vrijdag 29 januari 2010

paus

Nu we he toch over God en zijn volgelingen hebben... Zoals bericht op het Belgradoblog, duidde hij er al op, kort voordat hij tot patriarch werd verkozen, Irenej Niški: het zou geen slecht idee zijn als de baas van die concurrerende kerk, de paus, eens op bezoek zou komen in Servië. Gisteren deed hij dat nog eens dunnetjes over tijdens een persconferentie. Nog nooit vertoond, zo'n gelegenheid waar journalisten de patriarch konden vragen wat ze wilden. Het grootste deel van het serviele journalistendom was evenwel zo overdonderd door deze noviteit dat er geen vraag over hun lippen kwam en dat ze niet méér wisten te doen dan de nieuwe patriarch zijn zegen vragen.
Het zal nog een hele toer worden om Irinej officieel op de patriarchentroon te krijgen. Dat gebeurt normaal gesproken in het patriarchaat in Peć en dat ligt, zoals de meesten van jullie waarschijnlijk wel weten, in Kosovo. Ik zie het al voor me: de hele orthodoxe kerk, buitenlandse gasten, vertegenwoordigers van regering en parlement, andere belangrijke mensen en ik in colonne naar Peć, onder bescherming van Albanese politie. Als Priština tenminste toestemming geeft. Misschien wordt de hele bups, zoals recentelijk een paar Servische hoogwaardigheidbekleders is overkomen, wel tegengehouden en teruggestuurd...

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Kosovo en Metohija blijft Servie! Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat Servie (deels) bezet is, dus 't is wachten op betere tijden. Zolang Servie geen afstand doet van Kosovo en Metohija, blijft het Servisch. Zie het maar met een gestolen auto. Blijft van de eigenaar, ook al rijdt de dief ermee rond.

David Jan zei

Of Kosovo nu van Servië is of niet (ik vind van wel, Irinej trouwens ook), feit is dat Belgrado er momenteel bar weinig te vertellen heeft. Om onder de huidige omstandigheden de inhuldiging zonder overleg in Peć te laten plaatsvinden lijkt me niet erg verstandig.

Unknown zei

Ik zou zeggen: een mooie PR kans voor Servie. Een grote optocht van maken met alle internationale pers, veel verzoenende woorden spreken etc. Laat maar zien, op een positieve manier, wat Kossovo betekent voor de Serviers. Wel goed opletten dat onverlaten dit moment niet misbruiken en er een puinhoop van maken. Ik ben benieuwd.

kosovosrbija zei

ben nieuwsgierig hoe het afloopt..zoals jullie allemaal weten wat ik erover vindt, kijk maar na anoniem geef hem gelijk, ben niet de enigste , iets wat gestolen wordt moet ook terug gegeven worden. we kunnen net zo goed limburg aan de duitsers geven

Albert zei

Hoi David Jan, weet jij ook waarom de installatie van de patriarch altijd in Peć plaatsvind, is dat al zo sinds de 14e eeuw?

kosovosrbija zei

heb gehoort dat ze het niet konden verbieden weet niet als jij wat meer hebt gehoort david jan

David Jan zei

Verbieden kunnen ze het niet, voor zover ik weet, maar er zullen heel wat praktische problemen overwonnen moeten worden. Of álle patriarchen ook in Peć zijn gekroond weet ik evenmin. Maar dat daar ook een plechtigheid plaatsvindt, is omdat de patriarch niet alleen patriarch is, maar onder meer ook aartsbisschop van Peć. Ik ben ook erg benieuwd hoe dit allemaal gaat verlopen. Goede of slechte pr? We zullen het zien.