zondag 9 november 2008

slacht


Ik dacht dat ze het alleen op het platteland deden, maar ze doen het dus ook gewoon hierachter op de binnenplaats, hartje Belgrado: zelf slachten voor de winter. Het biggetje wordt eerst netjes schoongewassen in een teiltje en daarna zorgvuldig geschoren, terwijl het schaap in de tussentijd geduldig haar beurt afwacht. Er staat al een pan klaar voor de lever. Er komt een boel eetbaars van die beesten. Niet alleen maar vlees; alles wat geen bot is wordt opgepeuzeld of gebruikt bij de bereiding van andere maaltijden. De familie daar beneden kan er de komende winter wel tegen.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Vermoedelijk een slacht voor Dimitrovdan , één de naamheiligen , de viering van deze heilige is op 8 en 9 november en worden er op die dagen aaardig wat gasten verwacht.

Dit is ook de heilige van mijn schoonfamilie ( wij in nederland kennen dit gebruik niet), daarom hebben wij hier in NL ook een aantal mensen vandaag uitgenodigd om te komen eten ter ere van dit feest.
Traditie,s zijn er nu eenmaal om in stand te worden gehouden is ons motto.

Op het platteland is traditiegetrouw december de slachtmaand , dit was omdat in vroeger tijden er nog geen vriezers waren en men het vlees in de koude maanden langer kon bewaren , dit omdat november nog al eens hoge temperaturen kende en het vlees anders snel zou bederven..
Vet werd gesmolten om er reusel van te maken om te bakken en te braden , de kaantjes waren een lekkernij , tegenwoordig is het meestal olie waar men het eten mee bereid.

Een deel van het vlees werd gedroogd (prsuta), dit kon men een aantal maanden behouden , dit is heden ten dage nog een welkome aanvulling bij het voorgerecht of meze ( kleine gerechten tusssendoor).
Men kan prsuta ook in de winkel kopen , de prijs is in Servië belachelijk hoog.

David Jan zei

Dankjewel voor je deskundige aanvulling. Wat de slava betreft, veel plezier en eet en drink smakelijk. Die van mijn schoonfamilie is op 25 november. Ik zie er al naaruit.

David Jan zei

Dankjewel voor je deskundige aanvulling. Wat de slava betreft, veel plezier en eet en drink smakelijk. Die van mijn schoonfamilie is op 25 november. Ik zie er al naaruit.