vrijdag 19 februari 2010

(geen) bomen

Er is in Belgrado al een tijdje een enorme rel aan de gang over kap van bomen aan de Kralja Aleksandraboulevard (ex-Bulevar Revolucije). Ze zouden oud zijn en ziek. Deze week hebben gemeentearbeiders de kettingzaag ter hand genomen. Veel bewoners en andere Belgradoërs zijn woedend. Ze vinden dat de boulevard niet zonder bomen kan en ze geloven er niks van dat de gemeente de beloofde nieuwe bomen daadwerkelijk zal planten. Er is zelfs een Facebookgroep opgericht om het onheil te keren: Stop de Kettingzaagmassamoord.
Ik hoop maar dat de gemeente dezelfde criteria niet voor mensen gaat toepassen: oud en ziek, maak er maar een eind aan.

3 opmerkingen:

Apsys zei

Het is volgens mij ook in NL standaard dat (zieke)bomen op een gegeven moment gekapt worden. Wel een goed teken dat mensen zich met dergelijke "luxe" problemen gaan bezighouden, weer een stapje verder richting een normaal land.

David jan, als ik vragen mag, wat is je mening over de recente strijd tegen corruptie en criminaliteit? Ze wekken de indruk dat er de laatste tijd serieus werk van wordt gemaakt (althans in de media), maar Dacic echt vertrouwen kan ik niet.

ps. niet stoppen s.v.p.

David Jan zei

Moeilijke vraag. Ja, er worden de laatste tijd belangrijke arrestaties verricht en ik denk dat er georganiseerde criminelen zijn die zich zo nu en dan afvragen of zij zich toch niet beter ergens anders kunnen vestigen. De grote vraag is hoe ver die criminaliteitsbestrijding gaat. Grote boeven onderhouden vaak directe of indirecte banden met het hoogste politieke niveau, ook met DS en G17. Dan heb ik het niet over moordenaars, verkrachters en dat soort types, maar over economische schurken, die rijk zijn geworden met vage privatiseringen, nogal eens met regelrechte diefstal en verduistering op grote schaal en met politieke dekking van daden die de samenleving als geheel enorme schade berokkenen.
Serieuze bestrijding van de corruptie staat vogens mij nog in de kinderschoenen, omdat die zo ingekankerd zit in alle niveaus van de samenleving. Bijna iedereen doet daar wel aan mee; meestal op kleine, maar helaas soms ook op grote schaal. Te veel mensen hebben er belang bij dat het systeem van betaalde diensten en wederdiensten in stand blijft. De oplossing daarvan is niet zo eenvoudig. Er is in eerste instantie een mentaliteitsverandering voor nodig (hoe bereik je die?), maar dat niet alleen. Zolang de meeste politiemensen, artsen, gemeenteambtenaren, leraren en ga zo maar door de verwaarloosbare salarissen blijven verdienen die ze nu verdienen, zal er niet veel veranderen. Maar ja, Servië is een arm land en kan zich dus geen hoge(re) lonen voor de overheidssector permitteren. De oplossing zou kunnen liggen in een rigoureuze ingreep in de omvang van het overheidspersoneel, maar dat leidt begrijpelijkerwijs weer tot sociale onrust.
Kortom, het is vreselijk ingewikkeld en ik zou niet goed weten hoe je uit die vicieuze cirkel moet komen.

Christina-99 zei

Dit vond ik vandaag (1/3) in mijn mailbox

Šeča platana u drvoredu u Bulevaru kralja Aleksandra

Uz podrsku jakih policijskih snaga, maltretiranje i legitimisanje prolaznika, a po nalogu najgoreg gradonacelnika u istoriji Beograda, Dragana Djilasa, juce je otpocela seca 400 potpuno zdravih platana u Bulevaru Kralja Aleksandra. Pogledajte ove fotografije jer su informacije koje cete procitati u novinama i videti na televiziji ciste lazi i plod manipulacije medijima. Pomozite da se vidi istina o tome sta se trenutno desava u Beogradu. Laz i korupcija ne smeju da pobede.

http://www.youtube.com/watch?v=swXqbhqeWA4