zaterdag 13 december 2008

leger

Hoera! Kosovo heeft een leger, nou ja, veiligheidstroepen, nou ja, de uniformen zijn er in ieder geval. Het leger, pardon, de veiligheidstroepen nog niet. Die uniformen, groen met een zwarte baret, zijn een cadeautje van de Amerikanen. De Duitsers, met wie de Kosovaren pas nog overhoop lagen vanwege bommengooiende spionnen, zijn goed voor 7 miljoen euro aan voertuigen. De Britten gaan de militairen trainen.


Beetje gek dat er al wel uniformen zijn, maar dat er nog geen leger is, pardon veiligheidstroepen zijn. Maar nee, zei minister van defensie Fehmi Mojota (zijn ministerie is overigens nog niet te vinden op de officiële site van de Kosovo-regering), dat is helemaal niet gek. De voorbereidingen liggen op koers, we weten nog niet wanneer we zullen beginnen, maar "het is belangrijker hoe dan wanneer alles zal beginnen". De Kosovaren (Albanezen) schijnen in de rij te staan voor een baantje in het leger, pardon de veiligheidstroepen. Begrijpelijk als je je bedenkt dat het grootste deel van de beroepsbevolking zonder werk zit.
Wat die veiligheidstroepen moeten gaan doen, is vooralsnog onduidelijk. De internationale vredesmacht in Kosovo, Kfor, vertoont nog geen tekenen om te vertrekken en zolang die er zit is die verantwoordelijk voor de veiligheid. Maar ja, Kosovo heeft al jarenlang ervaring met een totaal nutteloos Kosovo Beschermings Korps, dat verantwoordelijk was voor de verdediging van burgers tegen bosbranden en aardbevingen. Dat korps was enkel nodig om vijfduizend oud-UCK'ers te belonen met een baantje. Voor de nieuwe veiligheidstroepen geldt waarschijnlijk hetzelfde, alleen is er wat minder plaats: vijfentwintighonderd manschappen en officieren en achthonderd reservisten.

Geen opmerkingen: