maandag 15 december 2008

uitslag

De uitslag van de allereerste bovenstebeste Belgradoblogoudjaarsenquête is zojuist per expressepost binnengekomen. Gestempeld en ondertekend door het centraal comité. Tadaaaah, and the winner is: Kosovo's onafhankelijkheid. Een slagroomtaart met kaarsjes is per bus onderweg naar Priština. Opperbaas Hashim Thaci heeft beloofd hem persoonlijk in ontvangst te nemen met tromgeroffel en vreugdetranen. Nog niet eens één jaar oud en nu al een internationale prijs. Erkenning, erkenning, mijn koninkrijk voor erkenning.
Waar ging het ook alweer over? Oh ja, de leider van de Albanese meerderheid verklaarde Kosovo 302 dagen geleden onafhankelijk van Servië. De internationale erkenning van die stap hort en stoot. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft geen goedkeuring gegeven en wereldwijd is er al evenmin een stortvloed aan erkenningen binnengekomen: 53 van de 192 leden van de Verenigde Naties gaven tot nu toe hun zegen. Dat Kosovo afstevent op deling langs etnische lijnen houden we nog even geheim. U zult er nog van horen.
Achtenvijftig procent van de deelnemers vond de onafhankelijkheid hét evenement van dit jaar in deze regio. Het was inderdaad een belangrijke gebeurtenis, hoe je er verder ook over denkt. De uitslag van de enquête is verder erg sneu voor Slovenië (niemand vond het EU-voorzitterschap erg belangrijk), de munitieramp in Albanië heeft evenmin stemmen gehaald, dat Bulgarije EU-geld misloopt vanwege gesjoemel vindt kennelijk ook niemand belangrijk en de opleving van de mafia in Kraotië en de de dans ontspringende premier van Montenegro tot slot, worden al evenzeer als kleine voetnootjes in de Balkangeschiedenis beschouwd.
Dat Griekenland en Macedonië voortruzieën over de naam Macedonië werd door één bezoeker het belangrijkst gevonden, evenals het gemodder in Bosnië. Servië kwam twee keer in de einduitslag voor: één keer met de verkiezing van de 'Voor een Europees Servië'-coalitie in mei en één keer met de arrestatie van Radovan Karadžić in juli. Beide gebeurtenissen kregen vijf stemmen.
Welke lessen kunnen we hieruit trekken? Het oordeel is aan jullie.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik stemde natuurlijk voor de naamskwestie Macedonië -Griekenland, het conflict sluimert nu nog steeds voort, ik ben benieuwd hoe het gaat aflopen...

Dat Kosovo onafhnakelijkheid zou uitroepen was natuurlijk een logisch gevolg, dus dat was niet zo spannend meer...

David Jan zei

Ben ook benieuwd, als het binnenkort tenminste afloopt. De naamkwestie speelt al sinds de onafhankelijkheid van Macedonië.