woensdag 12 november 2008

kerk

Goed nieuws voor iedereen die, zoals ik, wel van intriges houdt. De Servisch orthodoxe kerk (Srpska Pravoslavna Crkva) verkeert in een crisis. De baas van de kerk, patriarch Pavle, ligt al zo'n anderhalf jaar in het Militaire Ziekenhhuis in Belgrado. Niemand weet precies wat er met hem aan de hand is, behalve dan dat de jaren waarschijnlijk beginnen te tellen (hij is 94), dat hij altijd klein, iel en breekbaar is geweest en dat zijn gezondheid al jaren te wensen overlaat. Een deel van zijn kudde vreest dat Pavle zijn herderlijke plichten niet meer kan vervullen. Een ander deel hóópt dat vooral.

Formeel blijft de patriarch tot zijn dood in functie, maar daar lijkt een deel van het bisschoppencorps niet op te willen wachten. Vorige week doken er ineens berichten op dat Pavle (met groene inkt, zoals vereist) een brief had ondertekend waarin hij de Sabor van de kerk (zeg maar: de Raad van Bisschoppen) verzocht om hem van zijn plichten te ontheffen. Het vermoeden rees dat dat schrijven was geïnstigeerd door bisschop Amfilohije Radović van Montenegro (foto) en zijn collega Artemije Radosavlević van Kosovo en Metohije. Beiden willen hogerop, beiden staan bekend als onwrikbare Servische nationalisten en beiden staan te trappelen om het hoogste ambt in de Srpska Pravoslavna Crkva over te nemen. Artemije vervult al een deel van Pavles plichten.
Gematigde gelovigen zijn ervan overtuigd dat er een samenzwering gaande is. Amfilohije en Artemije hebben volgens hen óf de brief vervalst óf ze hebben Pavle langs
slinkse wegen verlijd of met dreigementen gedwongen de pijp aan Maarten te geven.
Gisteren was de Sabor bijeen in het Patriarchaat in Belgrado. Geen woord over de kwestie overigens op de site van de orthodoxe kerk. Officieel weet niemand wat de Raad heeft besloten, maar naar verluidt hebben de bisschoppen het ontslag van Pavle niet geaccepteerd. Die beslissing vormt natuurlijk een rijke voedingsbodem voor geruchten, want waarom zouden zij de arme Pavle in functie willen houden? Vertrouwen ze Amfilohije en Artemije niet, vrezen zij hun leiderschap, spelen er nog andere zaken waarvan wij gewone stervelingen geen weet hebben? Kortom, smullen geblazen.
Het probleem zal zich uiteindelijk vanzelf wel oplossen. Pavle moet wel een keer overlijden, hoewel hij al tijden bewijst een taaie rakker te zijn. Het lijkt erop dat Amfilohije en Artemije nog even geduld moeten hebben. En wat dan? Gaan ze elkaar dan de hersens inslaan over de opvolging? Er kunnen nu eenmaal geen twee patriarchen zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geen opmerkingen: