dinsdag 2 december 2008

geldzorgen

Het gaat niet goed met de dinar of beter gezegd: het gaat uitermate beroerd met de dinar. Konden de Serviërs nog geen vier maanden geleden met een opgewekt gemoed naar het wisselkantoor om voor vijfenzeventig dinar een euro te kopen, vandaag betalen ze er meer dan negentig voor. En dat is een belangrijke psychologische grens, zei de baas van de Servische Centrale Bank een poosje geleden. Diezelfde Centrale Bank blijft maar euro's in de economie pompen, maar het lijkt niets te helpen. Het buitenland komt hier zijn geld niet meer besteden en Serviërs blijven maar euro's kopen, omdat ze als de dood zijn hun spaargeld voor de tweede keer te verliezen. Gevolg: er zijn veel te weinig euro's en veel te veel dinars. Ander gevolg: geïmporteerde spullen worden duurder en duurder. Nog een ander gevolg: de salarissen worden steeds minder waard. Deskundigen hopen nu maar dat er de komende feestdagen heel veel in het buitenland wonende Serviërs naar huis komen. Die nemen namelijk euro's mee en daar kopen ze dinars voor. Dat kan wat verlichting brengen. Misschien een goed idee voor jullie, bezoekers. Ga dit jaar eens niet op wintersport in Oostenrijk, vergeet de kerstdagen op de Canarische Eilanden. Kom met z'n allen skieën op Kapaonik of feesten in Belgrado. Dan sla je twee vliegen in één klap: het is hier veel leuker dan in Oostenrijk en dan op de Canarische Eilanden en je helpt dit land er misschien weer een beetje bovenop. Zegt het voort, laat heel Nederland hierheen komen.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

19 december kom ik aan in belgrado ;-)

Weet je nog leuke uitgaansgelegenheden? Hoorde dat de splavovi leuk zijn?
Misschien leuk om eens een artikeltje te wijden aan the-place-to-be in Belgrade...

David Jan zei

Sommige boten zijn heel leuk, andere niet. Je hebt keus te over: hard-rock, yu-nostalgija, disco, turbofolk, alternatief. Je kunt er eten en drinken, pool spelen, kortom voor ieder wat wils. In de winter zijn er trouwens minder open dan in de zomer, maar er blijven er genoeg over. Het is moeilijk om boten aan te raden, want het verandert de hele tijd. Gewoon een kwestie van gaan kijken aan de oevers van Donau en Sava en uitkiezen wat je leuk vindt. Ik ken je smaak niet, dus het is heel moeilijk om je wat aan te raden. Onmogelijk eigenlijk. Ik kan je wel naar een club sturen die ik leuk vind, maar daar vind jij dan misschien weer geen bal aan.

Anoniem zei

Lees vooral het boek 'Het kafana-tribunaal' eens, hierin worden honderden kavana's en andere eet- en drinkgelegenheden in Belgrado (inclusief de Splavovi) behandeld: http://www.trends.be/nl/bizz/chris-anderson-verklaart--the-long-tail--in-second-life/het-kafana-tribunaal--novakovic-en-peeters-/site72-section5-article890.html
(Sorry voor de belachelijk lange URL)

David Jan zei

Als je het wilt lenen, kun je het ook even bij mij komen ophalen (vooropgesteld dat je het weer terugbrengt).

Anoniem zei

Dank voor de link, lijkt me inderdaad een leuk boek..zal eens kijken of ik het ergens kan bemachtigen (altijd handig), zo niet, maak ik graag gebruik van je aanbieding David Jan.

David Jan zei

Vanzelf.