maandag 10 november 2008

adrenaline


Sta ik bij de slager, krijg ik een telefoontje. Grote politieactie, fabriek, Mladić, is zo ongeveer alles wat ik hoor. Een adrenalinestoot giert door mijn aderen. Zou het echt? Ik weet wel, er is in de loop der jaren talloze maken sprake geweest van vals alarm. Toch wist ik niet hoe snel ik thuis moest komen om het te checken.
Er is inderdaad een actie van speciale politieëenheden met automatische geweren gaande in ramenfabriek Vujić Valjevo in Valjevo, zo'n honderdvijftig kilometer ten zuidwesten van Belgrado. Er zijn zelfs wat nietszeggende beelden van. De politie bevestigt op zoek te zijn naar Ratko Mladić en zijn handlangers. De huizen van de fabriekseigenaar en zijn broer worden doorzocht. Verder vooralsnog niks. Wat rest zijn de zenuwen, want een eventuele arrestatie zou groot zijn, heel groot. Toen Radovan Karadžić afgelopen juli werd opgepakt, wist ik niet wat me overkwam. Zoveel werk, zoveel stress, zo weinig rust. Het wordt weer tijd voor iets soortgelijks.
Ik ben er niet gerust op. De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie zitten vandaag bij elkaar. Ik vrees dat het de zoveelste stunt van de Servische rgering is om de dames en heren gunstig te stemmen.
Het is overigens niet voor het eerst dat Valjevo en Mladić met elkaar in verband worden gebracht. Een jaar of drie geleden vertelde het toenmalige hoofd van de Servische staatsveiligheidsdienst, Goran Peterović, dat de van oorlogsmisdaden en volkerenmoord beschuldigde generaal in 2001 in die contreien was gesignaleerd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien stond ook dat telefoontje aan jou e.a. journalisten in het draaiboek.

David Jan zei

Denk je niet dat je nu een beetje te ver gaat in samenzweringstheorieën?