woensdag 27 januari 2010

bouwwoede

Skopje is één grote bouwput. De VMRO-regering van Nikola Gruevski heeft besloten de nauwelijks functionerende economie te stimuleren met nogal megalomane overheidsprojecten. Aan de linkerkant van de brug over de Vardar (de rivier die door Skopje stroomt) barst het van de activiteit. Er moet een theater verrijzen, een museum voor het heldhaftige verzet van de Macedoniërs tegen van alles en nog wat en aan de rechterkant wordt ook iets gebouwd, al weet ik niet wat. En dan is het ook nog de bedoeling om pal naast de oude stenen brug iets futuristisch nieuws te gaan aanleggen. Benieuwd wat dat gaat worden.

Achter die bouwputten staat ook een heel complex in de stijgers. Daar moeten een herinneringscentrum voor de tweede wereldoorlog en een synagoge voor de vrijwel verdwenen joodse gemeenschap komen.

Ik was hoe dan ook verrast door de veranderingen in het centrum. Nieuwe gebouwen als ruimteschepen.

Maar sommige dingen veranderen nooit.


In het zuidelijke, overwegend Albanese deel van de stad, de Čaršija, is alles hetzelfde. Daar koop je zoetigheid, goud, trouwjurkenen en sigaretten en daar ga je traditiegetrouw naar hetzelfde theehuis.


2 opmerkingen:

Albert zei

Prachtige foto's met duidelijke toelichting, geweldig!

David Jan zei

Dank voor je compliment, Albert.