maandag 11 januari 2010

vroeg

De eerste klus van vandaag zit er alweer op. Een gesprek over de presidentsverkiezingen in Kroatië in het Radio 1 Journaal. Half vijf opgestaan, want anders slaap ik nog half, even na half zeven gesprek, nu nog even naar bed.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

En ik heb het half gehoord in de auto om ongeveer half negen. Mijn zoontje op de achterbank zat er doorheen te schreeuwen.

Hartelijke groet,

Jesse

David Jan zei

Dat moet een herhaling zijn geweest.

Unknown zei

Ha David Jan!

Super dat je weer terug bent en alsnog srećna nova godina! Er was geen slaap te bespeuren in je gesprek met Radio 1 hoor! Ik (als luie student) zou het zo niet kunnen om half zeven 's ochtends! Ik ben benieuwd of Josipović met enig succes kan opboksen tegen de kwesties die je genoemd hebt. We zullen dat ongetwijfeld van jouw gaan horen.
Hoe zit het eigenlijk met de politieke situatie in Servië? De problemen van Kroatië en Servië op het gebied van economie, Europese intergratie en samenwerking met Den Haag lijken mij in beide landen min of meer het zelfde. Kan Josipović een voorbeeld aan Tadić nemen? De afgelopen maanden begint zijn beleid toch wel vruchten af te werpen. De afschaffing van visa en de positievere geluiden vanuit de EU leiden ongetwijfeld tot borstklopperij bij Tadić en de zijnen maar leiden zij ook tot grotere steun, vertrouwen en betrokkenheid onder de Serviërs? Hoe staat Tadić in de peilingen? En wordt het al duidelijk wat Nikolić van plan is?

Groet,
Harm

Christina-99 zei

David Jan:
was weer prettig om vanmorgen met je stem wakker te worden. (Hoop dat Aleksandra me deze vrijheid van uitdrukken vergeeft).

Voor Harm:
ik denk dat je de taal machtig bent gezien je nieuwjaarswens. Dan is misschien het artikel via onderstaande URL over "afschaffing van visa" interessant om te lezen

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/171641/Za-dan-boravka-70-evra-

David Jan zei

@ Harm. Daar vraag je nogal wat. Ik kan dat op deze plek allemaal niet in volledig beantwoorden. Daarom maar even kort. Ik denk dat Kroatië er qua EU beter voor staat dan Servië, althans verder op weg is (tenzij Slovenië dwars blijft liggen). Ook economisch gezien staan de Kroaten, ondanks economische klappen, er nog steeds beter voor. Tadić' beleid sorteert inderdaad enig zucces in Europa, maar met een handelsakkoord en visumvrij reizen los je de enorme problemen waar Servië mee kampt niet zomaar op. Het lijkt me geen slecht idee als Josipović op een aantal terreinen een voorbeeld neemt aan Tadić, maar zijn positie is volstrekt anders. Tadić is de onbetwiste politieke leider van de grootste regeringspartij (en in de praktijk ook de baas van de regering), terwijl Josipović president is van een land waar een andere partij (de HDZ) aan de macht is. Bovendien is hij niet de leider van zijn eigen partij. Hij heeft dus lang niet zoveel in de melk te brokkelen als Tadić.
@ Christina. Maak je geen zorgen. Jij bent tenminste wakker geworden. Aleksandra bleef lekker doorslapen.