vrijdag 8 januari 2010

mesić

Zo de relaties tussen Servië en Kroatië al enige temperatuur hadden, dan is die nu tot ver onder het vriespunt gedaald. De president der Kroaten, Stjepan Mesić, toch al niet geliefd in Servië omdat hij destijds het einde van Joegoslavië wereldkundig maakte, is vandaag op bezoek in Kosovo. Daar zal hij het bekende rijtje hoogwaardigheidsbekleders Thaci (premier), Sejdiu (president) en Krasniqi (parlementsvoorzitter) ontmoeten en het parlement toespreken, maar zich verre houden van welke Serviër dan ook. Priština hangt vol met Kroatische vlaggetjes, Mesić' foto is te zien op billboards door de hele stad, meneer de president zal een hoge onderscheiding ontvangen en hij zal tot ereburger van de Kosovaarse hoofdstad worden uitgeroepen. De dank van de Albanezen kent zowat geen grenzen en dat is niet zo gek, gezien het feit dat Kroatië de 'onafhankelijkheid' al op 19 maart 2008, net een maand na de uitroeping ervan, erkende en Kosovo steunt in de zaak voor het Internationaal Gerechtshof. Dat vinden ze hier allemaal niet leuk. In Kroatië vinden ze het niet leuk dat Servië naar het Internationaal Gerechtshof is gestapt en Kroatië volkerenmoord in 1995 verwijt, een stap die volgens president Tadić kan worden teruggedraaid als de Kroaten hetzelfde doen.
Kortom, het gaat niet goed met de onderlinge relatie van de buurlanden. Mesić houdt er overigens binnenkort mee op. Zondag is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen en dan zal hoogstwaarschijnlijk Ivo Josipović van de oppositionele Sociaal-Democratische Partij tot zijn opvolger worden gekozen.

10 opmerkingen:

kosovosrbija zei

hier kijk maar hoe de kroaten zijn geweest..echt gruwelijk drm zijn de serven nu na de gerechtshof gestapt,om te laten zien wie er is begonnen in kroatie..

http://video.google.com/videoplay?docid=-6431302053204441995#

echt gruwelijk.. niet voor kinderen onder de 18.. met tranen in mijn ogen.. met pavle...

en deze voor de oorlog in bosnie nu komt alles boven water maar nog weinig gemeld drm doe ik het en jij het......heb je wat te doen ..lees ook de commentaar en extra s bijlagen schokkend, maar de waar heid moet na boven komen.. hoop dat de nederlandse lezers hun les leren..

http://www.amsterdampost.nl/de-geplande-val-van-srebrenica/

David Jan zei

Ik heb de video gezien, kosovosrbija, en ik moet eerlijk bekennen dat het me moeite kostte om niet over te geven. Ik heb er echter een groot probleem mee. Nee, ik ga niet zeggen dat dit allemaal is verzonnen. Dat geloof ik namelijk niet, ik geloof dat de misdaden die worden getoond echt zijn begaan. Mijn probleem is het volgende. Voortdurend klinkt de roep om eerlijkheid en onpartijdigheid, zelfs Toma Nikolić zegt in de video iets in de zin dat ieder slachtoffer van welke etnische achtergrond dan ook er een te veel is. Waarom zie ik dan alleen maar misdaden tegen Serviërs? Hier gebeurt hetzelfde als hetgeen je de anderen verwijt: alleen die anderen zijn schuldig. En dat wil er bij mij echt niet in.

kosovosrbija zei

de bedoeling van deze documentaire ging er over uit dat de serviers de schuld kregen dat we in kroatie zijn begonnen.. terwijl het niet was.dat zag je toen ook duidelijk op de nederlands journaal ..servie bombadeerd dubrovnik servie pleegt aanslag op de markt in sarajevo.. een 10 minuten was het op de tv .. maar toen bekend was dat de moslims dat zelf dat hadden gedaan was het maar 10 sec.. servie vermoord 8000 moslim mannen in srbrenica als je de 2 stuk had gelezen kun je zien dat het niet klopt.er zijn wel wat gesneuveld maar ze zeggen er niet bij dat er meer als 1500 serviers rond om srbrenica een dag van te voren werden vermoord dat kreeg je niet te horen.en de meeste van de gesneuvelde moslim mannen soldaten waren .bedoel er mee te zeggen dat serviers overal de schuld van kregen dat we waren begonnen in kroatie terwijl de ustasa ons systematisch begonnen uit te roeien.. en als eerst begonnen waren terwijl de hele wereld ons aan keek.. de duisters bewapende on der tussen de kroaten.. en de amerikanen trainden in bosnie de jihad strijders de muhadjin..in bosnie is de oorlog begonnen in sarejevo, man en een vrouw ,serviers trouwden met servisch vlaggen vierden ze feest , toen kwamen de moslims die ons uit moorden . een hele servische familie .,,dat speelde zich vooraf .. je hoorde alleen slechte dingen over de serviers. terwijl al Qaeda in bosnie trainden kampen hadden..dus waarom zie je hier alleen de misdaden tegen de serviers OMDAT WE ALLEMAAL ALLEEN DE MISDADEN HEBBEN GEZIEN TEGEN DE KROATEN EN BOSNIERS EN DE ALBANEZEN MAAR NOOIT GEEN SERVISCHE SLACHTOFFER GEZIEN HEBBEN. EN DAAR HEEFT DE HELE WERELD DE RECHT OP.. EN IN SRBRENICA ZIJN ER NOOIT GEEN 8000 SLACHTOFFERS GEVALLEN. ze maken van een mug een olifant drm hebben ze servie gebombadeerd onterecht..
dat wilde ik even zeggen..pozz

Aleksa zei

Hoi David,welkom terug.
@kosovo srbija@
Je hebt een film laten zien dat seselj him self heeft gemaakt!!!!
Dat is wel voor de grootste gedelte waar maar als ik zie wie de film heeft gemaakt is me alles duidelijk!!!Die radicalen proberen ons als slachtover neer te zetten om de misdaden die ze zelf gedaan hebben te camoufleren!!!
Alle drie kanten hebben oorlog missdaden gepleegt,maar zo lang we niet erkenen dat we dat ook hebben gedaan en de sculd op iemand anders schuiven dan zullen we ook geen erkening voor onze eigene slachtovers krijgen!!!

Aleksa zei

Tadic zijn reactie op mesic vind ik heel slim,hij flipt niet uit zo als de meeste zouden doen,hij blijft kalm en zijn reacties zijn matig en laaten ruimte voor betere betrkingen in tegen deel van mesic.

kosovosrbija zei

je hebt gelijk aleksa alle 3 fout.. maat heb je ooit op de nederlandse tv of op de duitse tv.. of op bbc of op cnn servische slachtoffers gezien, wie waren de daders altijd

David Jan zei

Ik ben het van harte met Aleksa eens. Laat iedereen nu eerst eens serieus onderzoeken wat de eigen rol in de oorlogen is geweest. Daarna kan er altijd nog naar de anderen worden gekeken. Overigens moet wel worden vermeld dat Servië van de opsporing en vervolging van de 'eigen' oorlogsmisdadigers verreweg het meeste werk maakt.

Aleksa zei

David je hebt gelijk, en ze krijgen ook heel vorse straffen.
Maar dat die anderen dat niet doen, dat doet ons wel pijn maar dat is hun eigen probleem.Als ze mordenaars op vrije voet willen hebben is het hun eigen keus en probleem.Voor mij is het belangerijk dat mordenaars uit ons eigen volk vast zitten,wat die anderen doen boeit me niet.

kosovosrbija zei

mij wel er zit nog geen albaneze moordernaar vast iedereen even veel schuld.. maar wist niet dat moordenaars , presidenten mogen worden en premiers..

kosovosrbija zei

o en hoe kan sesjel die documentaire maken als die vast zit, ze lieten hem even zien vanuit de gevangenis en zei we kunnen ze wel vergeven maar niet vergeten