woensdag 3 februari 2010

spuit elf

Hoera! Servië's spuit elf, Vojislav Koštunica, heeft weer eens modder gespoten. Herinner je even een post van 12 januari, waarin ik schreef over een mogelijke resolutie waarin het Servische parlement de misdaden tegen de moslims in Srebrenica zou gaan veroordelen. Natuurlijk wordt daarover gediscussieerd en natuurlijk wordt er gezegd dat ook de misdaden tegen de Servische bevolking op de een of andere manier ter sprake zouden moeten komen. Niks mis mee.
Maar Koštunica weet in deze discussie, als altijd, volkomen onbegrijpelijke wartaal te debiteren. Zo'n Srebrenica-resolutie is volgens de leider van de inmiddels volstrekt onbeduidende Democratische Partij van Servië "een voorbeeld van immorele politiek en een degradatie van het Servische volk". Nu vraag ik je. Wat is er immoreel aan om je verantwoordelijkheid te nemen, om een afschuwelijke misdaad te veroordelen? Het lijkt me juist een promotie van het Servische volk als zoiets zou gebeuren. Koštunica zegt ook dat "niemand het recht (heeft) om Servië, de Republika Srpska en het Servische volk te stigmatiseren met verantwoordelijkheid". Wablief? Stigmatiseren? En hij komt ook weer met Jasenovac op de proppen. Natuurlijk, meneer Koštunica, wat daar is gebeurd is onbeschrijflijk en de Kroaten hadden er al lang hun excuses voor aan moeten bieden. Zie verder de verantwoordelijkheidpost van gisteren.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Sorry dat ik het dit keer moet zeggen, maar jouw commentaar op de uitlatingen van Kostunica zijn erg kort door de bocht, David Jan! Ik vind namelijk ook dat alle onschuldige slachtoffers even erg zijn en maak geen onderscheid tussen 'Srebrenica', 'Bratunac', 'Oluja', 'Bljesak'...tussen etnische groepen onderling, en dan hebben we het niet eens gehad over de NAVO-oorlog tegen Servie die geen oorlog mocht heten. Gaat Nederland binnenkort misschien de eigen misdaden in deze veroordelen, in het kader, zoals jij het moet "je eigen verantwoordelijkheid nemen"?
Trouwens, Servie, beter gezegd Tadic heeft als enige zijn verontschuldigen aan Kroatie en Bosnie-Herzegovina gedaan voor hetgeen Servische INDIVIDUEN hebben uitgericht. Van Kroatische of islamitische kant hoef je dat niet te verwachten, van de Albanese maffioso-in-pak-politici al helemaal niet. En dan hebben we het inderdaad nog niet eens gehad over Jasenovac...
Een afschuwelijke daad veroordelen, o.k., maar wat heeft dat met "je eigen verantwoordelijkheid nemen" te maken? Is Servie verantwoordelijk voor Srebrenica? Kom op zeg, volgende keer wat meer empathie tonen en tenminste de moeite doen om te begrijpen waar Kostunica's zeer terechte uitlatingen vandaan komen.

David Jan zei

Beste anoniem,
Ook ik vind dat elk onschuldig slachtoffer er een te veel is, om het even of hij of zij in Srebrenica, Bratunac of waar dan ook om het leven is gekomen en bij welke actie dan ook. Wat dat betreft geen verschil van mening. Ook ieder burgerslachtoffer van de Navo-oorlog (ik zou niet weten waarom dat geen oorlog mag heten) is er een te veel. En ik zou wensen dat Nederland, dat de hele Navo deemoedig het hoofd zou buigen en zou erkennen dat die oorlog onterecht was.
Maar het feit dat Nederland dat niet doet, dat Kroatië het niet doet, dat Sarajevo het niet doet, dat de Albanezen in Kosovo het niet doen, wil niet automatisch zeggen dat Servië het ook maar niet moet doen. Ik vind het van groot lef getuigen dat er in Belgrado in ieder geval over wordt gediscussieerd en ik hoop dat het land de grootheid kan opbrengen om sorry te zeggen. Dat is niet immoreel en dat is niet stigmatiserend. Dat is je eigen verantwoordelijkheid nemen, juist omdat anderen het verrekken.
Je schrijft over Tadić' excuses voor individuele wandaden. Dat is mooi en opnieuw meer dan de anderen hebben gedaan. Maar Srebrenica was geen kwestie van individuen, het was een georganiseerde moordpartij, om het even of de slachtoffers burgers, danwel militairen waren. Krijgsgevangenen vermoord je ook niet. Het Internationaal Gerechtshof heeft niet kunnen vaststellen dat de opdracht voor Srebrenica uit Belgrado kwam, maar dat wil nog niet zeggen dat Belgrado de handen in onschuld kan wassen. Milošević kon in Dayton de verantwoordelijkheid van Karadžić overnemen, dat kon hij eerder natuurlijk ook. Als hij had gezegd: het gebeurt niet, dan was het niet gebeurd, maar dat heeft hij niet gedaan. En omdat hij destijds de baas was in Servië, lijkt me een veroordeling door het Servische parlement volledig op z'n plaats.

Anoniem zei

Hulde David-Jan

David Jan zei

??

Michel zei

Als het parlement haar verantwoordelijkheid kent zou het haar sieren het boetekleed aan te trekken. Het naar elkaar wijzen dat "zij daar" nog veel slechter zijn schiet dus niet op. Helaas is de radicale achterban nog zeer invloedrijk,in alle betrokken landen.

Brisel zei

intermezzo...

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/8496801.stm

Aleksa zei

De grootste demagoog van Servie is weer waker!Hij is een beste voorbeeld van een VALSE patiot!
Hem gaat het helemal niet om het volk ,hij gebruikt dit aleen om zijn primitieve mafija partij een beetje populair te krijgen!!!
Hij en de andere radicalen misbruiken woord patriotisme,zij vergelijken moordenaars als mladic en karadzic met helden als Obilic en Misic!!!En dat is heel erg efectief want als je weet dat in Servie 1 500 000 mensen niet kunnen lezen en schrijven maar wel kunnen stemmen dan zal je ook weten waar hij en die anderen hun politiek op baseren!!!Ik zou die ANONIEME willen vraagen of hij ook zo had geklaagt toen wij jaaren lang Sarajevo hebben gebombardeert!!!???
Servie moet alle misdaden veroordelen en ook moorden in srebrenica en wat die anderen doen dat is hun probleem en het zecht iets over hun niet over ons!

David Jan zei

mee eens

Anoniem zei

@Aleksa schreef: ..."toen wij jarenlang Sarajevo hadden gebombardeerd"? Wie is "wij"? En het feit dat Sarajevo jarenlang gebombardeerd werd is natuurlijk het beeld dat bij je is blijven hangen vanwege het CNN-effect. Moslims en Kroaten hebben in Mostar veel meer puin en ellende veroorzaakt, de stad is daar door bombardementen letterlijk de Neretva in geholpen, maar ja, CNN-camera's waren op de Serviers gefocused. "Framing the war in Bosnia" is een verhaal apart en daar zijn talloze studies naar verricht, dus jouw simplistische benadering zet al met al geen zoden aan de dijk.
Om op Sarajevo terug te komen, kwam het ooit in je op dat in een groot deel van Sarajevo de Serviers woonachtig waren? Hadden die zichzelf omsingeld en gebombardeerd? Nee, want in feite werd in ieder geval het oostlijk deel van Sarajevo door Serviers bestuurd. "The siege of Sarajevo" is weer zo'n beeldsimplificatie die de selectieve verontwaardiging en de roep om interventie alleen maar heeft doen versterken. Serviers zijn een autochtoon volk van Bosnie-Herzegovina en geen indringers die daar niet-Serviers kwamen wegzuiveren, dat is de hele essentie. In Nederland heerst nog steeds het beeld alsof Serviers alleen in Servie woonachtig zijn en dus maar zijn gaan uitbreiden door langjepik te spelen.
En tjsa, in een oorlog worden nou eenmaal misdaden gepleegd, aan alle kanten, maar puur vanuit militair oogpunt kon je destijds niets anders dat de troepen van moslimleider Izetbegovic binnen Sarajevo proberen te houden. Je moest ze dus "omsingelen" (voorzover je, zoals gezegd, jezelf kunt omsingelen). Izetbegovic's troepen wisten dat en deden hard hun best om te provoceren, VN-rapporten zat die bewijzen dat bijv. ziekenhuizen niet per toeval werden geraakt door de Serviers. And what about 'Markale' en 'Vase Miskina'? Nog steeds worden VN-rapporten daarover onder de pet geschoven. Waarom? Om het partijdige beleid van westerse beleidsmakers en de daaropvolgende interventie te kunnen rechtvaardigen...
En dan heb ik het niet eens gehad over de vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog, de nazi's en de vermeende concentratiekampen, die (wederom naderhand!) geen concentratiekampen bleken te zijn.

Anyway, het is allemaal niet zo zwart-wit als je het schetst, al begrijp ik dat je popelt om het boetekleed namens de hele Servische natie aan te trekken. Hoeft niet, betrek het tot jezelf, je hebt het al moeilijk genoeg!

Anoniem zei

@ David Jan,
het Internationaal Gerechtshof heeft boter op z'n hoofd. Oordeel van het Int. Gerechtshof: Servie wist vooraf niet van 'Srebrenica', heeft er niet aan meegedaan, maar wordt er vervolgens wel op aangekeken dat het niets heeft ondernomen om 'Srebrenica' te voorkomen. Vind je dit niet een merkwaardig oordeel? Persoonlijk vind ik het, en vele waarnemers delen die gedachte, een diplomatieke oplossing van het Hof om beide partijen (Bosnia vs Serbia) tevreden te stellen. Als je al spreekt over het Int. Gerechtshof, hoe kan het dan dat in deze zaak het Hof zichzelf ontvankelijk achtte, en in de zaak die Servie tegen de NAVO aanspande, oordeelde dat toentertijd Servie geen VN-lid was? Hoezo was Servie in 1999 geen VN-lid en in de zaak tegen Bosnie wel? Juridisch acrobatiek, vind je niet? Om westerse grootmachten buiten het bereik van de rechtspraak te houden. Als we het al dan niet legaal kunnen doen, dan maar suggereren dat de misdaden die we plegen legitiem zijn, omdat we het zo goed bedoelen, toch? Kortom, gerechtigheid, rechtvaardigheid en rechtspraak overlappen elkaar niet altijd en zet vooral niet al je geld op een VN-hof als het om onpartijdig rechtspreken gaat. Het recht van de sterkte is nog altijd het hoogste recht. Money makes the world go round!

En tot slot, als je al toegeeft dat tot nog toe Servie meer dan alle overige betrokken landen in de desintegratie van Joegoslavie (incl. Nederland) excuses heeft gemaakt, vind je dan ook niet dat je je daar als journalist wat meer druk over zou moeten maken? Dat is namelijk precies wat Kostunica zegt. Alle slachtoffers gelijk behandelen. Dat betekent niet alleen dat je geen aparte resolutie nodig hebt voor 'Srebrenica', maar dat je tegelijkertijd ook van de andere partijen vraagt om hetzelfde te doen. Daar is niks radicaals, extremistisch of nationalistisch aan.
Ik vraag me af of we anders zouden denken als het niet om Servie zou gaan. En ik vraag me af of het geschreeuw over 'Srebrenica', waar het laatste woord zeker nog niet over is geschreven, in verhouding staat tot de 78-dagen van clusterbommen en verarmd uranium die Servie van de NAVO-alliantie ter gelegenheid van het eigen 50-jarige jubileum cadeau kreeg.

Aleksa zei

ANONIEM@@@
Servie moet het VEROORDELEN wat niets met de boetekleed te maken had!!!
Je valt mensen aan , net of iemand iets slecht zegt over Servie!! En WIJ bedoel ik serviers!!!Iederen heeft misdaden gepleegd en dat is duidelijk, maar om te ontkennen dat WIJ, of jou idoolen seselj,milosevic,nikolic in naam van ONS serviers de misdaden hebben gepleegd is GEK en FAKE PATRIOTSM!!!!Mozda jednom kad ti seselj ne bude upravljao mozgom, tada ces mozda shvatiti da je zrtva ZRTVA ma koje rase bila i da su karadzic ,oric,mladic,gotovina,haradinaj jedna te ista bagra,bogatili su se dok smo mi krvarili i gladovali!!Tako da nemoj ovde da glumis nekog patriJotu jer niko ovde ne porice to sto ti kazes ali i za razliku od tebe niko ne porice da smo i mi klali i ubijali kao i drugi!!!Zbog tavih patriJota smo mi danas u izgnanstvu a i drzava nam je tako jadna!!!!

David Jan zei

Beste anoniem. Je haalt allerlei onderwerpen binnen deze discussie, die er volgens mij helemaal niet toe doen. De vraag is: moet je als parlement een misdaad veroordelen die (mede) in de naam van jouw land is gepleegd? Die vraagt bevat twee elementen. Ten eerste: is er sprake geweest van een misdaad, ten tweede: is die (mede) uit naam van jouw land gepleegd. Niet meer en niet minder. Het eerste antwoord is volgens mij niet zo moeilijk te geven: ja. Daar doen ook de meeste Serviërs in Servië niet zo moeilijk meer over. Het tweede antwoord is niet zo eenvoudig. Ik zou zeggen ja, om redenen die ik hierboven heb genoemd. Maar wat jij en ik vinden, is in deze discussie helemaal niet zo belangrijk. Het gaat erom hoe het parlement erover oordeelt en het lijkt erop dat een flinke meerderheid de resolutie zal steunen (zelfs Toma Nikolić, onder voorwaarden). We wachten af.

kosovosrbija zei

sorry dat ik het moet zeggen david jan, geen een servier doet er moeilijk over je hebt gelijk omdat ze toch beter weten wat er is gebeurd, omdat ze toch beter weten wie er begonnen is in kroatie en bosnie en kosovo.. altijd de serviers .. dus niet.. de hele wereld tegen servie , dan maakt de resolutie ook niet meer uit.. terwijl er helemaal geen 8000 man in srbrenica is gesneuveld.. de parlament doet toch waar ze zin in hebben, de mensen hebben de hoop opgegeven dus maak het toch niet meer uit. ik zal het nooit erkennen . maar ja wie ben ik.. laat de parlament die resolutie aan nemen.. dan brengen ze ons volk tot schand net als wij overal mee zijn begonnen.. en aleksa voor mij is seselj een heel slim mens.. kijk je ooit die rechtzaak in den haag s avonds op tv ?? zonder hem was halve bosnie afgeslacht en zonder karadic en mladic je praat wel elke x over idool.. die mensen kwamen voor zijn land op. die ze niet wilden kwijtraken en mladic beschermde zijn volk.. toen ze de dorpen rondom srbrenica 1200 serviers afslachte kwam mladic in actie..mis ben jij de enigste die die mensen niet macht.. maar van de 8000000 serviers zijn er 7500000 die hullie wel mogen en beschouden ze als een held, geef anoniem wel een gelijk, niks verkeerd bedoeld maar goed uitgelegd

David Jan zei

Nog één opmerking. Met de veroordeling van Srebrenica zet je volgens mij juist niet je hele volk te schande en het is ook een misvatting te denken dat je daarmee erkent dat je overal mee begonnen bent. Het is de veroordeling van een misdaad, niet meer en niet minder.

Anoniem zei

@ David Jan,
Nog steeds geen antwoord op de vraag waarom de misdaden in Srebrenica uitgelicht moeten worden in een aparte resolutie, of die misdaden opwegen tegen bijvoorbeeld de misdaden van de NAVO, of je jezelf niet beter druk kunt maken om de morele superioriteit die de westerlingen jegens Servie en de Serviers bezigen en of je eigenlijk niet eerst bij jezelf kunt beginnen. Schrijf nou eens een stukje over de hypocrisie van jouw Nederlandse politici, jouw Nederlandse regering en jouw Nederlandse werkgever(s) - ik neem aan dat je opdrachtgevers in Nederland ook niet bepaald onbevooroordeelde journalistiek bedrijven - voordat je begint over Servische politici zoals bijvoorbeeld Kostunica. Je kunt van Kostunica veel zeggen, maar niet dat hij een nationalist is (met de negatieve connotatie die we aan dit begrip thans geven). Als een rasechte democraat en verdediger van de rechtsstaat, waarbij hij zelfs een stap opzij deed als president om de Montenegrijnen tegemoet te komen, als een politicus die partijen in Servie probeer te verenigen, maar ook bruggen met het Westen probeert te slaan, verdient hij veel meer krediet dan jouw subjectieve commentaar. Vind dat je veel te gemakkelijk ermee weg probeert te komen. Verplaats je nou eens in die andere mening en oordeel niet te snel, zou ik zo zeggen. Is dat een Nederlands trekje, altijd maar met je oordeel klaarstaan jegens de ander, maar zelf niet bereid zijn kritiek in ontvangst te nemen? En maak je niet druk, nothing personal.

David Jan zei

Beste Anoniem,
Als je een beetje terugbladert in het archief van het Belgradoblog, zul je heel veel stukjes tegenkomen over de hypocrisie van Nederland, Nederlanders en de Nederlandse regering, alsmede Brussel, Washington, Navo en EU jegens Servië en de Serviërs. Dus op dat vlak voel ik me niet aangesproken. Verder heb ik Koštunica in dit stukje geen nationalist genoemd.
Dat ik subjectief ben klopt als een bus. Zo is het Belgradoblog ook bedoeld. Ik schrijf hier over de belevenissen, ervaringen en meningen van een Nederlander in Servië (en de rest van de Balkan) en die Nederlander ben ik toevallig. Ik pretendeer geen absolute waarheden te verkondigen. Alles wat ik hier schrijf is puur, maar dan ook puur míjn mening, míjn zienswijze, míjn ervaring, wat natuurlijk ook weer niet wil zeggen dat alles uit de lucht is gegrepen. Ik probeer wat ik schrijf wel steeds te onderbouwen.
Dan je eerste opmerking. Vrezend in herhaling te vervallen, zal ik proberen duidelijk te zijn. Voor mij staat vast dat er na Srebrenica (wees gerust, over de misdaden tegen de burgerbevolking in de omliggende Servische dorpen tijdens Srebrenica heb ik ook geschreven) vreselijke misdaden zijn begaan; niet door Kroaten, niet door moslims en niet door Chinezen of marsmannetjes. Kennelijk voelt een deel van het Servische parlement (voor zover ik kan beoordelen ook een deel van de Servische bevolking) de behoefte om die misdaden te veroordelen. Of dat een meerderheid is, moeten we afwachten, maar ik vind dat een goed idee.
Waarom Srebrenica er uit te lichten? Omdat Servië en de Serviërs geen verantwoordelijkheid droegen voor Oluja, niet voor de moordpartijen in de dorpen rond Srebrenica, niet voor de Navo-bombardementen etcetera. Een veroordeling van die misdaden door het Servische parlement is volgens mij een lege huls. Die zou van het Kroatische parlement, de, tsja wat eigenlijk, laten we zeggen moslimpolitici en de Navo moeten komen. Dat zij de moed niet kunnen opbrengen, het inzicht ontberen, te stom zijn of iets anders valt buiten deze discussie. Maar gesteld dat het Kroatische parlement op het idee zou komen om Oluja te veroordelen, zonder daar direct de misdaden van de andere partijen bij te betrekken, dan zou ik dat van harte toejuichen.
Of het een Nederlands trekje is om altijd maar met een oordeel klaar te staan? Daar zou je best eens gelijk in kunnen hebben. Ik doe in ieder geval mijn best om me eraan te onttrekken. Ik schrijf niet: het is klinklare onzin wat je te berde brengt, maar probeer mijn standpunten met argumenten te onderbouwen. En ik kan je verzekeren dat ik ieders argumenten ter harte neem. De jouwe hebben me alleen (nog) niet overtuigd. Mocht dat wel gebeuren, dan zal ik het laten weten. Het zou niet de eerste keer zijn.
Tot slot. Ik neem dit soort discussies niet persoonlijk. Geen zorgen.