vrijdag 22 januari 2010

mirakel?

Eigenlijk kan het helemaal niet en toch is het zo. Vannacht droomde ik dat de paus op bezoek was. Bij mij thuis nog wel. We dronken een kop thee en wisselden wijsheden uit over de toestand in de wereld. Ja, nou en? Gewoon een wat vreemde droom, maar toeval of niet, vanochtend las ik op de site van B92 dat-ie misschien echt wel komt. Dat zegt bisschop Irinej van Niš tenminste. 2013 zou een mooi jaar zijn voor zo'n bezoek, denkt de geestelijke, want dan is het 1700 jaar geleden dat het Edict van Milaan werd uitgevaardigd. (Geen idee wat dat is, snel even opgezocht: in 313 schreven keizer Constantijn I van het West- en Licinius van het Oost-Romeinse Rijk een brief, waarin zij de religieuze tolerantie uitriepen). Die Constantijn I kwam uit Niš. Vandaar. Ik ben wel benieuwd hoe de paus voldoende mensen bij elkaar denkt te krijgen om een mis voor op te dragen.

7 opmerkingen:

Ismael zei

Hoi,

ik heb ook wat opgezocht en volgens de census van 2002 zijn er ruim 400.000 RK Serviers dus een Heilige Mis of twee moet wel lukken.

David Jan zei

Benieuwd waar al die katholieken zich verstopt hebben.

Fredrik zei

Die zijn er wel hoor. In Zemun zit nog een kroatische minderheid en ik weet sowieso al 2 katholieke kerken in centrum BG te staan. Onlangs heb ik op de TV (kerst) ook een rede van de katholieke bisschop van BG te zien. O ja en bij de begrafenis van Pavle. Dus..ze zijn niet onder een of andere steen gekropen.

Ismael zei

Ik las dat de meeste Katholieken zich ergens in de Vojvodina bevinden als een Hongaarse minderheid

David Jan zei

Ik zal eens op zoek gaan.

kosovosrbija zei

mis zijn het er maar 4 in plaats van 400000

Ismael zei

Ze zijn gecentreerd in de Vojvodina, in Kosovo zijn er ook Albanese Katholieken.
Het Aartsbisdom zetelt in Belgrado- Smedereovo en daarnaast heb je ook nog de Bisdommen; Subotica, Zrenjanin Prizren en Srijem.