zaterdag 8 november 2008

wind


De bomen in Belgrado zijn nu echt bijna kaal. Dat komt door de Košava, een harde, koude zuidoostenwind. Ik heb me laten vertellen dat die wind ergens in de Karpaten ontstaat, als er boven de Adriatische Zee een lage- en boven Zuid-Rusland een hogedrukgebied ligt. Dan waait-ie vrolijk door de Donau Vallei en krijgt als-ie daaruit komt een flinke vaart, waardoor-ie ons hier in Belgrado zowat uit ons ondergoed blaast. Het is meteen een stuk kouder.
Hard waaien doet het zowat nooit in Belgrado en als het dan een keer gebeurt, dan voelt direct de helft van de bevolking zich onwel. Serviërs kunnen niet tegen wind. Ze krijgen er hoofdpijn en ze worden er verkouden van. Aleksandra heeft hopen Strepsils gekocht, omdat ze anders het nieuws niet kan presenteren met haar zere keel. Ik moet vaak uitleggen hoe het komt dat al die Hollanders zo gezond zijn, hoewel het altijd waait in Nederland. Weet ik veel, we zullen er wel aan gewend zijn of zo, zeg ik dan.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Ook hier worden onduidelijke pijnen of daarentegen uiterst zichtbare ooggezwellen toegeschreven aan de tocht. Menigeen loopt met watjes in zijn of haar oor. Geen wonder als kinderen zodra het minder dan 20 graden wordt reeds een muts op krijgen. Je bouwt geen weerstand op. Maar da's ook moeilijk als het bijna nooit wisselvallig is - bloedheet of ijskoud zonder tussendoor een gezonde noordwesterstorm.

David Jan zei

Je hebt gelijk: kindertjes worden hier opgevoed als doetjes (niet alleen wat dit betreft, ze hebben bijvoorbeeld ook altijd gelijk). Maar ik kan je verzekeren dat het in Rusland nog veel erger is. Daar hebben baby's zelf hartje zomer nog iets op hun hoofd. En wat krijg je dan? Inderdaad, watjes.

Anoniem zei

Ja, in Rusland zijn ze op dat punt echt maf! Moet je in Servie ook met een verkoudheid naar het ziekenhuis? Ik heb zo veel discussies met mijn Russische gastmama daarover gehad, die kon echt niet geloven dat je in Nederland dan geen medicijnen krijgt van je huisarts (die man ziet me aankomen) en gewoon afwacht. En blijven ze dan ook het liefste zwak en misselijk thuis?
Overigens: toen ik vervolgens een halve voedselvergiftiging door licht bedorven vis opliep, was ik een watje, want ik kon zogenaamd niet tegen hun Russische voedsel...

Anoniem zei

Enorme hoeveelheden medicijnen ook, al vanaf de kindertijd, vooral antibiotica zijn populair. Keurig zonder recept verkrijgbaar en spotgoedkoop. Zoveel je maar wilt. Apotheken floreren - in het provinciestadje waar ik regelmatig verblijf, heb je er vier op maximaal 100 meter van elkaar, de rest ligt iets verder weg. Sommige zijn dag en nacht geopend. Roemenen mogen dan geen weerstand opbouwen tegen wind of regen, voor medicijnen zijn hun lichamen zo langzamerhand immuun. Vandaar misschien de grote hoeveelheden.

David Jan zei

Laten we nog even doorgaan met de medische rubriek. We hebben hier op de kabel een Hongaars programma. Niet dat ik daar iets van begrijp, maar ik zie wel dat negen van de tien commercials in de reclameblokken over medicijnen e.d. gaan: pijnstillers, middeltjes tegen ontstekingen, vitaminepreparaten enz. enz. Zo erg is het hier weer niet.

Anoniem zei

OK laten we nog even doorgaan, heb je daar ook waarzeggers c.q. duiveluitdrijvers, verlossen je van dodelijke ziektes, liefdesproblemen, impotentie e.v.a.? Hier staan de kranten vol met advertenties van dit soort genezers inclusief foto en nep-aanbevelingen. Een bloeiende handel.

David Jan zei

Jazeker hebben we die hier. Kaartleggers en horoscooplezers op televisie bijvoorbeeld. In de wat meer afgelegen gebieden (en daar hoef je echt niet ver voor weg) sterft het van de waarzegsters en 'natuurgenezeressen'. Er bestaat een vreemd soort mengvorm van orthodoxie en oud Slavische natuurgodsdienst, die ruimte biedt aan allerlei soorten van wat wij bijgeloof zouden noemen. Mensen spreken ook vloeken over elkaar uit. Kortom, de tijd heeft in sommige gebieden eeuwenlang stilgestaan.