vrijdag 26 december 2008

arrestaties

Anders nieuws dan, dat nog wel een staartje zal krijgen of ik moet me heel sterk vergissen. De politie is vanochtend vroeg in Preševo (een stadje Zuid-Servië waar de meerderheid van de inwoners Albanees is en dat tegen de grens met Kosovo aanligt) begonnen met de arrestatie van een groep Albanezen, volgens de openbare aanklager oud-leden van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK, die tijdens de oorlog in 1999 betrokken zou zijn bij de liquidatie van tientallen Serviërs en andere niet-Albanezen uit Gnjilane, dat net aan de andere kant van de grens ligt. Volgens het laatste nieuws zijn er zeventien woningen doorzocht en tien mensen gearresteerd.
Je kon erop wachten. Direct nadat het nieuws bekend werd stroomden de forums op internet vol met verontwaardigde berichten. Hier bijvoorbeeld in het Engels. Een mooi praktijkvoorbeeld van waar we op dit blog al een tijdje over discussiëren. Want: "What an irony!!!! Milosevic's cub imprisoning Kosovar Albanians for war crimes!!!!" schrijft ene Merita. "Oh my God! I cannot put it into words how ironic and cynical this sounds coming from the Serbs", schrijft ene Florin. "Serbian authorities prove once again that not everybody is equal before court of justice as in modern democratic states", schrijft ene Simple Mind. "And so it begins. Kosova should do the same with Serbs that want to return or live in enclaves", schrijft ene Alban.
Albanezen, vinden veel Albanezen, kunnen nu eenmaal geen misdaden plegen. En: de Serviërs hebben juist de misdaden gepleegd, dus waar halen zij het recht vandaan om "ons" te vervolgen. En politieminister Ivica Dačić heeft dat recht al helemaal niet, want hij is van de partij die ooit door Milošević werd geleid. Jaja, hele steekhoudende argumenten.
Ik had het aan het begin over een staartje. Een van de deelnemers aan de discussie, ene Biljana, ziet het al voor zich: "I can predict scenario these days that will take place in Presevo-Valley. Of course, Albanians will begin with daily demonstrations against Serbian brutality and oppression. It will be said that Serbia once again demonstrates the force against “respectable” citizens of Albanian nationality." Ik denk, beste Biljana dat het inderdaad zo zal gaan. Maar misschien eerst even oud en nieuw vieren, want je moet prioriteiten stellen.
Update: Het was te verwachten. In Kosovo is woedend gereageerd op de arrestaties. De voorzitter van het parlement, Jakup Krasniqi (tijdens de oorlog woordvoerder van het UCK), heeft zijn duit in het zakje gedaan. "De arrestaties en de sterke militaire aanwezigheid in de Presevo Vallei dien om de lokale Albanese bevolking bang te maken, maar dat doel zal, evenmin als in het verleden, worden bereikt." Volgens Krasniqi wil de Servische regering haat creëren tussen Serviërs en Albanezen en de autoriteiten in Kosovo provoceren. En dan volgt nog een heel merkwaardige uitsmijter: de parlementsvoorzitter riep Belgrado op om terug te keren naar "een politiek van goed nabuurschap" ten opzichte van Kosovo. Is die politiek er ooit geweest dan?

5 opmerkingen:

Michel zei

Zoals al eerder gezegd; overal zijn misdaden gepleegd. De UCK jongens waren bepaald geen koorknaapjes.

Anoniem zei

Tsja, ik vraag me af wat je met jouw commentaar wilt zeggen, beste David Jan. Dat die arrestaties helemaal niet plaats hadden moeten vinden, omdat het niet past in het zwart-wit verhaal van de 'good guys' en de 'bad guys'?
En waarom slechts een beperkt (geselecteerd) aantal reacties vermelden, die allen een en dezelfde boodschap uitdragen?
Maar goed, het is jouw blog, dus kan je ermee doen wat je wilt.

Anoniem zei

Alleen die overtrokken reacties vermelden, vind ik juist een prima statement. Welke reacties had je anders gewild? Ik benijd mijn collega Godfroid omdat er bij hem nog steeds een heleboel spannende dingen gebeuren. Daar staat tegenover dat hij op deze internetpagina maar een politieke scheet hoeft te laten of hij krijgt de hele shit over zich heen - wat je ook schrijft, het is nooit goed. Een gezonde zaak. Reageer vooral. Godfroid kent geen oogkleppen.

David Jan zei

Predrag, Predrag...
Ik heb een beperkt aantal reacties gegeven, omdat ze allemaal op hetzelfde neerkomen. Er staat een link bij, zodat je dat zelf kunt checken. Het wordt echt een beetje lastig om het halve internet op dit blog te zetten. Het zijn overigens nog hele fatsoenlijke reacties vergeleken met wat je op andere sites tegenkomt.
En lees nou eens wat ik schrijf, potverdikkie (ik had hier liever een wat sterkere term gebruikt, maar dat is in strijd met de ethische, internationaal geaccordeerde en bij verdrag vastgelegde regels van het Belgradoblog). Wat ik met deze post wil zeggen is: wat er ook gebeurt, iedereen schiet altijd in dezelfde stuip. Het gaat in de (Albanese!) reacties niet om de moord op eenenvijftig hoogstwaarschijnlijk onschuldige burgers. Nee, het gaat erom dat die vermaledijde Serviërs het lef hebben om Albanezen op te pakken. Serviërs zijn Serviërs, willen ze maar zeggen, en of Milošević nu aan de macht is of iemand anders, ze zijn er alleen maar op uit om ons te grazen te nemen. Ze deugen niet en alleen zij zijn in staat om (oorlogs)misdaden te plegen.
Ik schrijf: "Jaja, hele steekhoudende argumenten". Dat is ironie, Predrag. En voor het geval het nog niet duidelijk genoeg is: ik vind dat iedereen die wordt verdacht van zulke gruwelijke misdaden moet worden opgepakt en berecht. Dus ook Albanezen.
Dat is wat ik met mijn commentaar wil zeggen. Ik ben overigens blij dat ik op dit blog mag zeggen wat ik wil. Dat mag jij overigens ook.
Een lekkere beeldspraak trouwens Vanderjas. Het begint hier al aardig te ruiken.

Anoniem zei

Beste David Jan,

Ik heb het niet zo op ironie, ik hou meer van cynisme, zoals je wellicht gemerkt hebt. Ik weet het niet, misschien moeten we maar afspreken dat je vanwege mensen zoals ik explicieter gaat schrijven, want ik ben er nou eenmaal niet zo goed in om tussen de regels door te lezen. Hou erg van 'to the point' of, zoals we hier in Nederland zeggen, 'recht door zee'.

Wat de link betreft... tsja, B92... het is alsof je aan Sonja Biserko, Sonja Liht, Natasa Kandic, mevr. Kovacevic-Vuco c.s. vraagt of Tito dood is.

Een fijne jaarwisseling!