dinsdag 18 november 2008

paspoort


Nog even en dan kan bovenstaand vod in de prullenbak. Joegoslavië bestaat al jaren niet meer, maar Serviërs reizen, als ze tenminste een visum krijgen, nog steeds de wereld rond met een paspoort van de Savezna Republika Jugoslavia (Federale Republiek Joegoslavië). De bedoeling was dat de vertrouwde blauwe paspoorten eind dit jaar vervangen zouden zijn door onderstaande hypermoderne, biometrische, geavanceerde en niet na te maken (wie zou er een Servisch paspoort willen namaken?) nieuwe rode.

Maar ja, zo makkelijk gaat dat natuurlijk niet. Er zijn technische problemen en drukproblemen en omdat Serviërs alles op het allerlaatste moment doen zijn er ook uitgifteproblemen. Als men zich aan de datum van 31 december 2008 had gehouden, had haast niemand op 1 januari 2009 een geldig paspoort gehad.
Het lijkt toch nog goed te komen. Hoewel... Het parlement bediscussieert vandaag een voorstel om de geldigheid van de oude paspoorten (die overigens sinds 1 november niet meer worden uitgegeven) nog een jaartje te rekken. Maar het parlement in Servië discussieert zelden over onderwerpen die op de agenda staan. Goed mogelijk dat er in het nieuwe jaar geen Serviër meer naar het buitenland kan.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hopelijk nemen ze de moeite om de naam van het land ook in latinica op de kaft te zetten. Dat scheelt vast scheve gezichten aan de grens.
Kroatië heeft overigens net laten weten dat het geen visa voor Serviërs zal herinvoeren. De reden is dat voor de georganiseerde criminaliteit toch al geen grenzen bestaan. Of, zoals ik gisteren op tv hoorde, Bratstvo i Jedinstvo bestaan alleen nog in de maffia.

David Jan zei

Lijkt me inderdaad wel zo handig om het ook in latinica te drukken. En ja, die broederschap en eenheid in maffiakringen overschrijdt naar het schijnt inderdaad alle nationale (en etnische) grenzen. Kunnen we misschien nog wat van leren.

Michel zei

Heeft Mladic ook zo'n blauw boekje? Probleem opgelost.
Maar die kerel kan overal wel aan komen vrees ik..

David Jan zei

Geen idee. Maar inderdaad, als-ie er geen heeft, dan is er vast wel iemand die hem eraan kan helpen.