zondag 10 januari 2010

referendum

Benieuwd wat 2010 Bosnië gaat brengen. De voortekenen wijzen op zware tubulentie. Milorad Dodik, de baas van de Bosnische Serviërs, gaat in een interview met de Servische krant Večernje Novosti wel heel erg direct in de richting van onafhankelijkheid van de Republika Srpska. Nu heeft Dodik wel vaker een grote mond en blijven daden meestal uit, maar volgens Dodik zal het parlement van de RS nog deze maand een wet aannemen die een referendum mogelijk maakt met min of meer de volgende vragen: vindt u dat het Daytonakkoord van kracht moet blijven en: vindt u dat de Hoge Vertegenwoordiger van de VN het recht moet hebben om zich te bemoeien met de gang van zaken in de RS? De antwoorden van de Serviërs in Bosnië laten zich raden. Op de vraag of dit referendum een voorbereiding is op een volksraadpleging over afscheiding, antwoordt Dodik dat dat inderdaad wel eens het geval kan zijn.
In Sarajevo zijn ze inmiddels kwaad omdat gisteren in Banja Luka de Dag van de Servische Republiek werd gevierd. De Servische president Tadić was er ook. En hoewel hij een vredelievende toespraak hield over het recht van alle bewoners op de Balkan op hun eigen stukje grondgebied, klonk vanuit de hoofdstad van Bosnië de klacht dat de oprichting van de Republika Srpska het begin was van volkerenmoord en etnische zuivering.
De vrede mag in 1995 dan wel getekend zijn, het ziet er vijftien jaar later nog steeds niet erg hoopvol uit.14 opmerkingen:

kosovosrbija zei

hehe afscheiden wordt het.. gelukkig .. die mensen hebben ook de recht wrm.. kijk maar naar kosovo.. europa is er mee begonnen.. dus die mensen verdienenhet zelfde als de albanezen.toch???

Aleksa zei

Iemand vergelijkte Bosnie met een uitgepersde tand pasta die je vervolgens weer in de tube probeet te zetten!
Ik begrijp ze niet in Bosnie,is het niet beter dat de moslims eigen land krijen wel veel kleiner maar waar ze de meerdeheid heben in plaats de minderheid die ze nu zijn.
Ze proberen de macht te hebben over serviers en kroaten wat duidelijk niet werkt!Als ik een bosnische moslim was dan was ik de eerste di RS zou erkenen en zou heel blij zijn met het stukje eigen land die vroeger zo onmogelijk leek!!De enige kans voor langduurige vreden is de opsplietsing,RS naar Servie,kroatische deel naar Kroatie en Bosnie voor mensen die zich bosnisch voelen.

Richard zei

Aanhangers van die onafhankelijkheid nodig ik van harte uit daar dan maar te gaan wonen. Genoeg platgebrande dorpen waar je een nieuw bestaan kunt opbouwen. Ik hoop dat ze zich realiseren dat de grootste prijs voor die onafhankelijkheid is betaald door mensen die daar niet meer wonen of niet meer leven.

kosovosrbija zei

steun de onafhankelijkheid, maar betekent niet dat ik daar wil wonen? vertel me eens waarom we daar moeten wonen??????????????????? dan volgens jouw?????? de nederlanders hebben kosovo ook erkend dus ga daar ook maar wonen, bush heeft kosovo ook erkend laat hem daar ook gaan wonen?? geen dom gepraat richard europa is er zelf mee begonnen door kosovo te erkennen

Richard zei

@kosovosrbija: als ik jouw logica volg, moeten we dus de onafhankelijkheid van Kosovo steunen, en ook die van Republika Srpska. Allebei dan, toch? Jij steunt ook de Albanezen met hun eigen staat Kosovo, toch, kosovosrbija?

kosovosrbija zei

nee ik steun ze niet .. maar de rest van de wereld steunen ze wel.. dan steun ik wel de land waarin mijn volk woont wel , want de hele wereld tegenover de serviers... en serviers steunen elkaar ..net zoals nederlanders niet doen die lopen alleen achter amerika aan..zoals turken turken steunen.. marokanen marokanen steunen,

David Jan zei

Ik begrijp je weerstand, Richard. Erkennen van Kosovo of een onafhankelijke RS komt neer op het erkennen van doelbewuste etnische zuivering (misschien moeten we ook de Republika Srpska Krajina, die formeel nog bestaat, bij de discussie betrekken). Dat is niet fraai. Maar ik voel ook wel wat voor Aleksa's redenering: als bepaalde bevolkingsgroepen van een land niet met elkaar willen en kunnen functioneren, waarom moeten we ze er dan toe dwingen? Een moeilijke vraag en ik ben er nog steeds niet helemaal uit.

Richard zei

Hi David Jan, ik hoop dat je de draad weer weet op te pakken na het verlies van je moeder. Wat Bosnië betreft, hoe meer ik me erin verdiep, des te moeilijker zie ik een duidelijke oplossing. De huidige situatie lijkt inderdaad op die lege tandpastatube van Aleksa. Anderzijds is Bosnië elk zwaar conflict – van 1875-'78, 1914-'18 en 1941-'45 wel te boven gekomen. Ik denk dat een belangrijk verschil erin zit dat na Dayton de nationalistische elites en oorlogsprofiteurs overal in het zadel zijn blijven zitten. Er is ook (nog) geen krachtig binnenlands multi-etnisch alternatief voor deze elites. De oorlog is daar niet geëindigd, maar ingevroren. RSK is een ander verhaal – het heeft formeel een regering in ballingschap maar die wordt niet als gesprekspartner erkend door Kroatië en ook niet door Servië. Het is weinig meer dan politieke folklore, zoals hier de regering in ballingschap van de RMS (Zuid-Molukken).

@ kosovosrbija wil ik dit zeggen: ik loop er niet mee te koop maar ik ben half-Nederlands, half-Servisch en heb nog familie in Kosovo wonen, en desondanks voel ik me totáál niet aangesproken door jouw simpele zwart-witverhaal. Jammer maar voorspelbaar hoe jij reageert met "wij Serviërs" tegen de rest van de wereld en "jullie Nederlanders" die achter Amerika aanhollen. Met jouw geschreeuw schiet niemand wat op, het minst nog de achterblijvers in Kosovo. Ben je daar eigenlijk wel eens geweest, als echte srbenda?

Aleksa zei

Richard@@
Je hebt gelijk ,er zijn geen nieuwe gezichten in de politiek of een multi etnische partij want niemand wilt veraader zijn waarschijnlijk.Het zijn zelefde vreeselijke gezichten van vroeger die niks nieuws brengengen.
Kosovosrbija@@
Brate je hebt ook gelijk ,ze hebben ons gebombardeerd met verarmd uranium waar door kanker enorm is gestegen en daar van hebben we allemaal last nu,en serviers en bosniers en kroaten en albanezen,.Maar waar ik beetje zat van ben is dat we altijd klaagen hoe we gebombardeerd zijn en hoe wij slachtoffer zijn maar klaagen niet dat wij zelf Sarajevo 6 jaar lang hebben gebombardeerd,waar zijn of waaren we toen om te klaagen!!!!!!!!
Wij zijn allemaal slachtoffers van idioten politiek van alle drie of vier kanten,maar het ergste is dat die kloote politiek nog leeft!!!!

kosovosrbija zei

aleksa geef je weer gelijk, maar zal nooit geen albanees vergeven of vergeten hoe hoog en laag ze hier springen op de belgradoblog..vooral om richard die half servier is die familie in kosovo komt..hou op, je praat kip zonder kop..ben daar vaker geweest als jij mousaka hebt gegeten dat weet ik wel 100 procent zeker.. met mijn zwart wit verhalen.. heb 9 tantes allemaal uit prizren en velika hoca,allemaal gevlucht kunnen daar nooit meer heen.. mijn opa en oma uit prizren daar gestorven.. de graf bestaat niet meer hebben ze geloopt.. hebben ze huizen mee gebouwt met servische grafstenen ..zal nooit meer daar heen kunnen..wrmmmm???????? omdat wij serviers ons land wilden beschermen tegen de albanezen. de hele wereld tegen de serviers.. nu worden de serviers daar systematisch uitgemoord ..de gas wordt afgesloten de water dicht gedraaid.. maar je hoort hier helemaal niks..nu gaat het beter met kosovo zeker nu dat ze die erkend hebben.en nu moet servie kosovo erkennen om bij de eu te komen, willen die duitsers weer..nou dus hou zelfop als je geen verstand hebt en alles van wikipedia af haalt en van youtube

Richard zei

Ik zal je verder met rust laten, kosovosrbija, want je bent vol van haat. En wie het niet met je eens is, is "dom" en "hebt geen verstand".

David Jan zei

@ kosovosrbija. Je mag van mij vinden wat je wilt. Ik snap ook dat Kosovo en wat daar is gebeurd en nog steeds gebeurt emotionele onderwerpen zijn. Maar ik zou je toch willen vragen andere bezoekers en reageerders met respect tegemoet te treden. Dat betekent niet dat je het met elkaar eens moet zijn, stevig taalgebruik mag best, maar laten we elkaar niet uitschelden.

kosovosrbija zei

nou wat heb ik gescholden dan???????????????????? hij wilde toch weten als ik daar was geweest , heb hem een antwoord gegeven, maar heb niet gescholden .dat is die servisch teperament van mij. en sorry richard als je je eigen beledigd voelt . maar wie was die discussie begonnen met die zwart wit verhalen??en wie zei Aanhangers van die onafhankelijkheid nodig ik van harte uit daar dan maar te gaan wonen. Genoeg platgebrande dorpen waar je een nieuw bestaan kunt opbouwen..en ik gescholden omdat ik zeg dat je net als een kip zonder kop praat dat mag niet????? dan hou ik er over op

Richard zei

U redu, is al goed, kosovosrbija, ik ben niet beledigd. Je zit alleen met zoveel agressie en haat op je toetsenbord te rammen dat ik net zo goed tegen een muur kan praten. Ik heb vergelijkbare familieverhalen maar ik hoef daarom niet alle Albanezen te haten. Doe de groeten aan je negen tantes. Hopelijk maken ze lekkere mousaka. Of đuveč.