dinsdag 19 januari 2010

leger

"Vooruit maar," moet Stipe Mesić hebben gedacht. "Ik houd ermee op, dus wat kan mij het schelen. Ik zal het mijn opvolger eens lekker moeilijk maken." En daar slaagt hij wonderwel in. Eerst verlaagt hij de gevangenisstraf van een veroordeelde oorlogsmisdadiger en dan gaat hij op staatsbezoek in Kosovo. Maar dat is nog niet alles. Na afloop van de jaarlijkse ontvangst voor journalisten dreigde hij in een informele sfeer met oorlog als Milorad Dodik zijn referendum over de onafhankelijkheid van de Republika Srpska doorzet. Hij zou, zo tekende een verslaggever van de Novi List op, het Kroatische leger naar Brčko sturen als dat referendum er komt en daarmee de RS effectief in tweeën snijden.
In één ding heeft Mesić gelijk. Afsplitsing van de Republika Srpska zou in strijd zijn met het Dayton Akkoord en als mede-ondertekenaar daarvan heeft Kroatië zich verplicht het akkoord uit te voeren. Omdat ook Servië Dayton heeft ondertekend, heeft Boris Tadić gezegd dat zo'n volksraadpleging zijn steun niet zal krijgen.
Maar om nou meteen maar te dreigen met oorlog...
Dodik belazert de kluit voortdurend, ging Mesić verder (benieuwd of hij tijdens die ontvangst te veel had gedronken). Hij wil met zijn streken de internationale gemeenschap uitputten, zodat die op een gegeven moment de buik vol heeft van dat Bosnië. En als dat gebeurt, dan zijn de rapen gaar, want dan heeft Dodik zijn doel bereikt: "groot-Servië" (hij gaat voor het gemak voorbij aan het feit dat Servië helemaal niet op afscheiding van de RS zit te wachten, laat staan op aansluiting).
"Wedergeboorte van de oorlogstaal", schreef Novi List boven het artikel, en daar lijkt het inderdaad op. Ik ben allerminst een fan van Dodik, maar van een oorlogshitsende Kroatische president houd ik al helemaal niet, ook al houdt hij er volgende maand mee op.
Hier een gesprek in het Radio 1 Journaal.
Update. Het was te verwachten. Mesić heeft verklaard dat zijn woorden niet goed zijn geïntepreteerd.

4 opmerkingen:

kosovosrbija zei

dus als kroatie oorlog zou beginnen mer RS dan zullen de serviers weer de schuld krijgen dat we zijn begonnen, wederom voor mij mogen ze af scheiden , behalve als de albanenezen aan resolutie 1244 houden wat dus niet is gebeurd ,dan hoeven de bosniers ook niet houden aan de dayton akkoord,

Fredrik zei

Ik verbaas me iedere keer weer over de provocaties van allerlei politici over en weer.

En dit terwijl oude handelsrelaties zich langzaam weer herstellen. Hier zit de handel echt niet op te wachten hoor. Heb ik vorige week eenleuk stukje over gelezen zie link http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=49945

Ik kan er echt soms met m'n hoofd niet bij. De Kroaten hebben (net als de Serven)een janboel van de overheidsfinanciën. Daarvoor likken ze zich een weg naar Europa en net nu de boel zich weer een beetje begint te herstellen en wonden beginnen te helen, gooit die malloot van Mesic weer een knuppel in het Balkanhoenderhok.

Rare jongens, die Balkanezen.

brisel zei

Zoals een van de commentaren op de nieuwszender RTS. "Ze zouden in Southpark een plaatsje moeten voorzien voor Mesic." :-)

t'is toch wel iets he, dat eeuwige gepingpong tuss. Servië en Kroatië...

pozz

David Jan zei

De soep wordt waarschijnlijk niet zo heet gegeten als die door Mesić is opgediend. Maar ik ben het met Fredrik eens. Net nu de deur naar de rest van Europa op een kier staat, weten ze zich weer in de eigen voet te schieten. Sommige mensen zijn onverbeterlijk. En kosovosrbija, ik hoop van harte dat Servië niet de zwarte Piet krijgt toegespeeld voor uitlatingen van een Kroatische (bijna) ex-president, maar helaas zijn er in het verleden wel gekkere dingen gebeurd.