vrijdag 26 december 2008

nieuws


O.k., Mladić dan maar weer. Opvallend, maar onbegrijpelijk nieuws. Gisteren kwamen staatsomroep RTS en B92 met citaten uit een rapport van "operationelen" (van de inlichtingendiensten) over de ondergedoken generaal. Gedetailleerde beschrijvingen van hoe Mladić zijn dagen doorbrengt, dat hij altijd op sokken loopt om niet te veel herrie te maken, dat de blinden van zijn appartement altijd dicht zijn en dat hij hoe dan ook niet voor het raam gaat zitten, dat hij kieskeurig is als het om eten gaat (om niet als gevolg van slechte voeding bij dokter of in ziekenhuis te belanden), dat zijn eten altijd wordt voorgeproefd, dat hij bezoekers vraagt hun kinderen mee te nemen en ga zo maar door. Mladić zou een "tijdbom" zijn, emotioneel instabiel en paranoïde. Hij zou een gevaar voor zijn omgeving zijn en zeker, bij arrestatie, voor degenen die hem komen ophalen.
De berichtgeving roept meer vragen op dan ze beantwoordt. Want als de inlichtingendiensten dit allemaal weten, dan moeten of weten waar hij zit of ze staan in contact met iemand die dat weet en heel goed op de hoogte is. Waarom arresteren ze hem dan niet? Of zijn dit gegevens van pakweg een jaar of twee geleden? En waarom wordt dit nieuws zo opzichtig gelekt? En waarom zeggen de autoriteiten steeds dat hij mogelijk niet in Servië zit, terwijl dat kennelijk wel het geval is? En waarom willen de dezelfde autoriteiten er geen vragen over beantwoorden?
Een meerkeuzevraag. Wat is de bedoeling van deze berichtgeving?
1. Servië wordt voorbereid op een arrestatie die wel eens slachtoffers zou kunnen kosten.
2. Servië wordt erop voorbereid dat die kennelijk gestoorde Mladić 'zelfmoord' gaat plegen.
3. De autoriteiten hopen hem zo onder druk te zetten dat hij of zijn helpers fouten gaan maken of hij zichzelf overgeeft.
4. Nog iets anders, namelijk...

9 opmerkingen:

Anoniem zei

4.
Dat er toevallig een kogel afkets en zich in Mladic boort.
5.
Dat hij "zelfmoord" pleegt

Hierbij wil ik nog even referen naar een artikel in een blog van jou tevens over Mladic.
Als k me goed herriner stond daarin dat men Mladic niet voor het tribunaal wil zien omdat hij negatieve dingen kan onthullen over inmenging van andere landen.
Zal wel heel toevallig zijn als hij ook opeens zelfmoord pleegt.
Maarja we gaan het niet over complottheorieen hebben.

David Jan zei

Met een gang van zaken als deze zou je vanzelf in complottheorieën gaan geloven.

David Jan zei

Met een gang van zaken als deze zou je vanzelf in complottheorieën gaan geloven.

David Jan zei

Met een gang van zaken als deze zou je vanzelf in complottheorieën gaan geloven.

David Jan zei

Sorry, was niet de bedoeling om drie keer dezelfde reactie te plaatsen.

Michel zei

Nou is het wel duidelijk hoor DJ :-)

Michel zei

Sommige kopstukken stappen liever zelf uit voor iemand ze pakt. Viel me mee dat Karadžic daar de kans nog niet voor heeft gehad (al weet je dat nooit)

Peter van Klinken zei

Je zou inderdaad gaan geloven dat ze wel degelijk weten waar 'ie zit. Optie 1 dan maar. Hoewel ik me ook niet zou verbazen als dat hele rapport of tenminste een deel daarvan uit een hoge Servische duim is gezogen.

Max zei

Men is onschuldig totdat zijn schuld (aan een criminele moord geval betekent dit dat je moet beschikken over ondersteunende gedocumenteerd forensische bewijzen en niet alleen een beschuldiging van het misdrijf en de jury (en niet de officier van justitie) moet beslissen of u zich bewezen schuldig BOVEN EEN REDELIJKE TWIJFEL.Harold Pinter, de Nobelprijswinnaar literatuur van 2005 verklaarde bijvoorbeeld: Het VS–tribunaal dat Slobodan Milosevic moet beoordelen is altijd compleet onwettig geweest. Navo woordvoerder Jamie Shea zei in mei 1999, tijdens de bombardementen in Balkan:natuurlijk steunt de Navo het Internationaal Joegoslavie tribunaal. We hebben het zelf opgericht !