zondag 21 februari 2010

crisis, what crisis?

Tien jaar geleden was ik er voor het laatst beroepsmatig: in Griekenland. Het valt buiten mijn NOS-gebied, dus de paar keer dat ik er in de tussentijd ben geweest, was alleen voor de zon, de zee en de eilanden.
Nu wordt het serieus. Een poosje geleden kreeg ik een telefoontje van het Financieele Dagblad. De vraag was of ik zin had om zo nu en dan stukjes te schrijven over financiële en economische onderwerpen. Dat had ik wel. Zij hebben niemand in Griekenland, dus dat ga ik erbij doen. Iedereen die het een beetje bijhoudt, weet dat het daar een enorme economische chaos is. De totaal uit de hand gelopen overheidsfinanciën bedreigen de euro en het economisch herstel van de hele Europese Unie. Journalistiek gezien ben ik dus met mijn neus in de boter gevallen.
Er is wel een probleem: ik weet nauwelijks iets van Griekenland en economisch onderlegd kun je me zeker niet noemen. Dat wordt dus drie dagen lang met heel veel mensen praten en proberen te begrijpen waar het allemaal om draait. Morgen weg, vrijdag terug. Hoop jullie in de tussentijd van dienst te blijven.

4 opmerkingen:

Ismael zei

Succes en veel plezier in Griekenland.

Fredrik zei

In het kort: Meer geld uitgeven dan er binnen komt. Begrotingstekort 2009 13,6% en ik denk dat daar ook al een 7% bij aan is gelogen. En dat jaren lang! Nu zijn ze zover dat men op de kapitaalmarkt zo'n 4,6% rente voor leningen aan Griekenland vragen. Dat betekent dat Griekenland tussen de 2 tot 3% méér moet betalen dan de rest van de EU. Ze krijgen door deze hogere rente ook niet de kans af te lossen (niet dat ze dat ooit van plan waren hoor) plus dat door de crisis nog minder belasting binnenkomt dan normaal. Griekenland heeft een erg grote traditie van belastingontduiking en BTW fraude. Men schat dat de belastingcapaciteit 50 tot 60% hoger kan liggen!!!! Nepotisme en een expansieve publieke sector hebben het land tot de rand van het faillissement gebracht. Een gemiddelde Griekse familie heeft ongeveer 1600 euerie aan smeergeld nodig om belastingaanslagen te omzeilen en ambtelijke dingen gedaan te krijgen (WIWO) Na, daar kan men in Servië toch nog een puntje aan zuigen of niet? Als je iemand nodig bent vlgd week, ik hou me aanbevolen... Gratis en voor niks!

David Jan zei

Wow, ik ben onder de indruk.

Antje zei

Athene is voor jou toch ook niet echt om de hoek? Maar leuk dat je er zo'n klus bij hebt, voor zo'n woest serieuze krant nog wel!