zaterdag 22 november 2008

VOERTUIGENSERIE

De laatste episode van de voertuigenserie ligt alweer heel ver achter ons. Tijd voor een nieuwe aflevering, hoewel die meer over transport in het algemeen gaat dan over individuele voertuigen. Laat me beginnen met een tegenvaller. Afgelopen week werd na twintig jaar asfalteren, bruggen bouwen, tunnels hakken, gekissebis en miraculeuze geldverdwijnerij de ringweg om Belgrado geopend. Je zou dus denken dat het rustiger zou zijn op de weg die dwars door de stad heenloopt. Nee dus. Voor Gazela (de brug over de Sava) stond als vanouds een file en ook verderop was er zowat geen doorkomen aan.

Buiten de stad was het ineens een stuk rustiger.

En dat geeft te denken. Servië is logistiek een soort van Oostenrijk: normaal gesproken rijdt er truckgewijs van alles doorheen op weg van Turkije, Griekenland en vooral Turkije naar andere delen van Europa en vice versa. Relatief weinig vrachtwagens laden of lossen hier. Maar ook op de snelweg is de economische malaise zichtbaar. Er wordt aanzienlijk minder vervoerd.

Een Turkse chauffeur eet z'n lunch, een Macedonische en een Kroatische collega zijn even naar de w.c.

Verder was het doodstil tussen Belgrado en Niš. Dat rijdt lekker door, maar het scheelt de Servische schatkist hoopjes dinars aan tolgelden.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

De ringweg rond Belgrado is helaas nog lang niet voltooid hoor. Slechts een klein deel daarvan is onlangs geopend, en dat ook nog eens slechts enkelzijdig (verkeer vanuit de twee richtingen op dezelfde helft van de snelweg). Transport van west-europa naar turkije/griekenland moet dus nog steeds door hartje stad.

David Jan zei

Aha, ik heb met een half oog een opening gezien op televisie, maar het is dus maar een stukje. Dat verklaart een boel. Hartelijk dank en excuses voor deze blunder.

Jeppe Schilder zei

Mooi foto van de weg met die lucht DJ!

David Jan zei

Ja, en dan zeggen ze nog dat er buiten Nederland geen mooi luchten bestaan...