vrijdag 19 februari 2010

serieus

Ik heb doelbewust even gewacht met een nieuwe post na mijn terugkeer uit Kroatië. Niet dat ik niks te schrijven had, maar ik heb me zitten bezinnen of ik nog wel door wil gaan met het Belgradoblog. Ik schrijf dit blog voor m'n lol en ik merk tot mijn genoegen dat er vele tientallen mensen zijn die het op prijs stellen. De laatste tijd is er in de reacties evenwel een sfeer ontstaan die me allerminst bevalt. Wellicht heb ik dat over mezelf afgeroepen door te schrijven over controversiële onderwerpen en daar soms een stevige eigen opinie aan te verbinden. Begrijp me goed, ik ben helemaal niet tegen discussies, ook niet tegen felle discussies. Maar Fredrik had het in een van de laatste reacties wat mij betreft bij het rechte eind. Hij bezoekt het Belgradoblog voor z'n plezier en zo moet het blijven. Dat heeft niks te maken met vooroordelen tegen wie of wat dan ook (nogmaals, natuurlijk mag er worden gediscussieerd), maar als je elkaar voor rotte vis wilt uitmaken, doe dat dan vooral ergens anders. Het lijkt hier soms verdomme het Servische parlement wel.
Ik heb besloten om door te gaan. Voor mezelf en voor de mensen die het Belgradoblog zien als plezierig uitje, als alternatieve informatiebron of als platform voor discussies. Blijf vooral reageren. Dat kan vanuit een SRS- of een LDP-invalshoek, het is mij om het even, maar toon wel respect voor elkaars opvattingen en vooral voor elkaar.

24 opmerkingen:

Anoniem zei

Bezinning is uitstekend! De vastentijd is immers van start gegaan. Een stevige mening is prima, als je er eerst goed over hebt nagedacht. Als het aan de andere kant zo ver weg staat (in sommige gevallen - laten we zeggen in de politieke - David Jan) van de nuance en de objectieve waarheidsvinding, dan mag je toch best zeggen als bezoeker dat David Jan, anders dan bijv. in zijn bijdrage aan het NOS Journaal, soms de draad kwijt is? Tsja, je roept het inderdaad op je af. Dat is de prijs die celebrities betalen, zullen we maar zeggen. Maar goed, misschien is het een oplossing dat bezoekers die kritiek hebben op sommige stukjes, voortaan voor de lol gewoon elders hun heil zoeken? Ik denk dat dit laatste veel beter is in deze tijd van bezinning en het zoeken naar innerlijke rust. Het ga je goed, vriend.

David Jan zei

Ik begrijp hier werkelijk helemaal niks van. Heb ik ergens beweerd dat ik niet mag worden aangesproken? Lijkt me niet. Als ik me goed herinner heb ik juist met jou/u, beste Anoniem, de laatste tijd uitvoerig van gedachten gewisseld. Het gaat er dus niet om dat kritiek niet mag. Onzin! Maar misschien zijn er tips om de nuance en de "objectieve waarheid" in deze regio te vinden. Ik ben erg benieuwd.

Anoniem zei

Davis Jan,
ik lees je blog altijd met veel plezier en ik hoop dat je er lang mee doorgaat. Ik erger mij al een tijdje aan sommige reacties (bv boverstaande reactie van "anoniem"). Jij "de draad kwijt"? Ik denk dat dat meer van toepassing is op sommige reageerders. Het gaat je goed en ga vooral door !

Herman

Jeppe zei

Vooral doorgaan DJ! Ik reageer niet dagelijks, maar kijk wel dagelijks. Onderwerpen maken soms wat los bij mensen, maar dat geeft denk ik ook de kwaliteit aan van je blog. Bemoei je niet met de discussie zou ik je aanraden, jij schrijft het stuk al. En gaan de reactie te ver in de Wilders taal, gewoon deleten. Maar laat een paar idioten het vooral niet voor jou en de rest verpesten. Beter delete je die comments waarin men elkaar voor rotte vis uitmaakt. Dat kan in het NL parlement misschien, maar hier bepaal jij de regels, want het is jou blog.

David Jan zei

Dank voor de steun. @Jeppe. Ik bemoei me juist graag met discussies en ik voel niet veel voor censuur. Maar misschien toch het overwegen waard.

kosovosrbija zei

dj lees je blog met plezier, ik probeer me voortaan te gedragen, maar het moet niet van 1 kant komen, lees je blog met plezier

Ismael zei

Fijn te lezen dat je door blijft gaan, ik zou anders je leuke stukjes gaan missen.
Jeppe`s suggestie is niet zo slecht, en is niet echt censuur, het is gewoon het weghalen van onconstructieve reacties.

Ga zo door!

David Jan zei

@ kosovosrbija. Jouw mening doet er voor mij net zoveel toe als die van wie dan ook, dus ik hoop dat je blijft reageren. Zoals je hebt begrepen, gaat het me om de manier waarop die meningen aan de orde worden gesteld en waarop mensen met een andere opinie worden tegemoetgetreden. En je hebt absoluut gelijk: het moet niet van één kant komen.
@ Ismael. Ik wil het liefst helemaal niet ingrijpen. Ten eerste omdat ik vind dat iedereen moeten kunnen zeggen wat hij of zij vindt (zonder dat dat ten koste gaat van anderen, dat wel) en ten tweede omdat ik geen zin heb om te gaan zitten beoordelen of iemands reactie al dan niet constructief is. Ik bedoel, waar leg je de grens?

jans zei

ik lees je stukjes met plezier en ik hoop dat je er mee doorgaat.

Brisel zei

Doorgaan met die blog!!

Albert zei

Beste David Jan,
Ik ben er blij mee dat je doorgaat!
Dat sommige reacties je de afgelopen tijd wat te gortig werden kan ik me voorstellen, niet iedereen reageert op z'n J.P. Balkenendes...
Hoop dat je nog veel plezier aan het bloggen mag beleven, en wij ervan kunnen blijven meegenieten!

Fredrik zei

Goed dat je doorgaat David Jan. Ik vind dat je op een positieve manier de boel bekijkt.

Het is jouw blog en daar hoort eigenlijk geen censuur bij als je hoor en wederhoor wilt toepassen. Bezoekers moeten hun mening kwijt kunnen. Natuurlijk horen bepaalde fatsoensnormen in acht te worden genomen, en daar kan, als dat niet gebeurd, best wel wat van gezegd worden vind ik.

Ik hoop dat deze bijdragen en het gebeurde bijdragen tot nog meer inspiratie en invulling.

Zdravo!

Michel zei

Fijn dat je doorgaat DJ, ik ben een dagelijks lezer, je geeft me een humoristische en vaak ook kritische kijk op Servië en de Balkan.

Christina-99 zei

David Jan, dank dat je besloten hebt je blog voort te zetten.
Het lezen van je blog is een vast onderdeel van mijn dag en vooral bij de vele "gewone dagelijkse" dingen die je vermeldt kan ik me af en toe even in Belgrado wanen, ik zou het echt als gemis voelen als ik niet een paar maal per dag naar je blog zou kunnen wippen.
Je weet ondertussen dat ik het heel vaak niet met je visie eens ben, maar dat houd ik (meestal) voor me, omdat ik vind dat je blog geen politiek openbare arena is en ik lees liever wat anderen daarover te zeggen hebben (zelfs al begrijp ik dat taalkundig niet altijd). Maar zoals je uit mijn laatste mail hebt kunnen lezen vond ook ik de afgelopen tijd hetgeen er over en weer in de verschillende commentaren stond beslist niet prettig en zeker niet gepast. Maar je woont lang genoeg op de Balkan om te weten dat daar discussieren zonder op de man te spelen, compromis en respect af en toe (helaas) ver te zoeken zijn. En dus gebeurt dat bij de "nieuwe" Nederlanders uit voormalig Yu ook.
Je bent heel duidelijk geweest, ook ik trek het boetekleed aan, ga alsjeblieft op dezelfde blog-voet voort!

Aleksa zei

David Jan@@
Sorry als je vindt dat we je blog verpesten en jij moet vooral door gaan!!
Iemand schreef dat ie op je blog komt om plezier te hebben en dat doe ik ook!Maar niet alle themas zijn plezierig,mischien voor niet serviers wel maar voor mij is bij voorbeld heel belangerijk wat hier op de blog geschreven wordt want het is voor het eerst in de geschidenis dat NOS een objective corespodent uit Servie heeft en niet zo een propaganda machine als vroeger!!!
Ik wou niemand kwetsen hier maar wou ook niet dat je mening over ons wordt zo als de vele vroeger hadden en ons als extremisten bestemelde!!
By de way is dit mijn aller laatste post op je blog,ik zall het blijven lezen maar schrijven zall ik op houden omdat ik geen zin in heb om voor een idioot en een land verader uit gemaakt te worden!!!
Blijf je werk goed objectiv doen en laat je mening door een paar budalas (zoals ik) niet veranderen!!
Veel plezier allemaal,DOEI!!!!!

Nenadski zei

Blij om te horen dat je doorgaat!! 'k Lees je blog dagelijks & met veel plezier.

Antje zei

Ik zou je leuke en soms wat serieuzere blog ook erg missen als je zou stoppen, dus blij dat je doorgaat!
En je hebt de hele club duidelijk tot de orde geroepen, dus ik denk dat het vanaf nu wel weer gezellig kan blijven.

David Jan zei

Ik ben blij met jullie reacties. Dat voorop gesteld. Ik ben ook blij dat ik doorga, want, zoals gezegd, maak ik het Belgradoblog voor m'n lol. Maar ik zou het uitermate jammer vinden als sommigen in deze post aanleiding zien om niet meer te reageren, want juist gepeperde reacties, kritiek op wat ik schrijf en op reacties van elkaar, suggesties, vragen, opmerkingen maken het Belgradoblog wat het is. Ga daar alsjeblieft mee door. Dus Aleksa, als ik kosovosrbija schrijf dat zijn reacties voor mij evenveel waard zijn als die van ieder ander, dan geldt dat voor jou ook. En Christina, jouw boetekleed begrijp ik niet helemaal. Ik weet dat je over veel onderwerpen anders denkt dan ik, maar ik lees je mening graag. Zoals ik al eerder heb geschreven, ben ik niet bang voor kritiek. Ik heb de wijsheid niet in pacht, al helemaal niet over een gecompliceerd gebied waar ik ooit op m'n 40e ben ingeploft. Heel veel reacties scherpen mijn eigen kijk op de Balkan en met name op Servië (want daat gaat het nu eenmaal het vaakst over) en dat is goed voor mij persoonlijk en voor m'n werk. Dat wil overigens niet zeggen dat het allemaal maar dodelijk serieus moet zijn.
Dus: laten we doorgaan waar we mee bezig waren, maar dan zonder op de man te spelen. Laten we elkaar niet de maat nemen als het over vaderlandsliefde gaat of over de vraag wie de grootste patriot is. Daar komen we toch niet uit en bovendien doet het wat mij betreft ook niet ter zake. Ik denk dat veruit de meesten van jullie dit land, deze stad vanuit verschillende achtergronden een warm hart toedragen. Dat doe ik ook. Daar hoort soms warme steun bij en soms felle kritiek. En dat er hier anders wordt gediscusieerd dan in het (wat dat betreft) saaie Nederland is alleen maar leuk.
Tot slot, gun mij ook míjn kijk op dit gebied; mijn enthousiasme, mijn liefde, mijn ironie, mijn sarcasme en soms mijn regelrechte woede. Dit is een blog. Je zult hier niet de "objectieve waarheid" (zo die al bestaat) aantreffen. Dit is de hoogst persoonlijke kijk van een toevallige, zij het betrokken binnenstebuitenstaander.

Ismael zei

erg goed verwoord David Jan! bravo!

Christina-99 zei

Waarom het boetekleed?
Waar denk je David Jan hebben deze heethoofden de URL van je blog vandaan.

David Jan zei

Nu snap ik het, Christina.

Margo zei

Ik lees hier voor het eerst en ben een beetje terug gaan lezen, ook de reacties. Mijn mening over de Serviërs wordt hier duidelijk bewezen. Wat een opgewonde standjes toch en wat een onverdraagzaamheid!

David Jan zei

Tsja, dat is óók de Balkan. Maar vergis je niet. Die emotie is juist een van de karakteristieken die dit gebied zo aantrekkelijk maken. Maar soms gaat het wat ver, dat is waar.

David Jan zei

Godfried vroeg me de volgende reactie te plaatsen:
Even en reactie op Margo 25-02-2010 die schreef dat na het lezen van uw Belgrado blog en de reacties daarop haar mening over Serviërs bevestigd is en ze sluit haar reactie af met "wat een onverdraagzaamheid!"
ten eerste is Nederland ook minder onverdraagzaam geworden ten opzichte van buitenlanders en dan vooral ten opzichte van moslims...
Je kan na twee oorlogen waarin Servië betrokken is geweest toch niet een heel volk veroordelen als moordenaars en extremisten dat is een beetje kort door de bocht naar mijn mening. Het socialistische Joegoslavië ten tijde van Josip Broz (Tito) wat ontstaan is na de tweede wereldoorlog was tot op bepaalde hoogte, een vreedzame samenleving waar iedereen ongeacht geloof of afkomst vredig naast en met elkaar lief en leed met elkaar deelde, en dat is pas beëindigd 10 jaar na de dood van Josip Broz door onder andere de Servische leider Milosevic en de kroatische leider Tudjman, die laatste 2 personen waren ten tijde van het bewind van Tito tot lange gevangenisstraffen veroordeeld wegens staats gevaarlijke activiteiten, dat zegt mij al genoeg en ik weet niet wat wij zullen doen als er elke dag via alle staats media word verkondigd dat de Serviërs of de Kroaten en of de moslims onze vijanden zijn, of dat niet onze mening negatief zal beïnvloeden ten opzichte van onze buren en of ex landgenoten, want wij of als je dat beter vind klinken de massa loopt meestal klakkeloos en zonder na te denken achter de leider aan, want als ik de westerse en of Amerikaanse oorlogspropaganda moest geloven zijn alle Serviërs slecht, dat hoort bij een oorlog en voordat die mening bij de massa verdwenen is duurd dat helaas tientallen jaren.
Begrijp mij goed ik ben niet voor Servië ala Milosevic of Kroatië ala Tudjman, en onder het bewind van Tito was ook niet alles perfect, maar wat ik daarover erover gelezen en gehoord heb, maakte het toen niet uit of je moslim,katholiek of orthodox was en het was ook niet belangrijk of je een Bosniër kroaat of bijvoorbeeld Serviër was, je was een Joegoslaaf! Eigenlijk is het jammer dat Joegoslavië uit elkaar gevallen is want het hoorde wel niet bij het "vrije westen" maar het hoorde ook niet bij de Sovjet unie en het werd met ijzeren hand geregeerd door voormalig partizanen leider Tito, het was een redelijk welvarend land met een goede gezondheidszorg en een hoog onderwijs niveau en ik vrraag me af wat er was gebeurd zou zijn als Duitsland en Frankrijk de afscheiding van Kroatië en Slovenië niet zouden hebben erkend als nieuw zelfstandig land en verder terug als Tito in zijn erfenis Bosnië niet was vergeten, waren die twee nutteloze oorlogen er dan misschien niet geweest?
Even terug naar wat ik eigenlijk wilde schrijven, dat niet alle Serviërs of Serven extremistisch en onverdraagzaam zijn, wat ik nergens lees is dat de Albanezen in het verleden zijn gevlucht uit Albanië in verband met de dictator in hun eigen land, Joegoslavië heeft deze vluchtelingen een nieuwe toekomst gegeven in Kosovo, ze mochten hun eigen achternaam houden, eigen winkels en scholen openen dus eigenlijk hadden ze bijna een autonome status binnen het oude Joegoslavië, maar ze wilden meer en sommigen verafschuwden niet om dat met geweld af te dwingen (UCK).
De familie van mijn Kroatische vriendin (Roma)heeft aan den lijve ondervonden dat Kosovo Albanezen ook onverdraagzaam zijn, toen ze naar een nabijgelegen dorp gingen werden ze met keien bekogeld dus ze zijn na dat soort incidenten 32 jaar geleden gevlucht naar familie in Kroatië.
En als laatste Hitler heeft ook en bevolkingsgroep veroordeeld en iedereen weet waar dat toe geleid heeft helaas, dus denk beter na voordat je iedereen over 1 kam scheer.