maandag 1 februari 2010

Een paar dagen computerellende, vandaar geen posts. Sorry.
Intussen heeft de oh zo solidaire Russische beer weer eens gegromd naar de vrienden hier te lande. Mocht Servië besluiten het lidmaatschap van de Navo aan te vragen, dan zou dat de Russisch-Servische relaties zeer schaden, zei meneer Konstatin Kosatsjev, voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema, tegen de krant Večernje Novosti. O.k., dat gaat nog, om dat Rusland daar zelf partij bij is. Maar even verderop gaan werkelijk alle remmen los. Een mogelijk lidmaatschap zou erkenning van de bombardementen van 1999 (?) en de onafhankelijkheid van Kosovo (?) inhouden, kakelt Kosatsjev, die overigens geen bezwaar heeft tegen Servië's lidmaatschap van de Europese Unie (dank u, dank u, diepe buiging, hielen likken), alsof de overgrote meerderheid van de EU de onafhankelijkheid van Kosovo niet heeft erkend.
En dan komt het, voor iedereen die vindt dat Servië beter af is bij de Russen: "Die beslissing (over de aanvraag van het Navo-lidmaatschap) moet via democratische procedures worden genomen en ik denk dat de meest democratische procedure -een referendum- nodig is als de vraag zou opkomen." Afgezien van de kronkelige gedachtengang kúnnen deze opmerkingen natuurlijk helemaal niet. Waar bemoei je je mee, Konstantin? Ga lekker democratisch zitten doen in je eigen land, daar is genoeg werk aan de winkel. Goed, als Servië op zeker moment onderdeel wil gaan uitmaken van de Russische Federatie, dan mag je je mond opendoen, maar zo ver is het nog niet. Voor nu: učuti bre.
Overigens heeft Servië helemaal geen plannen om lid te worden van de Navo.

6 opmerkingen:

Albert zei

Vreemde manier om te zo op Servië af te geven wanneer het helemaal niet speelt dat Servië zich bij de Navo wil aansluiten. Speelt er iets anders waarmee Servië de Russen tegen de haren in heeft gestreken, wordt er momenteel weer onderhandeld over levering van gas door Rusland aan Servië, of iets dergelijks? In dat geval kan het hogere politiek zijn om niet rechtstreeks daarover te beginnen maar op een ander punt even je tanden te laten zien.
Sterkte trouwens met de computer-ellende!

Michel zei

Brutaliteit, en meteen grof geschut. Valt genoeg te doen an democratie in moedertje Rusland lijkt me..

Antje zei

Ik zat nog wat nuancerende gedachten te formuleren tot ik je laatste zin las... Bijzonder hoor. Misschien wist de beste brave Rus niet meer precies in welk land hij nu weer tegen de Navo en het Westen stond te brullen.

Ismael zei

hopelijk is je computerellende opgelost!

Ach Konstatin zou eens moeten kijken naar zijn eigen land, dat naast een grote mond (en morele steun) weinig waarde toevoegt aan Servië.
Dat Servië beter af is bij de Russen dat is de grote vraag, maar ja sinds het inwonertal van Rusland een demografische nachtmerrie aan het worden is doen ze wel vaker vreemde uitspraken.
Maar of Servië dan beter af is bij de EU is weer een andere vraag.
Ik ben benieuwd hoe Konstantin tot deze conclusies is gekomen, misschien wilt hij wel een tweede keer onderscheiding "de Russiche orde van vriendschap" ontvangen.

David Jan zei

De computerellende is gelukkig (voorlopig weer even) voorbij. Waarom meneer Kosatsjev juist nu met deze uitspraken komt, is me niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat de Russen (net als Brussel overigens) Servië voortdurend onder druk houden. Waarom de Serviërs daarnaar luisteren? Nou, gas en Kosovo om maar eens twee voorbeelden te noemen.

Ismael zei

ach helemaal het fameuze Russische gas vergeten, een geweldig pressiemiddel.