woensdag 13 januari 2010

duitse diplomaat

Het kon niet uitblijven. Hij zegt het niet met zoveel woorden, maar de uitspraken van Wolfgang Ischinger zijn maar voor één uitleg vatbaar: Servië moet de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen, alvorens het tot de Europese Unie kan toetreden. Die Ischinger is een Duitse diplomaat, die namens de EU betrokken was bij de 'onderhandelingen' over de toekomstige status van Kosovo. "Servië moet zijn onenigheden met Kosovo oplossen als onderdeel van het toetredingsproces," zei meneer de diplomaat ook nog voor de Albanese dienst van de BBC. En dus niet andersom. De Albanese regering in Priština kan eens te meer rustig achterover leunen en Belgrado later de schuld geven van het feit dat er geen afspraken mogelijk zijn. Ischinger denkt verder dat Belgrado en Priština snel met elkaar om de tafel gaan zitten om te praten over een "praktische manier om te coëxisteren, zonder de fundamentele status (= volgens hem onafhankelijkheid) te berde te brengen". Van opdeling wil hij niets weten. Dat jullie het maar weten.
Update: De Kosovo politie heeft vandaag Goran Bogdanović, de Servische minister voor Kosovo en Metohija, het 'land' maar weer eens uitgeschopt. Bogdanović, zelf Kosovaar, wilde naar Štrpce, maar werd tegengehouden door een flinke politiemacht, omdat hij geen toestemming van Priština had. Commentaar van meneer de minister: "Dit is demonstreert dat er geen vrijheid van beweging bestaat in Kosovo en dat lokale Serviërs, inwoners van Kosovo, inclusief ik zelf, de basismensenrechten worden onthouden."

11 opmerkingen:

kosovosrbija zei

dat noem ik chantage... die duitsers zijn altijd goed bezig, waar moeien ze eigen mee.. in de 2 wereld oorlog samen met de kroaten en albanen weet niet hoeveel serviers af geslacht.. de laatste oorlog met kroatie , de kroaten hoeveel wapens geleverd...terwijl ze van te voren hebben gezegd dat servie kosovo niet hoefden te erkennnen om bij de EU te komen.. pfff kako mrzim svabe

Unknown zei

Misschien moet de heer Ischinger eerst eens VN resolutie 1244 lezen en de juridische stappen van Servie tegen de onafhankelijkheid van Kosovo afwachten?

MediaWatcher zei

Ja, ik weet het wel, dank voor de reminder David Jan! Vraag is of de doorsnee krantenlezer, die tussen GTST en Ushi&Dushi nog snel iets van het NOS-journaal meepikt, dit wel begrijpt. De mainstream-media zijn immers ook vol van zijn amicus in crime, de vermeende vredesstichter Martti Ahtisaari. Wat een cynisme, een Nobelprijs voor de Vrede krijgen, terwijl je medeplichtig bent voor het feit dat de onderhandelingen tussen Servie en de Kosovo-Albanezen mislukten. Hij was door de VN-Veiligheidsraad benoemd tot bemiddelaar, maar gedroeg zich als een onderhandelaar, waarbij hij uitdrukkelijk partij koos voor de Albanezen. Maar goed, wie weet ook niet dat hij als ere-voorzitter van de International Crisis Group jarenlang voor een onafhankelijk Kosovo gepleit heeft? Wat een cynisme, je medewerking verlenen aan de totstandkoming van Resolutie 1244 en vervolgens een 'plan' schrijven om diezelfde Resolutie 1244 naast je neer te leggen. Voor hetzelfde geld. Chapeau!

David Jan zei

@ kosovosrbija. Ik ben bang dat Ischingers opvatting niet alleen voor Duitsers geldt.
@ Dat zou misschien wel moeten, maar dat doet-ie dus niet. Ik geloof er ook niks van dat de EU zich erg veel van de uitspraak van het Internationale Gerechtshof aan zal trekken.
@ MediaWatcher. Cynisch, inderdaad.

Aleksa zei

Ja, ik zat te wachten hier op!!
Al toen Merkel zei, nu alleen Kroatie er in en de rest kan maar wachten was me duidelijk dat het zo zall zijn.Nu zegen ze (duitsers) dit dus zo zall het ook zijn>Hoe blijf je kalm met zo iets!!??Ik geloof dat Tadic kalm zall blijfen en niet met gekke uitspraken zall komen, wat de tegen partij heel graag zou willen!!!Gelukig is nikolic geen president want met hem zouden we nog steeds een oorlog hebben.
mediawtcher@@
100 % met je eens!

Christina-99 zei

Er zijn gelukkig ook nog andere Duitsers, b.v. Admiral Elmar Schmeling, former head of NATO Counter-Intelligence Service and German Naval officer - helaas wordt hij nadat hij zijn dienst niet meer voor Duitsland wilde uitoefenen door de Duitse regering als "Nestbeschmutzer" bestempeld.

Ismael zei

mmm vreemde Duister, maar ja daar zijn er meer van.
Van opdeling wilt hij niets weten schrijf je volgens mij is er onlangs een opdeling geweest namelijk de onafhankelijkheidsverklaring.

Ik vraag me af waarom hij vindt dat Belgrado de eerste stap moet nemen.

Krajisnik zei

Ahaahah
wat een vieze politieke spelletjes.
Voor de verkiezingen lekker een akkoord ertegen aan gooien. Daarna de akkoorden bevriezen en nu een erkenning van Kosovo eisen.
Ik was iemand die voor de toetreding tot de EU was maar als men echt een onafhankelijkheids erkenning gaat eisen dan stel ik me voor 100% op Rusland te focussen wat een manipulatie en machtsmisbruik.

kosovosrbija zei

krajisnik achter rusland en china de rest hebben we niet nodig , ze naaien de serviers al 600 jaar lang

Aleksa zei

Krajisnik@Kosovosrbija@@
Warom ziten jullie in Nederland dan???Waarom zijn jullie niet naar China of Rusland gegaan als daar goed is??!!Wat praten jullie,chinesen en russen hebben honger,denken jullie echt dat hun iets kan schelen voor ons,!!??We zitten miden in europa en China en Rusland zijn heel erg ver van ons en ver van het goeie!!!Tadic moet nou duidelijk voor een verdeling zijn en daar voor lobien want dat is de enige reele kans die we hebben.
Ik hou van russiche cultuur en geschiedenis voor dat de komunisten kwamen,maar Putin,Staljin politiek niet,dat is dictatuur en niks anders!!!
Daleko im lepa kuca i njima i amerikancima,mi smo evropljani!!!!

kosovosrbija zei

nog 6 jaar zit ik weer in mijn vaderland als het goed is dus mij maakt niet uit, heb liever rusland of china , europa is toch tegen servie