Ik kon m'n ogen zowat niet geloven toen ik het volgende las in de New York Times: "Wij blijven van de mensen op de Balkan verwachten dat ze denken en reageren zoals wij dat doen. Dat gaat niet gebeuren." en: "Wij in het westen doen alsof we controle hebben over wat er in de regio gebeurt. Dat is niet het geval." M'n broek zakte er haast van af, want het was niet de eerste de beste die zijn standpunt verwoordde in het betreffende opiniestuk, het was William Montgomery in hoogst eigen persoon, oud-ambassadeur van de Verenigde Staten in Bulgarije, Kroatië en Servië en Montenegro. Revolutionair.
Montgomery stelt voor tot "de een of andere manier van opdeling tussen de Albanezen en de Serviërs" in Kosovo te komen. Voor Bosnië omvat de oplossing in zijn ogen onder meer "de creatie van een andere verhouding". Hij wil de Republika Srpska toestaan een referendum te houden over onafhankelijkheid. "In beide gevallen is er een gedemonstreerde vastberadenheid nodig en de bereidheid om militair geweld te gebruiken om geweld onderweg te voorkomen", schijft hij er ook nog bij.
Ik weet wel, Montgomery is maar oud-ambassadeur en wat hij voorstelt is (nog) geen officieel beleid van de Verenigde Staten, maar als je zijn mening combineert met het opmerkelijke begrip van vice-president Joe Biden voor Servië tijdens zijn recente bezoek aan de regio, en de milde opvattingen van Hillary Clinton over de Servische samenwerking met het Joegoslavië Tribunaal, dan lijkt er toch echt iets te veranderen in Washington.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
10 opmerkingen:
Waarom sta je met een afgezakte broek? Dat begrijp ik niet in je berichtje. WM ontkent toch eigenlijk de houding van "het westen/de VS" dat Servie moet denken en handelen als "wij"? Dus een eigen(wijze) koers vaart?
Verder natuurlijk gefeliciteerd met je 50 jaar. Ook toevallig onze Ned-Servische lerares uit Rotterdam woont ook in Trsic. Is er zelfs geboren. We kennen het dus een beetje.
Inderdaad een beetje ongelukkig geformuleerd. Wat ik eigenlijk wilde zeggen is dat mijn mond openviel van verbazing. Zulke opvattingen verwachtte ik niet van de man die hier als ambassadeur jarenlang het 'oude' beleid van de VS heeft verkocht.
En dankjewel voor de felicitaties.
Waarom verwachtte je dat niet David Jan?
Noam Chomsky sprak zich ook uit over dit onderwerp.
De VS vielen Servie niet aan vanwege de schokkende gebeurtenissen daar maar omdat ze niet genoeg hervormden.
Nu zit er een nieuwe pro-westerse regering in Servie en opeens zijn ze mild richting Servie. Was wel te verwachtten.
Amerika kijkt eerst naar eigen interessen en niet naar de zogenaamde "Human rights"
Ik ben inderdaad ook wel benieuwd naar de reden van deze ommezwaai van de US.
Is het om een extra uitvalsbasis te creëren nu Turkije steeds meer politiek islamiseerd? , of een goedmakertje nu men inziet dat Kosovo en Albanië radicaliseren?
Voorlopig blijft het gissen naar het hoe en waarom.
Gé
p.s. Marija, die lerares uit Rotterdam , geeft die NL-Serv. of Serv.-NL cursussen en waar worden die gegeven?
@ Krajisnik. Je gaat ervan uit dat er geen verschil is tussen Clinton, die bommen liet gooien, Bush, die de status quo consolideerde en verder geen bal om de Balkan gaf (behalve zijn bezoek aan Albanië) en Obama. Ik verkeer in de (misschien naïeve) veronderstelling dat laatsgenoemde zijn buitenlandse politiek echt op andere leest wil schoeien. Toegegeven, het (strategische) belang van de VS zal wel voorop blijven staan, maar het stemt positief te zien dat in ieder geval wordt (her)overwogen wat dat strategische belang dan is en hoe het het beste wordt gediend. Wat meer evenwicht op de Balkan lijkt me geen kwaad te kunnen.
@ Gé. Zie hierboven. Wat er nou precies achter zit, weet ik niet helemaal. Ik denk eerlijk gezegd dat Turkije er niet zoveel mee te maken heeft. Ten eerste hebben de Amerikanen al een joekel van een basis in Kosovo (Bondsteel) en ten tweede denk ik dat de Amerikanen zich ook wel realiseren dat Servië zich niet één, twee, drie voor het militaire karretje van Washington laat spannen. Het Navo-lidmaatschap is immers, ondanks Tadić, ook nog steeds niet aan de orde.
p.s. Ik weet eerlijk gezegd niet over welke Marija je het hebt.
Marija die de eerste reactie hierboven plaatste.
ha, nu zie ik het. Marija?
De grote vraag blijft natuurlijk wat Servie in ruil voor deze nog onofficiele beloftes of koerswijziging moet doen. Misschien de laatste troef (Mladic) inzetten? In ieder geval zijn dit onverwachte, maar hoopvolle ontwikkelingen.
Rasim Ljajić verklaart dag na dag dat Servië tegen het eind van het jaar "volledig" zal samenwerken met het Tribunaal. Nu hebben we dat wel vaker gehoord, maar je weet nooit.
Een reactie posten