zondag 30 november 2008

no smoking

Het was een gedenkwaardige avond, gisterenavond. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (het voormalige Zabranjeno Pušenje) speelden en het dak van de Belgrado Arena (jawel, dezelfde hal waar Hind niet verder kwam dan de voorronde van het Eurovisie Songfestival) ging ervan af.

De geschiedenis van Zabranjeno Pušenje gaat terug tot de jaren tachtig van de vorige eeuw in Sarajevo, toen de band wereldberoemd was in heel Joegoslavië. Door de Bosnië-oorlog kwam daar abrupt een einde aan, maar delen van de band zijn na de oorlog weer verder gegaan; het ene deel in Zagreb, het andere in Belgrado, waar de beroemde filmregisseur Emir Kusturica (Underground) zich bij hen heeft gevoegd. En hoe ga ik nou omschrijven wat voor muziek ze maken? Ze spelen keiharde rock, ze spelen traditionele liedjes, ze spelen gevoelige ballads, ze spelen regelrechte hoempa, ze spelen feestmuziek. Ze zetten zichzelf, hun publiek (vooral op de vip-plaatsen), politici en de hele wereld (vooral de Amerikanen) voor de gek, ze rennen en vliegen over het podium, zanger Dr. Nele Karajlić (in het echt heet hij Nenad Janković) draagt een soort van supermanpak en duikt keer op keer het publiek in, waar hij aan zich laat plukken en trekken, op het podium accepteert hij rondvliegende kledingstukken, plastic bekers vol bier, schoenen en wat al niet. Mannen van de security moeten voortdurend oververhitte, dronken fans van de catwalk afslepen. Nou ja, zoiets. Het was haast onmogelijk om plaatjes te maken, omdat de heren geen seconde stilstaan. Maar feest was het, heel lang (en nog een videootje op de koop toe):6 opmerkingen:

Anoniem zei

Zijn er nog leuke concerten gepland rond 18 december? Dan verblijf ik een paar dagen in Belgrado..

Peter van Klinken zei

Een ROOKVRIJ orkest in Servië dat nog populair is ook? Curieus.

David Jan zei

Voor het geval je ervan houdt: precies op 18 december (en de dagen erna)staat traditioneel Đorđe Balašević in het Sava Centar.

David Jan zei

Je mag hoe dan ook niet roken in de zaal van de Arena (een verbod waar natuurlijk niet iedereen zich aan houdt), maar beschouw de naam van het orkest vooral ironisch.

Michel zei

Mooi, had ik ook wel heen gewild!.. Bofkont :-)
Oja, hoe doe je dat, filmpjes plaatsen met je mobiel? Lukt hier niet..

David Jan zei

Dat uploaden gaat heel eenvoudig via de uploadknop in blogspot (vraag me niet naar de technische details).