dinsdag 2 december 2008

verblijfsvergunning 1

Het jaarlijkse feest van registratie, accredidatie en aanvragen van een verblijfsvergunning is weer begonnen. Vanochtend moest ik daarvoor op het politiebureau van mijn deelgemeente zijn (Stari Grad); een fantasieloze blokkendoos als overal ter wereld. Daar moest ik, met mijn huisbaas, aantonen dat ik echt in Belgrado woon. Dat kon ik en dus werd ik zonder problemen geregistreerd. Toen ik me hier voor het eerst als correspondent vestigde, Milošević had nog maar net het veld geruimd, was de hele procedure een crime. Bij het politiebureau duurde het uren. " Om uw antecedenten na te gaan," zeiden ze toen, maar ik ben ervan overtuigd dat de dienders me alleen maar lieten wachten om me te pesten.
Tegenwoordig gaat het veel sneller. Een vriendelijke (!) dame aan de receptie tikt op een vooroorlogse tikmachine de naam van de huisbaas, mijn naam (waar ze standaard een fout in maakt), alsmede mijn paspoortnummer en het adres op een kartonnetje. Dat kost 170 dinar (2 euro) Vervolgens moeten we naar boven, waar een politieman zijn handtekening zet en een stuk van het kartonnetje afscheurt. Dat is mijn registratiebewijs en dat ziet er zo uit:
Dat was dus stap 1. Nu moet ik de voorlichtingsdienst van de regering bellen om een afspraak te maken. Zij willen het kartonnetje (een potvrda heet dat), een brief van mijn werkgever en mijn oude accreditatie zien en als het allemaal klopt, krijg ik een nieuwe stempel in mijn accreditatie, een papier waarin staat dat ik ben geaccrediteerd en een papier voor de douane. Wat ik met al die paperassen moet doen hoor je later.

7 opmerkingen:

Michel zei

Potvrda..makkelijk te onthouden woord in het Servisch, klinkt als.. Zo heb ik het altijd onthouden..Maar jij mag weer het hele Ex-YU gebied doorreizen..

David Jan zei

Nou ja, met dit document alleen Servië. Gelukkig vind de rest van de regio de EU (en dus Nederland) erg aardig, dus daar kan het zonder.

Anoniem zei

Handig dat je je adresgegevens met naam en toenaam op het net publiceert! Kom ik binnenkort (neem aan dat je de Servische gastvrijheid overgenomen hebt) een kopje koffie drinken!
Nee, gekheid - dank voor je blog en de vlotte verhalen. Ik heb mijn hart aan Belgrado verloren - niet in de laatste plaats omdat ik 40 jaar samen was met mijn (toen nog Joegoslavische) echtgenoot (geboren Bulevar Revolucije) en die ik nu helaas alleen nog maar op Novo Groblje bezoek - zelfs vrij vaak.
Hartelijke groet vanuit een veel kouder Nederland dan de 16 graden die het in Bgd schijnt te zijn.
Chris

David Jan zei

Spijtig om te lezen dat je je man (40 jaar!!!) alleen nog op Novo Groblje kunt bezoeken. Dat van die koffie, dat mag overigens best hoor. En tsja, tijden veranderen, de Bulevar is geen Bulevar Revolucije meer.

Anoniem zei

Sta mislis - naravno znam da je Bulevar Revolucije sad se zove Kralja Aleksandra.
I moj muz nije bio 40 godine - posle 40 godine da smo bili zajedno on je neocekivan umro (foutje van een Hollandse arts).

Helaas heb ik nooit echt in Yu gewoond - dus mijn Servisch/Kroatisch (of heden dus Servisch) is belabberd, maar vanaf 1960 heb ik toch het een en ander opgestoken.

Trouwens dank voor het feit dat ik koffie mag komen drinken - zeg het niet te hard want een van mijn beste vrienden woont naast je (dat zie ik aan je adres) dus ik sta zo op de stoep.

Afschuwelijk dat de inflatie weer zo hard gaat, 3 weken geleden kreeg ik nog 81 dinar voor mijn eurootje.
Aangezien mijn vrienden niet tot de groep behoren die in Bgd in SUV's of Maserati rondrijden, vrees ik voor hen en zal ik komende maand (zoals je ook al aangeeft) de nodige pecunia meenemen. Niet om te gaan skieen op Kopaonik, maar om hen te helpen.

Ja, wat wil je: niets Westers is Bgd meer vreemd - of het nu om de prijzen voor kleding, een homo-optocht of moord onder jongeren gaat - intocht in de EU moet toch nu al gesynchroniseerd worden ...
Nogmaals groeten, ik ga eens kijken of de pasulj al gaar is,
Chris

Michel zei

@Chris: klinkt niet slecht dat Servisch van jou.. Prijatno!

Anoniem zei

Hvala, maar inderdaad helaas klinkt het alleen maar zo .....