woensdag 3 februari 2010

wahabieten


...en dat hebben ze gisteren dus gedaan in Bosnië-Hercegovina. Een enorme politiemacht is het dorpje Gorna Maoča bij Brčko binnengetrokken en heeft er tien mensen gearresteerd. Naar verluidt is het dorp een soort van mini-Saoedi Arabië, waar de sharia van kracht is, de kinderen les krijgen volgens een Jordaanse leermethode en waar je het Ararbisch moet beheersen om de straatnaambordjes te kunnen lezen. Wat die arrestanten wordt verweten is me niet helemaal duidelijk. Ik hoorde iets over het omver willen werpen van de staat. Ik heb helemaal niks met orthodox-islamtische stromingen, integendeel, maar volgens zijn de mainstream politici in Bosnië een veel grotere bedreiging voor het voortbestaan van het land dan een handvol mannen met baarden en vrouwen in boerka. De politie heeft nota bene ook wapens aangetroffen... Toon me één dorp in Bosnië waar je geen wapens aantreft. Afijn, de wereld heeft weer even naar Bosnië gekeken.
Intussen elders in Bosnië... Na Banja Luka dreigt nu ook Mostar met een referendum over opsplitsing. Even voor degenen die het unieke staatsverband van Bosnië niet kennen: het land is opgesplitst in twee delen, zogenoemde entiteiten: de Moslim-Kroatische Federatie en de Servische Republiek (de centrale overheid heeft eigenlijk niets te vertellen). Volgens ene meneer Leo Pločkinić zal de Kroatische sabor in maart beslissen over een volksraadpleging onder de Kroaten. Volgens die Pločkinić kan een referendum alleen worden voorkomen als de moslims "een vreedzame verdeling (van de Federatië) in twee entiteiten" accepteren. En dat de moslims dat niet gaan doen, weet meneer Pločkinić ook wel.

2 opmerkingen:

kosovosrbija zei

terugsturen naar turkije of saudi arabie, en als de kroaten willen splitsen dan maar splitsen 20 % voor de moslims 20% kroaten en de rest voor de serviers .. probleem opgelost

David Jan zei

Ik denk dat er nog heel wat water naar de zee moet stromen alvorens we kunnen zeggen: probleem opgelost.