zondag 14 februari 2010

naar knin

Ik vertrek morgen naar Knin en dat is in Kroatië. Knin was tijdens de Kroatië-oorlog de hoofdstad van de door de Servische meerderheid uitgeroepen, maar door niemand erkende, Republika Srpska Krajina. Goran Hadžić, een van de twee resterende Serviërs die het Joegoslaviëtribunaal graag wil hebben, was er de baas. Waarom naar Knin?
Welaan, aanstaande donderdag wordt de nieuwe president van Kroatië, Ivo Josipović, ingehuldigd. Josipović wil graag lid worden van de Europese Unie. Om dat te bereiken zal Kroatië, net als Servië, volledig moeten samenwerken met het Joegoslaviëtribunaal. Zagreb moet documenten aandragen die belastend zijn voor Ante Gotovina, die als generaal verantwoordelijk was voor de actie Oluja (Storm), de actie die een einde maakte aan de oorlog, maar tegelijkertijd ook aan de aanwezigheid van de meeste Serviërs in Kroatië. Gotovina, met andere woorden, wordt verdacht van etnische zuivering.
Een groot deel van de Kroaten beschouwt Gotovina als oorlogsheld en nu ben ik erg benieuwd hoe ze daar in de Krajina denken over de toetreding tot de EU. Met andere woorden: moet Kroatië meewerken aan de veroordeling van Gotovina of moet het land dat EU-lidmaatschap maar laten zitten. Ik ben benieuwd.

8 opmerkingen:

f zei

Knin ligt uiterst gevoelig. Er lopen nog veel procedures betreffende Servische eigendommen in Knin, trouwens in heel Cordun en Lika, maar Knin heeft een symbolische functie. ik ken veel horrorverhalen over mensen die proberen hun eigendom of terug te krijgen of op een of andere manier compenstatie te krijgen Kroatië heeft zich met het oog op toetreding van de EU verplicht om compensatie gegeven. In de praktijk doen ze dit echter niet. Mensen worden openlijk geschoffeerd en procedures worden met opzet zo lang gerekt met het doel mensen murw te maken. De manier waarop mensen behandeld worden (ik was er zelf als Nederlander eens getuige van) is weerzinwekkend. Kroatië heeft nog een zeer lange weg te gaan om met het verleden in het reine te komen.

Apsys zei

Op het plein met de naam Oluja, waar de Dr. F. Tudjman straat op uitkomt zit volgens mij nog een servisch cafe waar je prima koffie kan drinken. (was dit maar een zieke grap)

David Jan zei

@ f. Ik ken de verhalen van Serviërs die proberen hun eigendom terug te krijgen of gecompenseerd te worden. Gruwelijk. Maar daar ga ik dit keer geen verhaal over maken. Wellicht een andere keer.
@ Apsys. Ik hoop tijd te hebben om die koffie te proeven.

Christina-99 zei

Waarom David Jan, ben ik zo onduidelijk geweest in mijn persoonlijke mail, weet je hoeveel mensen je hier iedere keer weer mee kwetst?
Welke Serviërs worden hier weer bedoeld, die geboren zijn in Belgrado, Novi Sad, Sremsko Mitrovica, Nis, Surduk, etc???
De inwoners van de Krajina waren/zijn al eeuwen lang van de Servische Nationaliteit en dus Serven en geen Serviërs. Kennelijk krijg jij geen respons hierop, maar ik des te meer, waarom moet je mensen onnodig pijn doen. Dat verwacht ik van jou toch helemaal niet.

Fredrik zei

O ja.. Er bestaat ook een controverse over de huidige woning van Jadranka Kosor.. je weet wel.. Daar ligt ook een Servische claim op.. Dus David Jan, daar ligt een leuke topic.

David Jan zei

@ Christina. Nee, je bent helemaal niet onduidelijke geweest in je mail. Integendeel. Ik heb er gewoon niet aan gedacht. Excuses. Misschien is het gek, maar ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord dat Serviërs uit Servië Serviërs zijn en die anderen Serven. Waar komt dat vandaan? En wie doe ik er pijn mee?
@ Fredrik. Ik geloof het direct, maar ik heb maar één dag. Dat gaat dus niet lukken.

Aleksa zei

D.J, jij gaat het zelefde horen wat jij van de radicalen in Sevie hoort.
Jij gaat horen hoe Den Haag tribunal is gemaakt tegen kroatische volk,dat ideren die niet van gotovina houdt een verader is.Ze gebruiken precies de zelefde argumenten als de radicalen in Servie!
Ik zou graag willen dat EU een beetje strenger wordt tegen kroatie wat de terug keer van serviers en hun eigendom betreft.
Precies het zelefde is aan de hand in kosovo waar 56% huizen en land nog steeds eigendom van serviers is.Maar of dat ooit goed komt is de vraag ,niet alleen van Servie en Kroatie, maar ook van de EU moet een oplossing komen.

kosovosrbija zei

komt geen oplossing aleksa van de eu wake up again, drm zijn er veel radicalen, drm is iedereen tegen serviers, en jij ook ..wrm ga jij niet de politiek in als je alles beter weet, ze zullen je daar elke dag uitlachen. en zeggen we worden echt moe van je. en mis , kom je dan ook tussen die rellen in te staan