donderdag 28 januari 2010

dikkerds

Zijn het gezellige dikkerdjes of ongezonde, met vetten en suikers volgevreten plumpuddingen met armen en benen? Servische kinderen wegen gemiddeld veel meer dan hun leeftijdsgenootjes in een aantal andere Europese landen. Het tabelletje hierboven spreekt boekdelen. De rode cijfers in het linker rijtje staan voor het gemiddelde gewicht van elf- tot veertienjarigen in Servië; dus als ze veertien zijn, wegen ze gemiddeld 65,08 kilo. Olifanten zouden er jaloers op zijn. In de andere kolommen vind je de gemiddelde gewichten van kinderen in België, Spanje, Slowakije en Albanië. Albanese kinderen van veertien wegen dus gemiddeld maar liefst vijftien kilo minder dan hun Servische leeftijdsgenootjes. Wat zal er het ongezondst zijn?


11 opmerkingen:

Antje zei

Er vanuitgaande dat Belgische kindjes niet totaal ondervoed zijn, denk ik toch dat de Servische kinderen er beroerder voorstaan dan de Albanese koters (al kan ik me voorstellen dat het in de groei weer veel uitmaakt, een paar kilo's te weinig).

Maar heftige cijfers hoor, kloppen ze wel? Een gemiddeld verschil van uiteindelijk wel 10 kilo met Belgie lijkt me enorm.

David Jan zei

Het zijn officiële cijfers van de Nationale Raad voor de Sport. Of ze kloppen? Dat weet je nooit zeker met officiële cijfer. Ik kan ze niet checken.

Antje zei

Nee, is ook zo. Er is in ieder geval werk aan de winkel voor de Servische minister van gezondheid!

kosovosrbija zei

en ze klagen altijd we hebben geen geld voor te eten blijkbaar wel

Ismael zei

ach Servische ouders hebben gewoon meer kind om van te houden ;)

Aleksa zei

Ja,dat zijn de hybrid kinderen ,coca cola en chips plus vlees vol met allerlei hormonen zijn de hoofd gerecht,spel computers en PCs,dat is de moderne zieke wereld en wij volgen lekker mee.Maar toch is de vergelijking met spanjarde en albanezen niet reel want serviers zijn veel langer als beide en als belgen ook denk ik.Ik denk als je de vergelijking met duitsers,nederlanders of engelsen zou doen, dat er niet veel verschill zou zijn.

Fredrik zei

Als ik zie hoe kinderen hier door allerlei 1e,2e,3e,4e en 5e rangs baba's volgestouwd worden, kijk ik er niet raar van op nee....
Chocola is volgens de gemiddelde Servische baba een hoofdvoedingsmiddel.

Krajisnik zei

Het verbaasd me dat jullie allemaal zo simpelweg gestuurd worden door een paar domme gegevens.
Ze wegen dan misschien wel meer maar heeft iemand er ooit bij gedacht dat Serviers gemiddeld ook een van de grootste volkeren ter wereld zijn. Dan mag het gewicht wel hoog zijn maar het zegt echt niet over het vetpercentage etc etc.

Krajisnik zei

O wacht Aleksa kaart het ook aan mijn excuss

David Jan zei

Natuurlijk is de lengte een belangrijke factor. Het verschil in gewicht zal daar voor een deel door kunnen worden verklaard. Maar ik zie dagelijks om me heen hoe ongezond kinderen eten en drinken: veel fastfood, veel cola, veel zoet, veel vet. In schoolpauzes kunnen de winkels en fastfoodtenten nabij scholen het niet aangesleept krijgen.

Antje zei

Ik heb even gezocht naar een fijn lijstje met meer cijfers, maar als ik Wiki (tsja...) mag geloven zijn Belgen in ieder geval net zo lang als Kroaten. En stel dat Serviers toch gemiddeld een paar centimeter langer zijn, dan zou ik me nog steeds zorgen maken over gemiddeld tien kilo meer. Er moeten wel heel wat olifantjes tegenover de normale Servische kindjes staan om dat gemiddelde zo op te rekken.

@krajisnik: Nederlanders zijn overigens, volgens meer bronnen dan Wiki, de langste van Europa, met name de Noorderlingen (al merk ik daar met mijn eigen 166 cm niet zo veel van).