vrijdag 26 juni 2009

minister

Hè hè, eindelijk is het zover. Minister Verhagen van buitenlandse zaken komt op bezoek. Op 21 juli zal hij een dagje in Belgrado zijn en in ieder geval besprekingen voeren met zijn Servische collega Vuk Jeremić. Al maanden zeurt de Servische regering erover. Hij komt echt, hij komt snel, hij komt nog dit jaar, hij komt in ieder geval... Ik heb het geloof ik wel vijftig keer gehoord, maar nu komt Verhagen dus. Ongelogen, bevestigd door het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken.
De Serviërs willen Verhagen eigenlijk laten zien dat Servië er echt alles aan doet om "volledig" met het Joegoslavië-tribunaal samen te werken. Verhagen heeft echter al verschillende keren gezegd dat dat oordeel helemaal niet aan hem is, maar aan de hoofdaanklager bij het tribunaal, Serge Brammertz. In Politika van vandaag gooit Jeremić het over een andere boeg. Hij wil Nederland er nu vooral van overtuigen dat er een aantal overeenkomsten tussen de EU en Servië wordt ontdooid en dan gaat het om het Stabilisatie- en Associatieverdrag en een interimakkoord, beide vorig jaar ondertekend om de pro-Europese coalitie van Boris Tadić in het zadel te helpen, maar nog niet bekrachtigd door het Nederlandse parlement. Dat zal ook niet gebeuren, zolang Mladić niet in Scheveningen zit.
De Servische minister wil in de krant niet vooruitlopen op de uitkomst van de besprekingen. "Vooralsnog zijn er geen tekenen die er op wijzen dat het Nederlandse standpunt kan worden veranderd," zegt hij somber en daar heeft hij hoogstwaarschijnlijk gelijk in. De twee bewindslieden zullen elkaar ferm de hand schudden en vriendelijk naar de camera's glimlachen. En ze drinken een glas, ze doen een plas en verder blijft alles zoals het was. Denk ik.

1 opmerking:

Fabian zei

http://www.minbuza.nl/nl/actueel/persberichten,2009/06/verhagen-naar-servie.html