zaterdag 13 februari 2010

heilig?

Nieuws van de firma Grijp & Graai. De Heilige Synode van de Servisch-orthodoxe kerk buigt zich over de vraag wat er moet gebeuren met de niet zo heilige daden van bisschop Artemije van Raška en Prizren (op de foto met zijn grote vriend Vojislav Koštunica). Het is niet uitgesloten dat de geestelijke met de uitbundige levensstijl eruit gebonjourd wordt. Niet officieel natuurlijk, want dat zou de naam van de kerk als geheel in discrediet brengen. Als het een beetje meezit, zal Artemije "om gezondheidsredenen" met vervroegd pensioen gaan, of zo. Het kan natuurlijk ook dat zijne heiligheid weigert op te stappen (dat heeft-ie al eerder gedaan) en dan kunnen we misschien een splitsing in de kerk verwachten. Dan hebben we de straks behalve de Servische, de Macedonische en de Montenegrijnse (om me te beperken tot ex-Joegoslavië) ook nog de orthodoxe kerk van Kosovo en Metohija. Drie keer raden wie de patriarch zal worden.
Artemije wordt verweten dat hij zich niet aan de eed van armoede heeft gehouden, die alle moniken moeten afleggen. Dat is een understatement. Artemije bezit een bouwbedrijf dat alle werkzaamheden aan de eigendommen van de kerk in Kosovo verricht (bisschoppen worden niet geacht bedrijven te bezitten). Artemije heeft een hele serie dure auto's. Artemije heeft zijn woning in Gračanica (Kosovo) laten verbouwen voor een bedrag waar een gemiddeld Servisch gezin een jaar of tien van moet leven. Artemije wordt ervan verdacht steunfondsen van kerk en staat voor de Serviërs in Kosovo te hebben weggesluisd naar bankrekeningen in Griekenland. Het lijkt er met andere woorden sterk op dat Artemije niet meer of minder is dan een doodordinaire schurk. Wat moet je met zo'n man?

15 opmerkingen:

Anoniem zei

David Jan, noem je dit journalistiek bedrijven? Would be stories en tendentieuze berichtgeving, gegoten in een column-sousje... Jij hebt ém in ieder geval al veroordeeld, wat een flinke man be je toch ook. Baggerrrrrr!

Albert zei

Wast je met zo'n man moet? Wanneer de berichten kloppen lijkt het mij niet de man om geestelijk leiding te geven aan een (deel van een) kerkgenootschap. Kan de nieuwe patriarch hem in dat geval niet met pensioen sturen?

Aleksa zei

David jan ,je hebt helemaal gelijk.Dat zijn die fake patriots die stelen in de naam van Jesus.Kostunica steunt deze artemije die een klooster geruineerd heeft door de klooster in het rood te schielderen en dat alles heeft zijn eigen bouw bedrijf gedaan van het geld uit belgrado!!Die radicalen uit opositie zijn week geleden naar artemije gegaan om zegen voor vroege verkiezingen te vraagen.Nou die radicalen steunen ook die pedo prister pahomije,gekke filaret,kacavenda die een van de rijkere is en alle andere AUDI A8 pristers die hun primitive politiek steunen!!
Wat je schrijft is helemaal geen bagger,jij ziet dat realistisch en niet zo als deze anonieme volgeling van seselj en de anderen radicale pscyhopaten!
Die anonieme is een echte voorbeeld van een FAKE PATRIOT net als die kosovosrbija jochie,die in NL leven en zieke radicalen in Servie steunen!!Noch een keer zou ik ze willen advieseren om naar Rusland te verhuizen!!!!!

Ismael zei

Al is het minste van de geruchten waard heeft hij zijn heilige zaak verzaakt.
Als monnik heeft hij een gelofte van armoede moeten afleggen en nu heeft hij zijn leven ver"rijk"t met geld dat vele malen beter besteed had kunnen worden, zoals restauraties van kloosters of nog beter armenzorg, maar nee hij heeft zijn ambt misbruikt, de naam van zijn kerk beschadigd, een schande voor de echte gelovigen.


@ anoniem, volgens mij ken je deze blog amper, naast journalistieke stukken staan er meer dan genoeg opiniestukken van David Jan op.

Krajisnik zei

Aleksa je zit hier alleen slecht over Kostunica en de SRS te praten maar die andere partijen zijn geen haar beter, samo da znas.

David Jan zei

@ Anoniem. Ach, ik denk dat Artemije, zich er niet zoveel zorgen over maakt dat ik hem al heb veroordeeld. Belangrijker lijkt me dat de synode kennelijk zwaarwegende argumenten heeft om de wijze waarop de bisschop zich van zijn taken kwijt te onderzoeken. Dan moet er toch echt wel iets aan de hand zijn, want net als bijvoorbeeld in de katholieke kerk vegen de heren geestelijken onrechtmatigheden het liefst onder het tapijt. Artmeije mag in ieder geval voorlopig zijn werk niet doen en zijn boeken zullen worden uitgeplozen, als degene die daartoe is aangewezen er tenminste de gelegenheid voor krijgt van Artemijes vrienden in Gračanica (waarom zouden ze dat toch willen verhinderen?). Heel Servië rouwde om het overlijden van Pavle, juist om zijn sobere levensstijl, om het feit dat hij zijn belofte van armoede serieus nam. Daar steekt de uitbundigheid van Artemije wel heel schril bij af. Toegegeven, hij is (nog) niet schuldig verklaard (zal officieel ook wel nooit gebeuren), dus past mij enige terughoudendheid. Maar ik ben benieuwd hoe je zult reageren als blijkt dat de bisschop zich wel degelijk heeft beziggehouden met zaken waar een bisschop zich beter niet mee kan bezighouden. Een samenzwering misschien?
@ Albert. Hij kan met pensioen worden gestuurd (bijvoorbeeld door de kerkrechtbank), hij kan worden geëxcommuniceerd, hij kan zelfs voor een burgerlijke rechtbank worden gebracht. Zal allemaal wel niet gebeuren, want dat zou de eer en goede naam van de kerk aantasten. Ik denk dus, zoals ik al schreef, dat er zware druk op hem zal worden uitgeoefend om de eer aan zichzelf te houden.
@ Aleksa. Het mag bekend worden verondersteld dat ik niet veel op heb met Šešelj en zijn aanhangers, maar om ze nu allemaal te kenschetsen als psychopaten gaat me veel te ver.
@ Ismael. Dat is nu ook precies mijn bezwaar. Er zijn aanzienlijk betere bestemmingen te bedenken voor het geld dat aan de Serviërs in Kosovo beschikbaar wordt gesteld dan Artemijes woning en wagenpark.
@ Krajisnik. Je hebt groot gelijk in de zin dat er ook op andere politici wel het een en ander valt aan te merken.

Michel zei

Schijnheilige dus..

kosovosrbija zei

lang leven de radicalen aleksa dat wil je toch horen.. ik ga naar rusland verhuizen zodra jij terug gaat na kroatie.

David Jan zei

Laten we met z'n allen naar een warm tropisch eiland verhuizen...

Christina-99 zei

13. February 2010 - 14:32
Klik deze URL aan en zie wat David Jan al voorspeld had:

http://www.spc.rs/eng

Communique of the Holy Synod of Bishops due to beginning the procedure of determing canonical responsibility of Bishop Artemije

Apsys zei

Als jij de kerk als de firma "Grijp &Graai" omschrijft, mag ik jou dan werknemer van de firma "Lieg &Bedrieg" noemen?

Generaliseren in deze termen vind ik onjuist en overbodig.

Apsys zei

Misschien kunnen we dit overigens beschouwen als een actie van de nieuwe patriarch om schoon schip te maken, wijlen Pavle was te lang te ziek om dergelijke excessen te kunnen beteugelen, en om een bisschop aan te kunnen pakken moet je waarschijnlijk toch echt een rang hoger zitten in de hierarchie. Wellicht wil hij op een schone stoel/troon plaatsnemen als hij binnenkort Pec wordt ingewijd.

David Jan zei

@ Christina. Ik hoop dat Anoniem dit ook gaat lezen.
@ Nee Apsys, ik omschrijf de kerk niet als de firma Grijp & Graai, ik omschrijf Artemije als zodanig. Ik vind het volkomen terecht dat de synode hem aanpakt. En het lijkt me inderdaad een poging van Irinej om schoon schip te maken. Ik hoop dat het hem lukt (zie ook de voorbeelden van Aleksa).

Apsys zei

Sorry, dan had ik je verkeerd begrepen.

David Jan zei

Ok, ik zal de volgende keer proberen duidelijker te zijn, zodat dit soort misverstanden achterwege blijven.