woensdag 3 december 2008

dood

Ik leef steeds in de veronderstelling dat Belgrado een veilige stad is. Zelden hoor je verhalen over oude dames die met grof geweld van hun tasjes worden beroofd (daar zit hier over het algemeen toch niet meer in dan wat kleingeld) en drugscriminaliteit is hier bijvoorbeeld nagenoeg onbekend. Mij is nog nooit iets overkomen, geen autoinbraak, geen geweld, geen inbraak of diefstal, helemaal niets.
Maar soms schrik je wakker. Het geweld is in Belgrado vaak veel gewelddadiger dan in Nederland. Er wordt wat afgeschoten, maar dat zijn meestal schurken onderling en dat vind ik niet zo vreselijk. Erger is als dronken jongeren met elkaar op de vuist gaan, want die gaan echt op de vuist. Vannacht om een uur of vier was het weer eens raak in restaurant Žuta Greda (Gele Balk) op Vračar. De knokpartij eindigde pas toen de hulpdiensten na een half uur (een half uur!!!) kwamen aankakken. Twee jongens dood en twee zwaar gewond, allemaal rond de twintig. De aanleiding: ruzie om een meisje, wat anders?

2 opmerkingen:

Michel zei

Haantjes heb je overal. Hebben ze nooit van aanrijtijden gehoord daar of is het aantal ambulance's zo dun gezaaid? Kan me voorstellen dat je afstompt als het criminelen zijn, maar dit is erg.

David Jan zei

Het zou me niks verbazen als ze zelf lekker aan het bier zaten.