woensdag 17 december 2008

sonja

Gisterenavond zat Sonja Karadžić aan tafel bij Pauw & Witteman. Dat heb ik niet van mezelf, Michel wees me erop (dankjewel Michel). Voor wie het niet weet: Sonja is de dochter van Radovan. Volgens mij heeft ze een mediatraining gehad. Waar ze vroeger vaak wild om zich heensloeg, ging ze nu keurig in op de vragen en wist ze heel duidelijk háár standpunten de ether in de krijgen. Ze bleef redelijk, vriendelijk en ze strooide vrijelijk met rapporten en onderzoeken en als het even uitkwam zelfs met citaten van de bevelhebber van de toenmalige peace keepers.
Laat me eerlijk zijn: het was geen slecht interview. Pauw en Witteman vroegen door over de onderwerpen die de redactie goed had uitgezocht en dat was vanzelfsprekend vooral Srebrenica. Maar toen het over de omsingeling van Sarajevo en de eindeloze beschietingen door de Bosnische Serviërs ging, moesten de heren even niet thuis geven. Sonja beweerde weer eens dat de Merkale-markt nooit vanuit Servische posities beschoten kon zijn. Op die markt kwamen in 1994 en 1995 vele tientallen mensen om het leven.
Zoals je ziet, vroeg ze haar interviewers of ze ooit op de markt zijn geweest. Nee, dat zijn ze waarschijnlijk niet. Vervolgens beweerde ze dus dat de explosies niet door de Serviërs veroorzaakt kúnnen zijn. Ik ben wel op die markt geweest. Heel vaak zelfs. En dat daar geen granaten of raketten kunnen landen of dat er geen baan zou zijn waaronder die explosieven de markt zou kunnen bereiken is onzin. Heel Sarajevo lag voor de omsingelende Serviërs op een presenteerblaadje, inclusief Merkale. Of er doelbewust op Merkale is geschoten, weet ik niet, en ik kan al evenmin met honderd procent zekerheid beweren dát de Serviërs het hebben gedaan, maar mogelijk was het zeker.
Verder vroeg Sonja begrip voor het feit dat Serviërs vanuit de heuvels rondom Sarajevo terugschoten nadat ze zelf door de moslimstrijdkrachten in de stad onder vuur waren genomen. "Uit scholen en ziekenhuizen" nog wel. Dat haal je de koekoek. Laten we voorop stellen dat de belegerde moslims aanvankelijk nauwelijks iets hadden om mee te schieten. En toen ze dat wel hadden schoten ze natuurlijk terug. Wie was er nou eigenlijk met die omsingeling begonnen? Wie heeft Sarajevo drie jaar lang in een wurggreep gehouden en de stad al die tijd bestookt met mortieren, granaten en sluipschutters? Dat waren, beste Sonja, toch echt de Serviërs en die stonden onder de politieke leiding van je vader.
Het hele interview kun je onderaan de pagina zien. Wel even doorbijten, want echt opzienbarend wil het niet worden.

15 opmerkingen:

Anoniem zei

Jan, lijd jij ook niet een beetje aan het 'Nederland-heeft-partij-gekozen-in-het-conflict-dus-ik-doe-lekker-mee' syndroom?

En je hebt denk ik niet goed geluisterd, want Sonja zei dat de Markale-markt niet vanuit de Servische posities/stellingen beschoten kon zijn. Heeft voor de rest niets te maken met het feit of jij daar wel of niet bent geweest. Maar goed, je hebt de rapporten blijkbaar nooit in handen gehad en rent achter de mainstream-media aan.

Je weet toch ook dat het bloedbad in de ul. Vase Miskina (rij voor brood) in scene is gezet? Achteraf weten we dat de straat lang tevoren afgezet was en dat de opgeroepen media in positie stonden om te filmen wat er zou komen. Dat heet nou de CNN-factor van de oorlog in voormalig Joegoslavie. Heb je generaal McKenzie daar nooit over gehoord? Gevolg: sancties tegen Servie.
Gevolg van mediamanipulatie van Markale: bombardementen op Servische stellingen. Wie zou daar nou baat bij hebben gehad?

Lekker makkelijk, hoor, voor een journalist, meedoen aan fraiming, waarbij een complex (etnisch gemotiveerd) conflict wordt teruggebracht tot een simplistisch zwart-wit verhaallijn. Wie aan Serven denkt, krijgt 'bad guys' op het netvlies, wie aan Bosnische Moslims denkt, krijgt een 'good guy' op z'n bordje.

In de serieuze onderzoeksjournalistiek is al heel wat gepubliceerd over zaken als mediamanipulatie, beeldvorming en stereotyperingen in relatie tot het uiteenvallen van voormalig Joegoslavie. Maar dat wist je natuurlijk al.

Groeten uit een koud Nederland

Michel zei

Tja dat kun je verwachten natuurlijk. Manipulatie gebeurt overal, maar het zou fijn zijn als beide zijden (ook de Servische) de nuance in acht zouden nemen. Ik vind dit stuk genuanceerd genoeg.

Het good guy/bad guy verhaal is niet belangrijk. Het gevoel van "de arme Serven zijn weer het mikpunt" is misplaatst.
De historische feiten liegen er niet om.
Aan beide kanten zijn misdaden gepleegd, maar zeg eerlijk.. is er van geleerd? Discussiëren helpt verwerken, maar dan wel genuanceerd anders zou ik om Monty Python te citeren zeggen "Don't mention the war"..

Het argument "je moet er geweest zijn om te oordelen" is niet zo belangrijk, hier wordt sec een beschrijving van de geografische ligging gegeven.

Bedankt David Jan voor het blogje. Spectaculair was het interview inderdaad niet, maar wel goed voor m'n kennis van het Servisch en een interessant kijkje in de inzichten van mevrouw Karadzic.

David Jan zei

Beste Predrag,
Vanuit een even koud Belgrado probeer ik nou juist een niet- stereotiep beeld te schetsen van deze regio. Maar er zijn bepaalde dingen waar ik niet onderuit kan. Als Sonja Karadžić zegt dat Merkale niet door de Servische troepen beschoten kón worden, dan praat ze onzin. Het feit dat ik daar ben geweest, doet wel degelijk ter zake, omdat ik weet dat de markt vanuit alle hoeken getroffen kon worden. Ik zeg daar overigens direct achteraan dat ik niet zeker weet óf ze het, al dan niet met opzet, hebben gedaan. Daarmee ren ik niet achter de mainstream-media aan, want die wisten al direct nadat het was gebeurd wie het had gedaan. Als je dit Belgradoblog een beetje volgt, dan weet je ook dat het niet mijn stijl is om Serviërs per definitie als de bad guys af te schilderen en de Bosnische moslims, de Kroaten of de Albanezen als de good ones. Ik realiseer me heel goed dat het uiteenvallen van Joegoslavië en de daarmee gepaard gegane oorlogen zich niet laten vangen in simpele zwart-wit verklaringen. Maar om alle wandaden van het Servische bordje weg te vegen gaat me te ver.
En ja, Michel, het is zeker goed om dit soort dingen te bediscussiëren. Ik pretendeer absoluut niet de wijsheid in pacht te hebben. Daarom stel ik zowel jouw, als Predrags bijdrage bijzonder op prijs.

Anoniem zei

David Jan,
Het doet er voor mij niet echt toe dat jij vindt, alleen maar omdat je er geweest bent, dat de Markale-markt ook uit de richting van de Servische stellingen beschoten kon zijn. Je bent geen expert, dus weeg ik het oordeel van verschillende VN rapporten zwaarder. Het is toch ook typisch dat CNN zijn oordeel klaar had (letterlijk klaar had) nog voordat de internationale experts op de plek gearriveerd waren en dus nog lang voordat de uitkomsten van dat onderzoek bekend konden worden gemaakt? Wat riepen de media gelijk: "Het moeten de Bosnische Serven wel zijn geweest. Er moet worden ingegrepen". Dat noem ik nou geengageerde journalistiek. Aanrader: het boek van Arnold Karskens 'Pleisters op de ogen, pleisters op de mond', en dan met name het hoofdstuk over Bosnie-Herzegovina en Kosovo.

En wie had er baat om dit zwart-wit beeld te bevestigen, juist ja, de Bosnische Moslims en de Kroaten. Jaren laten zou er bijvoorbeeld in het Kroatische weekblad 'Globus' een artikel verschijnen dat de markt waarschijnlijk vanuit Kroatische gebieden beschoten zou zijn, om zo de schuld in andermans schoenen te schuiven. Anyway, we weten het niet met zekerheid (omdat sommige rapporten nog onder de pet zitten, maar waren er wel als de kippen bij om de Serven de schuld te geven.

En het is wel erg gemakkelijk om over mijn verhaal heen te praten, een veel gebruikte truuk, maar alleen al het motief ontbreekt voor zo'n daad. De Bosnische Serven hadden al een grote negatieve publiciteit te verduren en na alle dreigementen om de zware wapens rond Sarajevo weg te halen, waren de Serven er zeker niet bij gebaat om onschuldige burgerslachtoffers te maken, met alle (militaire)sancties tot gevolg. En ach, Markale staat ook in het NIOD-rapport beschreven, maar dat rapport ken jij natuurlijk ook al uit je hoofd.
En de broodrij in de straat Vase Miskina staat er ook in, maar daar hoor ik jou ook niet meer over.

Voor de goede orde, op Markale vielen twee keer granaatinslagen (of wat daarvoor doorgaat), op 5 februari 1994 en op 28 augustus 1995. CNN riep gelijk dat het de Serven waren. Kort daarvoor had de NAVO gedreigd om in te grijpen als er tot een bloedbad zou komen. In scene gezet? Met voorbedachte rade?Hebben we dat in het Midden-Oosten niet eerder gezien? Je eigen mensen opofferen, voor de 'goede zaak', om zo interventie uit te lokken die al werd aangekondigd. Maar goed, omdat jij vindt dat het niet zo is, zal het wel niet waar zijn. Ik houd wel alle opties open, omdat ik geen partij trek en me niet heb laten meezuigen in de jarenlange propaganda.

En wat zeggen de VN-rapporten? Die sluiten NIET uit dat de Bosnische Moslims het zelf hebben gedaan, omdat het voor de Serven TECHNISCH NIET MOGELIJK was de marktplaats met granaten te bestoken. Ik ben geen fan van Sonja Karadzic, maar ze heeft visueel goed laten zien dat de granaten dan op een gegeven moment loodrecht naar beneden zouden moeten zijn gevallen. Onmogelijk, maar goed, jij bent er geweest.

En nog een 'toetje' als afsluiter, in het NIOD staat ook de mediamanipulatie van 'Trnopolje' beschreven, waarmee de Serven met nazi's werden vergeleken en de oorlogstrommel in het Westen werd geluid. Destijds goed genoeg om de wereldopinie te mobiliseren tegen de "nieuwe nazi's van Europa", tegenwoordig niets meer waard, behalve dan dat sommige media het nog steeds (moedwillig) tegen de Serven gebruiken, wat niet bepaald goed is voor de beeldvorming. Of beweer jij soms dat de uitgemergelde man achter het prikkeldraad stond? Als jij het zegt, zal het wel zo zijn.
Kortom, de opmerking van commandant McKenzie kwam niet uit de lucht. UNPROFOR was getuige van een media-oorlog die door de Bosnische Moslims veel beter werd gevoerd. Daar kunnen we niet om heen.
Aanrader dan de week: in het decembernummer van het vakblad 'Media, War & Conflict' staat de studie "Journalism of attachment and objectivity: Dutch journalists and the Bosnian war" van Nel Ruigrok. Doe er je voordeel mee, David!

Michel,
Jij noemt het interview niet spectaculair, maar dan negeer je enkele belangrijke vragen die Sonja Karadzic heeft gesteld. Waarom vluchtten de Canadese VN-troepen bijna letterlijk uit Srebrenica in 1994 en wie heeft ervervolgens voor gezorgd dat Nederland zich in dat wespennest zou storten? Antwoord: de Nederlandse overheid. Met dank aan o.a. M.W. Smit, die met haar verloofde Sacirbegovic door de Moslimzaak heeft gelobbyd? Onterecht worden de Dutchbatters zwartgemaakt, zij konden weinig doen in een enclave dat niet gedemilitariseerd was er van waaruit de meest verschrikkelijke oorlogsmisdaden in de omringende Servische dorpen werden uitgevoerd, zonder enige sanctie. Naser Oric is vrijgelaten door het Joegoslavie-tribunaal, omdat zijn gevangenschap het zwart-wit beeld dat we voorgeschoteld krijgen te veel zou vertroebelen, toch? Het is een feit, met naam en toenaam, dat in Bratunac en omgeving 3.000 Serven zijn vermoord. Daar horen we niemand over, want daar waren geen Dutchbatters bij.

Sonja Karadzic wierp ook de vraag op waarom de Republika Srpska nooit een eigen onderzoek mocht instellen? Is dat niet typisch? En kon het NIOD ook niet op tegenwerking rekenen van landen die geen documenten wensten aan te leveren?
Een andere goede vraag: waarom mag Karadzic de pers niet te woord staan. Waar zijn we bang voor? Dat hij onwelgevallige zaken noemt?
Volgende vraag: waarom wordt het verhaal telkens weer afgekapt als er gezegd wordt dat 'Srebrenica' het resultaat is van acht Servische huurlingen, met naam en toenaam bekend, die tegen betaling de moorden hebben begaan. Door wij werden zij ingehuurd? Misschien dat een Nederlandse journalist zich hier ooit nog aan zal wagen, wie weet. In ieder geval ben ik benieuwd of Karadzic Dutchbatters zal oproepen die gezegd hebben hun mond over Srebrenica open te zullen doen.

Enfin, een saai interview was het zeker niet.

David Jan zei

Beste Predrag,
Ik wilde het deze keer maar eens kort houden. Van mij mag je gerust de hele internationale pers de maat nemen. Ik ben het volkomen met je eens dat er grove fouten worden gemaakt en dat er, nog veel erger, zo nu en dan zelfs regelrechte propaganda wordt bedreven. Maar je leest niet wat ik schrijf, namelijk dat de markt beschoten kón worden vanuit de Servische stellingen. Ik schrijf nergens dat dat is gebeurd. Ik weet het gewoon niet en misschien moeten we ermee leren leven dat sommige gebeurtenissen nooit helemaal helder zullen worden.

Michel zei

Ik schuw de discussie niet en heb ook geen eenzijdig beeld willen schetsen. Wat Oric betreft; als het ICTY beslist dat hij na twee jaar voorarrest en een veroordeling tot gevangenisstraf van dezelfde periode vrij komt is dat vrij normaal in een rechtsstaat. Hij heeft zijn tijd uitgezeten. Srebrenica had anders gemoeten, het mandaat was niet sterk genoeg. Daarin geef ik je gelijk. Opvallend overigens dat je het alleen over misdaden tegen Serven hebt. De Republika Srpska is een kunstmatig staatje en door de internationale gemeenschap niet erkend, al mogen ze natuurlijk onderzoeken wat ze willen.
Waarom toch steeds die complot-theorieën? En Mw Wisse Smit er bij slepen vind ik wat vergezocht al vind ik Sacirbey (govic) wel een gladjakker..

Karadzic is verdachte en hangende een zaak mag een verdachte alleen contact met zijn advocaat hebben, dat is wettelijk zo geregeld. Hij mag straks oproepen wie hij wil en krijgt alle kans om zijn zaak kracht bij te zetten voor de rechter.

Ik blijf erbij dat ik Sonja niet indrukwekkend vond, behalve dan dat ze zoals David Jan zei, niet om zich heen zat te meppen.

Anoniem zei

Michel,
Je kunt niet alles wat jij vergezocht vindt (waarom eigenlijk?) afdoen als complot-theorieën. Dat is een dooddoener voor de discussie die we met elkaar voeren. Ik sta voor alle opties open, terwijl jij blijkbaar alleen maar politiek correct wenst te denken. Lekker veilig en het is ook jouw goed recht!

Als Naser Oric - nota bene in de rol van commandant - verantwoordelijk is voor de moordpartijen rondom Srebrenica en vervolgens slechts 2 jaar krijgt, dan vraag ik me in ieder geval af wat dat met een rechtsstaat te maken heeft. En trouwens, dit heeft niets met een rechtsstaat te maken, want het Joegoslavie-tribunaal is opgericht door de VN-Veiligheidsraad, hetgeen een politieke beslissing is geweest en niet van de Nederlandse overheid.

De reden waarom ik uberhaupt reageer is het feit dat ik nuances probeer aan te brengen in de lawine aan desinformatie, halve waarheden en leugens die we met z'n allen al die jaren maar voor lief hebben willen nemen als het over de Balkan gaat. Ik doe dat laatste niet en wijs op het feit dat in het conflict 1 partij buiten alle proporties in een kwaad daglicht is gesteld (er zijn misdaden toegeschreven die niet door de Serven zijn gepleegd en er worden daarbij aantallen genoemd die uit de lucht zijn gegrepen), terwijl aan de andere kant de misdaden van de Bosnische moslims (Bosniakken) en de Kroaten stelselmatig onderbelicht zijn gebleven. Waarom er een verkeer beeld wordt geschets, vraag je? Omdat een eerlijkere, objectievere weergave niet past in ons zwartwit-denken. Wij, Nederland, hebben partij gekozen in het conflict en daarom blijven 'we' tot het einde volhouden dat onze bemoeienis goed is geweest. Ik zou eerder zeggen dat de westerse bemoeienis olie op het vuur heeft gegooid, de oorlog heeft verlengd en dat we nu wel eens de hand in eigen boezem zouden mogen steken. Maar de kans dat dat gebeurt is kleiner dan dat Feyenoord dit seizoen kampioen wordt.
Groeten!

David Jan zei

Beste Predrag,
Even voor de goede orde. Welke misdaden door de Bosniakken en de Kroaten (en de Albanezen wellicht...) zijn volgens jou stelselmatig onderbelicht gebleven en door wie? (voor alle duidelijkheid: dit is geen aanval, ik wil alleen graag weten waar je precies op doelt)

Anoniem zei

Nou welke misdaden?
Dat meen je toch niet.
Ik zal de voor de hand liggende noemen.
Wat dacht je van Oluja?
In het zelfde jaar waarin de tragedie van Srebrenica plaats vond, vond ook de operatie Storm/Oluja, plaats.
Een operatie waarin honderdduizenden mensen zijn verjaagd, 80% procent van de huizen plat gebrand en duizenden doden. Deze operatie werd/word stelselmatig onderbelicht zowel in de media als in het onderwijs.

In de media werd dit grootendeels overschaduwt door Srebrenica.

Ik volg verscheidene vakken aan de Universiteit van Amsterdam die te maken hebben met Joegoslavie en haar verval. Hierin werd slechts eventjes tijd aan Oluja besteed. In contrast tot andere gebeurtenissen.

Als je aan een willekeurige Nederlander, zonder verstand van zaken, vraagt wat de ergste misdaad in de Joegoslavie oorlog was, dan krijg je toch snel het antwoord: Srebrenica.
Als je Oluja noemt, dan weet bijna niemand wat het is

Daar zal toch wel een reden voor zijn? Juist ja stelselmatig onderbelicht.

Daarbij komt nog het feit hoeveel mensen er op dit moment in Den Haag vastzitten voor deze actie: dat zijn der namelijk 3. Gotovina, Cermak en Markac. Is dit niet belachelijk als je kijkt hoeveel Serven er worden terecht gesteld voor mindere misdaden dan die begaan tijdens operation storm?


P.S.
Ik vind het zwak dat dingen die onwaarschijnlijk zijn meteen afgedaan worden als complottheorien.

David Jan zei

Beste Krajisnik,
Oluja dus. Jazeker, een tragedie en als geen andere tragedie in de oorlogen liggen de wonden ervan in Servië nog wagenwijd open. Nog steeds bivakkeren tienduizenden Serviërs die destijds uit Kroatië zijn verjaagd onder uiterst miserabele omstandigheden in collectieve opvangcentra hier te lande. De Kroaten doen er nog steeds alles aan om terugkeer te ontmoedigen.
Ik kan me de beelden nog levendig herinneren. Vertrouwde beelden van arme mensen te voet, van boeren met al hun bezittingen en hun familie in tractors, van burgers gammele Yugo's, van de ellende die tegen het eind van de oorlog welhaast standaard was geworden. En inderdaad, die keer waren het geen opgejaagde Bosniakken of Kroaten, maar Serviërs, die enkel om het feit dat ze Serviërs waren het land uit gesodemieterd werden. Verdienden die mensen hun ellende? Nee, natuurlijk verdienden ze die niet.
En je hebt gelijk, aan Oluja is aanzienlijk minder aandacht besteed dan aan de andere tragedies van de oorlog.
Maar vergun me toch een kanttekening te maken. Zowel jij als Predrag pleit ervoor om gebeurtenissen in hun verband te zien. Dan moeten we er ook bij vermelden dat de Serviërs in Kroatië na de Kroatische onafhankelijkheidsverklaring hun eigen onafhankelijke republiek uitriepen op Kroatisch grondgebied: de Republika Srpska Krajina, gesteund door het Joegoslavische leger en ongeregelde paramilitaire groepen, die bepaald niet zachtzinnig optraden tegen de Kroaten in het gebied. Het lijkt me begrijpelijk dat de Kroaten tegen het eind van de oorlog, toen ze militair aanzienlijk sterker waren dan in de eerste fase, een eind wilden maken aan die situatie. Met onderhandelingen ging dat niet en dus lag een militaire actie voor de hand. Milošević had de Kroatische Serviërs inmiddels als een baksteen laten vallen en dus was het voor generaal Gotovina een fluitje van een cent om de slecht bewapende, nauwelijks georganiseerde en ongediciplineerde Servische 'troepen' te verslaan.
Dat verhaal hoort er ook bij. Gaf dat Gotovina (en natuurlijk Tuđman) het recht om zich met grof geweld tegen de burgerbevolking te richten? Nee. Gaf dat Kroatië het recht om alle Serviërs dan maar het land uit te schoppen? Nee. Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat Tuđman nooit is aangeklaagd. Maar laten we de boel nou ook weer niet omdraaien en doen alsof de Serviërs onschuldige lammetjes waren.

Anoniem zei

Nou David Jan,
Je gaat soms wel erg kort door de bocht. Tsjonge! Naar aanleiding van wat Krajisnik zegt, vind ik jouw antwoord erg typerend voor de hele discussie over de burgeroorlog in voormalig Joegoslavie. Je schrijft dat in Operatie 'Oluja' (Storm) Gotovina een slechtbewapend Servisch leger verslagen heeft, maar ik hoor je niet zeggen dat de Krajina etnisch werd gezuiverd, dat een kwartmiljoen BURGERS (die in een zee aan trekwagens e.d. wegvluchtten) letterlijk richting Bosnie-Herzegovina en Servie werden gebombardeerd! En weet je, ik hoor je eigenlijk zeggen dat de Serven de misdaden die tegen hen in Kroatie zijn begaan - niet alleen in 'Oluja', maar ook de etnische zuivering van Zagreb, of Operatie 'Bljesak' (Bliksem), aan zichzelf te danken hebben. Dat is wat je zegt, want je hebt het over de context, toch? Waar hebben zulke argumentatie eerder gehoord? Juist ja, in de Tweede Wereldoorlog. Besef je wel wat je zegt?

En om even bij jouw argumentatie te blijven: volgens jou kunnen we dan net zo goed zeggen dat de Bosnische Moslims 'Srebrenica' aan zichzelf te danken hebben. Toch? Kijk maar naar wat aan 'Srebrenica' voorafging. Slachtpartijen in Bratunac en omgeving. De Bosnische Moslims hebben het er naar gemaakt, toch? Maar dit laatste vind jij natuurlijk niet, want jij meet (niet?) met twee maten.

En over de context waarin 'Oluja' plaatsvond: jammer dat je je alleen maar kunt herinneren DAT de Kroatische Serven in opstand kwamen. Waarom vertel je er niet gelijk bij WAAROM ze in opstand kwamen en wat aan die opstand vooraf ging? Dat Tudjman als eerste in voormalig Joegoslavie in zijn republiek met een nationalistische partij aan de macht kwam, met de Ustasha-retoriek en bijbehorende symboliek (vlag, munt, referenties), dat de Ustasha-kopstukken die in het buitenland verbleven, terugkwamen om voor de Onafhankelijke Staat Kroatie te strijden, dat Serven massaal ontslagen werden uit overheidsdiensten, omdat ze als een bedreiging werden beschouwd en daarmee tweederangsburgers werden. WAAROM heb je het dan daar niet over? En dan hebben we het over dezelfde Tudjman die in zijn historische geschriften de Holocaust heeft ontkend, evenals de genocide op de Serven in de Tweede Wereldoorlog. Diezelfde Ustasha-ideologie wordt anno 2008 verdedigd door de HDZ. Thompson kan vrijelijk in Zagreb optreden, met zijn liederen die naar Stara Gradiska en Jasenovac verwijzen. Schandalig. Oud-commandant van Jasenovac Dinok Sakic werd van de zomer in Ustasha-uniform begraven en met een dienst van een vooraanstaande katholieke priester de hemel in geprezen, als zijnde het voorbeeld voor Kroatie. Portretten van Ustasha-leider Pavelic staan uitgestald in de etallages, 'Mein Kampf' vindt gretig aftrek...Die racistische ideologie, waarin geen plaats is voor Serven in Kroatie en die nog steeds actueel is, is de reden waarom de Serven in 1990 in opstand kwamen.

En als je meer stelselmatig onderbelichtte misdaden wilt horen, dan kom ik daar een andere keer op terug.

Fijne kerstdagen!

David Jan zei

DISCUSSIE HIER GESLOTEN. WE GAAN VERDER ONDER HET HOOFDSTUKJE 'DISCUSSIE'.

Anoniem zei

David> Gruwelijke slachtingen en grote aantallen vermisten. Dat is waar wij in Nederland aan denken als het over Srebrenica gaat.Maar waren de moslims wel zo massaal slachtoffer van de Serviers? Waren zij zelf wel zo onschuldig?Hebben moslims wel of niet al die Servische dorpen in Oost Bosnie uitgemoord en verwoest?De moslims zouden de massamoord over zich zelf hebben afgeroepen, door in strijd met de afspraken gewapende uitvallen te plegen.
[192 platgebrande dorpen, met 2800 doden en zesduizend gewonden] .Met die lui heb je medelijden?
De regering van Bosnie zou Srebrenica hebben opgegeven,verkoht!. Diplomatieke bronnen bevestigen dat Clinton in zijn gesprek met Izetbegovic heeft verklaard dat er internationale gemeenschap ing rij pen zal als het aantal dood moslims in Srebrenica hoger dan 5000 is.
Ondanks hinderlagen van de Serviers was de operatie een groot succes, zoals de opperbevelhebber van het Bosnische regeringsleger, generaal Rasim Delic, later in het parlement in Sarajevo verklaarde. Volgens de UNHCR ,5000 [ moslimsoldaten], is doorgedrongen tot het territorium van de gemeente Tuzla,Zenica[Bosnie]. Meer dan 2000 organen hebben in en rond Srebrenica is hersteld, en ze slacht offers van de drie jaar van de hevige gevechten in het gebied behoren.Maar die onjuiste schatting[8000] heeft allang haar werk gedaan.
Tussen 200 en 300 blinddoekt en ligaturen zijn exhumed met organen door het Joegoslavie-tribunaal, zijn dit zeker tekenen van executie. Dus,200 tot 300 moslims oorlogsmisdadigers,die servische dorpjes met onschuldige ongewapende burgers slacht, met vreselijke nachtelijke roof, en moordpartijen vanuit de enclave waarbij slachtoffers levend en gillend de ogen uitgestoken werden of ledematen geamputeerd onder oog van familie!.Uit rapporten van forensische onderzoekers blijkt dat niet,achtduizend, maar iets meer dan tweeduizend lijken in Srebrenica teruggevonden zijn.De bevindingen van deze wetenschappers zijn nooit publiek gemaakt!
VN commissie NIET ging om het aantal slachtoffers maar alleen het aantal VERMISTEN!
Op RTL4, vertelde soldaat Harry bij Barend en van Dorp rond die tijd: er waren maar 700 mannen in de ombond.. Opvallend is echter dat de enige VN militair [kapitein Schouten] was die zich ten tijde van het veronderstelde bloedbad dagen achtereen in Bratunac bevond. Schouten in Het Parool van 27 juli 1995: Iedereen praat iedereen maar na, maar niemand komt met harde bewijzen. Wat me opvalt is dat men in Nederland koste wat het kost wil bewijzen dat er sprake is van genocide. Als er daar executies zijn geweest, dan hebben de Serviers dat wel verdomd goed geheim gehouden. Ik geloof er dan ook niets van.De dag na de val van Srebrenica, op 13 juli, ben ik in Bratunac aangekomen en ik ben er acht dagen gebleven. In die tijd kon ik gaan waar ik wilde. Er is mij alle medewerking verleend, nergens ben ik tegengehouden. Srebrenica is een pure wraakactie.Als moslims Servische burgers doodt, is het wraak. Als Serviers islamitische strijders doden, is genocide. Dit proces[Joegoslavie tribunaal ] duurde inmiddels vijf jaar, zonder er maar een flinter van bewijs is gevonden tegen Slobodan Milosovic. In elk ander proces was hij allang op vrije voeten gesteld.

Anoniem zei

Beste David: In 1979 komt een zekere Klaus Kinkel aan het hoofd van de BND (Bundes Nachrichten Dienst, Duits equivalent van de CIA). Dertien jaar later wordt hij minister van Buitenlandse Zaken. Wat heeft hij bij de BND gedaan? Een boek[3] van een oud BND-agent, Erich Schmidt-Eenboom, maakt duidelijk dat hij er het uiteenvallen van Joegoslavië zeer actief heeft voorbereid.De kern van zijn werk staat eruit om twee elementen met elkaar in contact te brengen en te verbinden: enerzijds de ‘communisten’ uit Zagreb wier stellingen steeds minder communistisch en steeds meer nationalistisch worden; anderzijds de verschillende uiterst-rechtse Kroatische bewegingen in ballingschap. Na de nederlaag van 1945 en de installatie van het Titoregime vluchtten zeer veel Kroatische fascisten naar de Verenigde Staten, Canada en naar verschillende Europese landen...

Het boek van Erich Schmidt-Eenboom geeft aan dat er een honderdtal agenten van de BND onder bevel van Kinkel actief zijn in Joegoslavië. Kinkel moedigt ook de terugkeer aan van de Kroatische Oestachi’s, die Joegoslavië na de oorlog ontvluchtten. Onder hen Tomislav Milic, die chef ‘speciale missies’ zal worden van de politie van Zagreb.Duitse journalist Jürgen Elsässer, hoofdredacteur van het linkse dagblad Junge Welt en specialist in de balkanproblematiek. Dankzij de BND verwierven de Kroatische geheime diensten vanaf de jaren ‘70-’80 een onafhankelijke positie ten opzichte van hun Joegoslavische collega’s. Die Kroatische diensten hebben de afscheuring praktisch georganiseerd. Ze hebben zich beziggehouden met de levering van wapens. Ze waren diplomatiek zeer actief in de jaren 1990 en 1991. En het waren die diensten die de pro-Joegoslavische politici in 1991 lieten arresteren.
Franz Josef Strauss, een van de belangrijkste naoorlogse politici in Duitsland, zei : ‘Eerst de economische overheersing, dan de politieke en dan de militaire.Het is het Duitse kapitaal dat de regering Kohl ertoe zal aanzetten Joegoslavië definitief op te blazen. In de zomer van ‘91 verkondigt die regering nog haar ‘gehechtheid aan de integriteit van Joegoslavië’, dus aan de lijn van de Europese Unie.
Het Duitse kapitaal heeft de echte controle over Kroatië overgenomen. Het gaat koudweg om een uitbreiding van de zone van de D-Mark. ‘Duitsland’, zegt nog Elsässer, ‘controleert 40% van de Kroatische buitenlandse handel. En een groot deel van de deviezen die Joegoslavië binnenkomen, is al lang afkomstig van Kroatische migranten die in Duitsland wonen. Mochten de Kroatische leiders zich ooit tegen Bonn verzetten, dan beschikt Duitsland over duidelijke chantagemiddelen.’ Dat klopt: 35% van de buitenlandse investeringen zijn afkomstig uit Duitsland.
Waarom is Duitsland zo geïnteresseerd in Kroatië? Niet alleen voor zijn Dalmatische kust (een droomgebied voor de Duitse toeristische industrie), ook niet alleen voor de bauxietmijnen of voor zijn scheepsindustrie, maar vooral voor de toegang tot de Middellandse Zee via de havens van Split en Rijeka. Zij kunnen die eeuwenoude Duitse droom waarmaken: heersen van de Baltische tot de Middellandse Zee. Anderzijds vormt Joegoslavië de belangrijkste doorgangsroute van Europa naar het Midden-Oosten.
Daarom ‘schenkt’ Duitsland in januari 1993 twaalf miljoen D-mark om de brug van Maslenica te herbouwen, die tijdens de gevechten vernietigd werd.En Genscher suggereert om ‘de uiteengevallen staten niet aan hun lot over te laten’. Vertaling: laten we ze met alle mogelijke middelen aanhechten bij Duitsland.
Washington, Parijs en Londen gaven de voorkeur aan een verenigd Joegoslavië dat zich definitief in het westers kapitalisme zou integreren. Maar voor Bonn was dat niet voldoende. De staat zélf moest verdwijnen.
Waarom? Omdat een verenigd Joegoslavië over meer economische, politieke en ook militaire middelen zou beschikken om aan de Duitse expansie in de Balkan te weerstaan. Des temeer als dat Joegoslavië onder Servische dominante bleef omdat de Serviërs traditioneel pro-Russisch en anti-Duits zijn. Dat gehate Joegoslavië vervangen door een reeks van kleine, zwakke, en dus afhankelijke staatjes (in de Middeleeuwen noemde men dat “vazallen”), was al zeer lang een fundamentele doelstelling van Bonn.Dat is niet nieuw. In het begin van de 20e eeuw noemde men die strategie de ‘balkanisering’. Toen reeds vochten de grootmachten - Engeland, Frankrijk, Rusland en Duitsland - ook al voor de controle over de Balkan.Servische leiders leken zich te willen verzetten tegen de Duitse expansie in de streek. Servië werd dus een satansland terwijl de fascist Tudjman tot ‘democraat’ werd omgedoopt en de integrist Izetbegovic veranderde in een ‘multietnist’ en dit alles in weerwil van het meest flagrante feitenmateriaal.Tudman[Kroatie], Genscher en van de Broek hebben in 1991 met de erkenning van een aantal afscheidingsbewegingen, de lont in het kruitvat aangestoken. Zij zijn in hun oneindig grote dwijsheid of oneindig grote domheid begonnen Joegoslavie uit elkaar te rukken.Wat verwacht U van de Serviers,dat ze op de grond moeten liggen en stil blijven totdat sommige mensen de Servische gebieden net als Krajina op haar knieen hebben gebracht,net als in WWII[ustasha’s-Kroaten en moslim uit Bosnie],meer dan half milioen Serviers zijn vermoord ?Weet U hoe het met Krajina in [Kroatie] 1995 afgelopen is?Dat is de grootste etnische zuivering in Europa na 1945.. Maar waarom wordt er wederom niet vermeld dat dezelfde ustasha’s met precies dezelfde methoden aanstichter van de oorlog in de 90 er jaren waren?Ustasha politiek (1/3 van de Serviers bekeren, 1/3 verjagen, 1/3 vermoorden). Dat is waar de Ustashas[Kroaten] mee bezig waren,en in 90 weer!!

Anoniem zei

Het aantal Serviers in Sarajevo vermoord tijdens de oorlog door moslim leger, politie en criminelen, ten minste in de vele honderden en waarschijnlijk in de lage duizenden. Bosnische moslim soldaten de sluipschutters zijn geweest die herhaaldelijk en maandenlang geschoten hebben op hun eigen burgers in Sarajevo in een poging om met schokkende beelden de internationale steun te verkrijgen voor harder optreden tegen de Serviers.Franse VN-militairen hebben constateren dat Bosnische moslim soldaten de sluipschutters zijn geweest,[opereerden vanaf het dak van het voormalig parlement, dat in handen is van het Bosnische moslim-leger] die herhaaldelijk en maandenlang geschoten hebben op hun eigen burgers in Sarajevo in een poging om met schokkende beelden de internationale steun te verkrijgen voor harder optreden tegen de Serviers.
Moslim strijders blijken aansprakelijk te zijn voor aanslagen op burgers die de afgelopen jaren de wereld deden schokken, zoals de geruchtmakende aanslagen op een rouwstoet op een kerkhof, op een wachtrij bij een bakker en op bezoekers van een markt in Serajevo.Denk maar aan de 'mortiergranaat' op de Makale markt in Serajevo in begin 1995 die 49 doden veroorzaakte, na forensisch taktisch onderzoek bleek het een bom geplaatst door de Bosniers zelf. Markale bloedbad was veroorzaakt door een op afstand bediende bom!De opdrachtgever van deze misdaad: waarschijnlijk Izetbegovic zelf of vice-president Ejup Ganic. Tijdens een persconferentie van de VN-generaal McKenzie werd gevraagd: waarom hebben de Serviers schieten op scholen en ziekenhuizen? Zijn antwoord was: waarom moslims plaats artillerie en geweren in de buurt van scholen en ziekenhuizen? Hun doel was de Navo in te zetten in het conflict met de Serviers.Waarom de Serviers demoniseren en een oorlog tegen Servie beginnen op grond van vervalst Engels “bewijsmateriaal” door ITN?En waarom wordt dit allemaal jarenlang angstvallig doodgezwegen?
Moslimleider Izetbegovic heeft op zijn sterfbed bekend ( aan Kouchner o.a.) dat in de Servische concentratiekampen niet werd gemarteld etc.
De gedachte achter politiek van Clinton was dat het succes van Islamistische strijders in de strijd tegen de SovjetUnie in Afghanistan in Europa gewoon herhaald kon worden.Niet alleen wapens uit Turkije en Iran arriveerden, maar ook geld (onder andere uit Saoedi/Arabie, Brunei, Maleisie) en moedjaheddien strijders. Wellicht is Mladic de eerste generaal geweest die in het moderne Europa heeft moeten strijden tegen het islamoterrorisme..Maar in 1994 was er een wapenstilstand rond Sarajevo, de stad bloeide weer op, er was weer transport mogelijk van en naar de stad, er was gas en licht, er werden plannen gemaakt voor herstelwerkzaamheden. En wie heeft dat bestand toen gebroken? Meneer Izetbegovic. En waarom? Omdat hij nog geen vrede wilde. Hij dacht dat hij bij verdere oorlogsvoering nog wat te winnen had. Je had de gezichten moeten zien van de mensen in Sarajevo! Die wilden die geen oorlog meer, die wilden vrede. Maar de Bosnische regering had andere plannen.Het aantal Serviers in Sarajevo vermoord tijdens de oorlog door moslim leger, politie en criminelen, ten minste in de vele honderden en waarschijnlijk in de lage duizenden.
Sarajevo, hoofdstad van Bosnie, vroeger multi/etnisch, vandaag meer dan 90 procent bewoond door moslims