overigens natuurlijk wel antwoord.

Vriendelijke groeten,

Bert Visser

Eindredacteur IKON TV


Beste Bert,

In ieder geval hartelijk dank voor je reactie. Even ter verduidelijking: anders dan enkele bezoekers van het Belgradoblog vond ik de uitzending niet anti-Servisch, ik vond haar niet compleet en tamelijk onevenwichtig. Dat zal ongetwijfeld komen doordat ik in Servië woon en daardoor misschien geneigd ben de conflicten in de jaren negentig ook eens door een Servische bril te zien. Het zij zo. Hulde overigens wel voor het feit dat jullie eigenwijs genoeg zijn om in weerwil van de algemen trend ruim aandacht te besteden aan dat grote buitenland.

Groeten,

David Jan

9 opmerkingen:

Antje zei

Jij hebt toch niet per se een Servische bril? Volgens mij hou je nog heel lang je Nederlandse kijk op de zaken als je in het buitenland zit (zie ik ook bij familie in Scandinavie), ik zou het eerder een wat positievere blik op Servie willen noemen, ingegeven door praktijkervaring die die makers toch niet hebben.

Nou ja, beetje een sippe reactie, al is er ook wel iets voor te zeggen. Maar toch jammer dat ze niet uitleggen waarom ze voor die benadering gekozen hebben.

Fabian zei

Ik vind dit een gemiste kans voor de Ikon, het is wel duidelijk: reacties zijn leuk, maar nee discussie gaan we niet aan, dat is eng....

Het is zeker goed dat ze aandacht besteden aan de Balkan regio, maar een gemiste kans dat ze een wat meer evenwichtige positie hadden kunnen innemen, maar ja er moet natuurlijk een score worden gemaakt op de kosten van de belastingbetaler....

Ik vind het goed dat je ze hebt aangeschreven David-Jan en de reactie laat zien, dat laat zien dat je waarde hecht aan de reacties van je bezoekers en dat kan ik erg waarderen.

Ik betreur de reactie van de Ikon, dat moge duidelijk zijn, ik zie het meer als een gemiste kans voor hen, misschien kunnen ze er van leren.

In eerdere reacties heb ik kunnen lezen dat als je een standpunt inneemt dat je dan meteen een stempel krijgt: "pro-servisch", "pro-bosnisch", "pro kroatisch", "pro sloveens", "pro montenegrijns", "pro macedonisch". zou kunnen zijn.... Ik denk dan aan al die mensen die ik heb gesproken in Joegoslavie en terug denken aan "hun "land en geen van allen "pro" zijn zoals daarnet geschreven. In dit soort discussies denk ik dan aan hen.

Ik ga iets heel ongewoons doen : ik ga een gedicht hier plaatsen wat ik heb geschreven toen ik in "Joegoslavië"was. Ik heb een rare afwijking dat ik poezië schrijf in het Frans ( en dat voor een Nederlander) , maar hier komt ie dan, laat de mensen van de Ikon, maar ook degene die denken in hokjes zoals hierboven beschreven daar maar eens over denken....

Yougoslavie

Le Yougoslavie n’existe plus,
même si beaucoup des citoyens
rêve de ce pays.

Leur rêves sont éclate par
des politiciens qui ont voulu
leur propre pouvoir.

Frontières ont crée et les citoyens
ne peuvent plus voyager librement dans leur propre pays perdu.

Les citoyens d'ex Yougoslavie
n'ont pas su ce qu'ils ont eu dans l'époque.
Maintenant ils savent ce qu'ils ont perdu.

Skopje (MK), le 28 mai 2009

David Jan zei

@ Antje. Nee, een Servische bril heb ik niet, die wil ik ook helemaal niet hebben. Maar als je temidden van een volk woont, dan ontkom je er niet aan dat je ook door hun ogen (of bril) naar de werkelijkheid kijkt. Je krijgt meer begrip, wat overigens niet betekent dat je het automatisch met ze eens bent. Dat is niet negatief. Integendeel, dat is precies waarom er correspondenten bestaan.
@ Fabian. Ik krijg nogal eens het verwijt dat ik pro-Servisch ben en ik deel je afkeer van die hokjesgeest. Ik ben niet voor Serviërs, ik ben niet voor Albanezen, ik ben niet voor welke bevolkingsgroep dan ook. Het is per slot van rekening geen voetbalwedstrijd. Wat ik wel probeer, is de vastgeroeste vooroordelen over deze regio en zijn bewoners omver te halen. Geen enkel volk is per definitie goed of slecht, ook niet op de Balkan.

krajisnik zei

Het bestempelen van iemand als Pro-iets is een makkelijke manier om diegeen in discredit te brengen. Als iemand bijvoorbeeld het label pro-servisch heeft dat kunnen mensen snel denken dat die persoon er een verborgen agenda op na houdt.
De enigste manier waarop je dit kan ontwijken is door kanttekeningen bij je eigen opmerkingen te plaatsen.

En zoals Fabian opmerkte waardeer ik het ook dat je contact opgenomen hebt met de makers van het progamma!

Apsys zei

Toevallig heb ik de aflevering ook gezien en werd er een beetje misselijk van Rosenmoller als verlosser te moeten aanschouwen. Hij pretendeerde onpartijdig te zijn maar wederom werd door "selectie en suggestie" technieken zijn persoonlijke visie neergezet.

En door zinnen als "Kosovaren en Serviers moeten..." te gebruiken val je wat mij betreft toch een beetje door de mand.
Onbewust zegt hij dus dat Serven geen echte Kosovaren zijn, dat ondanks multietnisch geblabla Kosovo Albanees is. Oeps.

Apsys zei

ps. Fijne Vidovdan iedereen,
komen jullie ook zo naar Kosovo Polje? Ik neem wel een kratje bier mee, zorgen jullie voor de chips?

David Jan zei

Het spijt me Apsys, ik zat vast in een enorme plensbui in Belgrado (zie post van vandaag).

cornelis Boekarest zei

Ik snap eerlijk gezegd niet wat je bezielt, waarde vriend, als je de IKON gaat mailen omdat je het niet eens bent met een repo.

David Jan zei

Dat was geen actie van mij persoonlijk, het was een verzoek van een bezoeker, geachte oosterbuur. En servicegericht als het Belgradoblog is, heb ik daar gehoor aan gegeven. Ik vind het overigens helemaal niet zo gek. Van mij mag journalisten wel vaker worden gevraagd waarom ze de keuzes maken die ze maken en de repo's uitzenden die ze uitzenden. Bovendien is de Ikon ook nog eens een publieke omroeporganisatie die geen leden heeft om verantwoording aan af te leggen, dus mogen ze dat af en toe best eens direct aan kijkers/luisteraars doen. Dat wil allerminst zeggen dat je je oor dan maar te luisteren moet leggen bij het griezelige 'gesundes Volksempfinden' en soort soort van 'u vraagt, wij draaien' programma's moet gaan maken. Dat gebeurt al vaak genoeg in de Nederlandse media. Vandaar mijn hulde voor de ruime aandacht die de Ikon aan het buitenland besteedt.