donderdag 7 januari 2010

inhaalslag

Als je zo'n twee weken helemaal geen nieuws hebt gevolgd, schrik je je rot. Er is van alles en nog wat gebeurd in de regio, zelfs in de kerstkomkommertijd en dat heb ik kijkers, luisteraars en lezers niet laten weten. Om jullie een beetje bij te brengen een kort overzicht van de gebeurtenissen vanaf 24 december:
  1. De regering van het 'onafhankelijke' Kosovo houdt in 2009 op een budget van 1,1 miljard 165 miljoen euro over, twee keer zoveel als in 2008.
  2. Het anti-corruptie agentschap van Kosovo stuurt honderdvijftig corruptiezaken naar de openbare aanklager. Er is er geen een voor de rechter gebracht.
  3. Kroatië gaat een tweede ronde voor de presidentsverkiezingen tegemoet. Geen van de kandidaten haalde meer dan de helft van de stemmen.
  4. De Kroatische oud-premier Ivo Sanader verbaast vriend en vijand met zijn aankondiging terug te keren in de politiek. De HDZ schopt hem een paar dagen later de partij uit.
  5. Servië daagt Kroatië voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag wegens volkerenmoord. De Kroaten hadden hetzelfde al gedaan in 1999.
  6. Door zware regenval en hoge temperaturen komt half Noord-Albanië onder water te staan.
  7. De vijftien inwoners van Raševac in Zuid-Servië beginnen met gewapende patrouilles, nadat er vanuit Kosovo op het dorp zou zijn geschoten. Onduidelijk blijft wat er is gebeurd en hoe de dorpelingen ineens aan kalasjnikovs komen.
  8. Bulgarije dreigt het EU-lidmaatschap van Turkije te dwarsbomen, zolang de Turken geen 14 miljard euro schadevergoeding betalen voor de Bulgaren die in 1913 Turkije uit werden gebonjourd.
  9. De Servische president Tadić biedt aan te bemiddelen in het naamconflict tussen Griekenland en Macedonië.
  10. De Bulgaarse politie houdt twee zware criminelen aan na de moord op journalist Bobi Tsankov.
Aan de slag maar weer.

5 opmerkingen:

Ismael zei

Het is buiten de 2 weken gebeurd maar maar vind het wel leuk om te melden.

Weer rechtstreekse trein tussen Belgrado en Sarajevo
- Zondag 13 December 2009 -

De eerste rechtstreekse trein tussen Belgrado en Sarajevo sinds de oorlog in Bosnië (1992-1995), een konvooi van drie stellen (een uit Servie, een uit Republika Srpska en een uit Bosnie) en een motorwagen, is zondag van de Servische hoofdstad naar de Bosnische hoofdstad gereden.

De rit van de "Express 451" duurde ruim negen uur. Er zaten slechts 17 passagiers op de trein, van wie negen naar Sarajevo moesten. ... Er zal dagelijks een verbinding tussen Belgrado en Sarajevo verzekerd worden. Een ticket heen en terug kost 31 euro. Er was tot nog toe wel treinverkeer tussen Belgrado en Sarajevo, maar niet rechtstreeks.

David Jan zei

Je hebt gelijk, een opmerkelijke gebeurtenis. Maar volgens mij zit er geen hond in die trein.

Ismael zei

idd zoals uit berichtje laat zien bij de 1e rit 17 personen het lijkt de Fyra (HSL) in Nederland wel.

Peter van Klinken zei

Hoi David Jan, gelukkig nieuwjaar allereerst. Wat betreft item 8: hoe beschamend! Ik heb in Zuid-Bulgarije zelf nog de lege huizen gezien van Turken die Bulgarije zijn ontvlucht eind jaren '80. In een brute zuiveringscampagne die gepaard ging met geweld en massale verkrachting, zijn toen tijdens het regime van Zhivkov tienduizenden Turken in Bulgarije gedwongen 'geassimileerd' en hebben veel Turken Bulgarije moeten ontvluchten. Maar dat zijn ze misschien vergeten in Bulgarije.

David Jan zei

Verbaast het je?