maandag 8 februari 2010

teleurstelling

Het is goed dat het eens gezegd wordt: Servië zal hoogstwaarschijnlijk niet voor 2020 kunnen toetreden tot de Europese Unie. Alle peptalk van de Tadićen, de Jeremićen en de Đelićen ten spijt zijn er nog te veel obstakels: het Joegoslaviëtribunaal, Kosovo, hervorming van de wetgeving, verdeeldheid binnen de EU, noem maar op. Begrijp me goed, ik zou wensen dat het allemaal veel sneller zou gaan en dat de EU de échte problemen zou bespreken in plaats van een hooguit symbolische kwestie als de uitlevering van Ratko Mladić of de manier waarop Servië omgaat met het mede door de EU zelf gecreëerde probleem Kosovo. Maar zo is het niet. Ik geloof zo langzamerhand niet meer dat Mladić ooit nog in Scheveningen terecht komt en het zal nog vele jaren duren (als het er ooit van komt) voordat er overeenstemming zal worden bereikt over Kosovo. Alles in ogenschouw genomen, denk ik dat 2020 nog een optimistische schatting is. Natuurlijk weten de leiders in Belgrado dat en natuurlijk weten ze dat in Brussel. En toch zit iedereen mooi weer te spelen.7 opmerkingen:

Fredrik zei

En wat als Tadic en Jeremic Mladic als joker achter de hand houden? Zogezegd als freeticket naar de EU? Ze lijken me er gewiekst genoeg voor. Allen of ze het lef hebben... Da's een tweede..

David Jan zei

Dat valt niet helemaal uit te sluiten, maar als dar zo is, dan nemen ze wel een enorm risico. Hoe dan ook, als ze voor juni (de volgende peildatum voor de mate van samenwerking met het tribunaal) met Mladić komen, dan moet er nog heel erg veel gebeuren. Er zal ongetwijfeld een aantal landen gaan eisen dat Servië Kosovo's onafhankelijkheid gaat erkennen. En dan zijn er natuurlijk nog de gewone onderhandelingen over wetgeving, rechtspraak, economische hervormingen, mensenrechten en nog veel meer. Eindeloze onderhandelingen, omdat een mislukking als met Bulgarije en Roemenië voorkomen moet worden. Daar zijn ze wel even mee bezig.

kosovosrbija zei

ja ze nemen zeker een groot risico als mladic uitleveren, denk als ze toch niet voor 2020 in de EU komen zowie zo niet voor 2016 uitgeleverd wordt, maar hoor ook van veel bosniers dat er chaos wordt als ze mladic uitleveren. de tribunaal in nederland is alleen voor de serviers gemaakt en voor niemand anders. en als ze ook nog gaan eisen kosovo te erkennen. een groot bom erop zijn we van die ellende af.. ps hoorde dat de russen een leger basis in servie willen gaan maken, ik weet niet als dat waar is?? of als jij meer weet?? david jan, groetjes

David Jan zei

Dat van die legerbasis wordt hier officieel ontkend. Het gaat om een coördinatiecentrum voor hulp bij noodsituaties in Niš. Toen de Russische president Medvedev hier vorig jaar bezoek kwam heeft-ie beloofd dat Rusland dat zou betalen. Wat ik me bij zo'n coördinatiecentrum moet voorstellen, weet ik niet en ik snap al evenmin waar zoiets voor nodig is.

Aleksa zei

kosovosrbija@@
Decace smaras,ponavljas ko pokvarena ploca,vec smo to culi sto puta i vec smo naucili tvoje gradivo!!Kakvi rusi bre ,gde bre,preseli se lepo u rusiju ako je tamo lepo ,manje citaj radikalske sajtove i bice ti lakse a i lepse veruj mi!!

David Jan@@
De EU weet dat servische regering stiekem passporten aan serviers uit kosovo zal geven maar doet toch niets tegen want de meeste serviers uit kosovo zitten al in servie. Dus denken ze bij de EU dat die 50 duizend uit kosovo niet iets is wat een bedreiging is maar zelfs iets positivs want wat meer serviers uit kosovo weg gaan zal piter feit en eulex minder problemen hebben.EU gaat dit gedogen maar uiteindelijk zullen ze toch profitiren.

kosovosrbija zei

aleksa durf je niet in nederlands te praten, moet ik naar rusland verhuizen ??? moet ik minder nationalistis kranten lezen, ik lees alleen de blic en kijk elke dag naar de journaal, b92.. pink vesti.rts . . en daar kwam het in voor.. jij bent een schande voor servie , ben je wel servisch?? denk eerder een kroaatische ..je hebt een grote mond ,, even dimmen kan ook een grote mond open trekken , zie je wel hoe dom je bent en geen nieuws volgt..glupa kao majmun. veraad je land maar met je domme praat. moet je zo in servie praten .. denk niet dat ze je heel laten..ti mene smaras, je bent tegen elke servier bezig, volgens mij ben je niet helemaal 100 % i ja sam cuo vec 100 puta isto od tebe cuti il idi u BG zoo, heb jouw ook niet beledigd, maar nu wel. je bent zelf begonnen

David Jan zei

Beste heren kosovosrbija en Aleksa. Ik zou jullie twee dingen willen vragen. In de eerste plaats of jullie in het Nederlands willen reageren, zodat ook niet-Servisch sprekende bezoekers kunnen volgen wat jullie te melden hebben. Verder vind ik het best dat jullie je kwaad maken; over de onderwerpen op het Belgradoblog, over andere onderwerpen die met dit gebied te maken hebben, over reacties, op mij of op elkaar, maar probeer je toch klein een beetje in te houden als je een reactie stuurt. Waarvoor dank.