zondag 28 december 2008

parlementaire mores

Er is jammer genoeg geen plaatje van. De televisiecamera's van RTS waren er niet op tijd bij. Dan maar alleen in tekst een mooit uitlui van het jaar 2008 in het Servische parlement. Op zondag? Ja, op zondag, want de dames en heren volksvertegenwoordigers hebben het de afgelopen maanden zo druk gehad met elkaar uitschelden, dat ze op de dag des Heeren bijeen moesten komen om de begroting voor 2009 nog op tijd goed te keuren.
Maar waar ging het nou om, Godfroid?
Jaja, rustig maar.
Op deze laatste zondag van het jaar zijn twee parlementariërs elkaar letterlijk in de haren gevlogen. Tomislav Nikolić, oud-radicaal maar na de breuk met Vosjislav Šešelj leider van een nieuwe partij, had op het spreekgestoelte zijn ex-kameraden van de Radicale Partij beschuldigd gemene zaak te hebben gemaakt met de regering. Niet zo belangrijk waarover. Hij liep terug naar zijn plaats en vloog onderweg letterlijk radicaal Sava Živanović in de haren. Een soort van meisjesvechten.
Normaal gesproken is Nikolić nogal rustig, maar nu had iets hem kennelijk in grote woede doen ontsteken. "Ik ben wel gewend om uitgemaakt te worden voor flikker en verrader," zei hij na afloop voor de televisiecamera's, maar deze keer was het ernstiger: zijn vrouw en zijn moeder waren er persoonlijk bijgehaald. Dat kan in het Servisch maar één ding betekenen (zie ook de discussie over schelden), Živanović moet iets geroepen hebben in de zin van: ik neuk je moeder, ik neuk je vrouw of allebei.
Voor de leider van de Radicale Partij, Dragan Todorović, was de zaak volkomen helder: "Nikolić was dronken", zei hij.
Parlementsvoorzitter Slavica Đukić-Dejanović heeft Nikolić een standje gegeven en Živanović te kennen gegeven dat hij zich een beetje moet inhouden. En daarna ging de vergadering vrolijk verder.

Geen opmerkingen: