dinsdag 11 november 2008

vaag


Iedere grote stad heeft wel van die vage buurten. Niemand weet precies wat zich er afspeelt. Ze zijn een beetje geheimzinnig, er hangt een geur van semi-legale en illegale activiteiten. Het gebied van de Donauhaven is zo'n buurt in Belgrado. Ik kom er wel eens als ik (zoals vanmiddag)mijn auto laat wassen en tegelijk boodschappen doe in de Tempo-supermarkt, die (vraag me niet waarom) vierentwintig uur per dag open is.

Er ligt daar van alles en nog wat in de open lucht opgeslagen, soms overduidelijk al jaren op dezelfde plek: hout, bakstenen autobanden, aluminium proielen, dakpannen, motoronderdelen. Er staan enorme pakhuizen, waar je vrachtwagentjes en bestelbusjes allerlei dingen ziet inladen. Kan best legaal zijn, maar ik heb mijn twijfels.
Die vrachtwagentjes zie je dan, vaak zwaar rokend, met onbekende bestemming vertrekken. Wat zal er inzitten? Legaal geïmporteerde sportschoenen, electronica, geneesmiddelen? Of drugs, wapens of andere contrabande?


Voor wie het zien wil, hebben zulke buurten van lelijkheid mooie plekjes. Oude vervallen gebouwen, een wirwar van kabels, een vergeten boom. Of, zoals hieronder een in onbruik geraakte spoorlijn.

Je begrijpt het al, ik ben dol op zulke buurten.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo David jan,

Lang niet gemaild. Mag niet meer intenetten op mijn werk. Deed ik iets te veel, ha, ha... lijkt wel of ik weer in 3 VWO zit, kreeg je ook waarschuwingen en zo. Nou thuis dan maar wat aangesloten. Inderdaad leuke buurten om rond te struinen. heb je in nederland eigemlijk bijna niet meer. In belgië dan weer wel. Eigenlijk overal in de rest van de wereld maar vooral in het Oostblok. Pas op voor asbest hoor! En roestige spijkers met tetanus. Anyway, mijn vrienden te Zajecar met wie ik geregeld correspondeer klagen steen en been: geen werk, geen geld, armoe troef. Het wordt van kwaad tot erger. Alles wordt steeds maar duurder en vooral de scholen van hun kinderen. Het was nooit echt een rijke buurt maar de laatste tijd gaat het wel heel snel achteruit als ik hen goed begrijp. Klinkt dit bekend in de oren of is dit regio gebonden? Het zou toch erg zijn als het hele land zo hard achteruit gaat. Die vrienden zijn te trots om geld aan te nemen dat ik wel eens heb aangeboden, maar ja, ik weet ook niet hoe ik ze anders kan helpen? Weet jij een tip hoe ik "de Balkanmensch" kan helpen zonder te beledigen?
Groeten van Jesse, en ik las dat Depeche Mode naar Belgrado komt. Moet je heen gaan, of niet, kijk maar..

Anoniem zei

Tussenland heet dat, of rommelruimte, Marten Minkema produceerde daar afgelopen een repo over. Even de reclame en intro overslaan:

http://player.omroep.nl/?aflID=7159290

David Jan zei

Ga er zo naar luisteren. Dank voor de tip Cornelis.

David Jan zei

Welkom terug, Jesse. Je stelt moeilijke vragen. Dat alles snel duurder wordt, klopt als een bus. Electriciteit, gas, brood, vlees, melk, noem maar op. Niet zelden lopen de percentages van de prijsstijgingen in de dubbele cijfers. Lonen of andere vormen van inkomen stijgen vanzelfsprekend niet zo hard. Dat doet pijn. Servië (en vroeger Joegoslavië) is jarenlang gewend geweest aan subsidiëring van allerlei eerste levensbehoeften en nu moet het wennen aan de keiharde wetten van de markt (moet van de EU).
Daar komen de inflatie en de koersdaling van de dinar ten opzichte van de euro nog eens bij.
Zoals overal concentreert de economische activiteit zich ook hier in de hoofdstad. Dat er in Zajecčar dus minder werk is dan in Belgrado, ligt in de rede. Daar staat tegenover dat Belgrado veel duurder is dan de regio. Kijk alleen maar naar de prijzen van onroerend goed; onder de 2000 euro per vierkante meter is bijna niets meer te vinden.
Veel Serviërs zien bovendien met angst en beven de gevolgen van de economische crisis tegemoet. Bedrijven in West-Europa hebben minder Servische produkten nodig en ze investeren minder in landen als Servië. De gevolgen daarvan zijn nu nog niet te overzien.
Maar laten we ook weer niet al te dramatisch doen. Het gaat in Servië over het algemeen stukken beter dan pakweg zeven, acht jaar geleden. En laat me maar eens provoceren: Serviërs zijn ook wel heel snel gewend geraakt aan luxe. Een mobiele telefoon, een andere auto dan een Yugo, een vakantie naar Tunesië; volgens veel Serviërs allemaal eerste levensbehoeften.
Hoe je je vrienden zou kunnen steunen is een moeilijk te beantwoorden vraag. Ik herken je opmerkingen, je moet ontzettend uitkijken niet te betuttelen of te beledigen. En terecht. Geld geven is inderdaad niet de oplossing (zou je het zelf accepteren???), tenzij je het misschien in de vorm van een lening aanbiedt (en er van uit kunt gaan dat je het nooit of pas over een hele poos terugkrijgt). Beter is, denk ik, hele concrete hulp aan te bieden: schoolspullen voor de kinderen, vervanging van een kapot stijkzijzer, materiaal voor een verbouwing, je vrienden of hun kinderen (of allemaal) uitnodigen om een weekje naar Nederland te komen (en dat ook te betalen), bijdragen aan een noodzakelijke operatie die de verzekering zou moeten vergoeden, maar het niet doet. Stuur eens wat op (speelgoed bijvoorbeeld). Ik ken je vrienden niet, maar misschien zouden ze iets voor zichzelf kunnen beginnen. Een bijdrage aan de investeringskosten (al dan niet in de vorm van een lening) zou dan uitkomst kunnen bieden. Van dat soort dingen. Dat is lastig als je in Nederland zit, ik besef het me. Succes ermee.

Anoniem zei

Beste David Jan,

Enorm bedankt voor je uitvoerige antwoord. Echt heel aardig. Toevallig stuur ik elk jaar een doos met nuttige cadeautjes voor Sinterklaas. Een feest dat ze toen ze hier woonden hebben leren kennen en dat ik nu een beetje levend voor ze hou. Het gaat wel eens mis met de post en douane en soms komt het pakje pas in februari aan, dus om dat dit jaar te voorkomen had ik het al eind oktober verstuurd en dan zul je zien dat ze het een week geleden al ontvingen en ze konden niet wachten en ze hebben het al uitgepakt. Vooral de onderbroek van Bjorn Borg (voor zoonlief van 8) was een schot in de roos, maar ja dat is niet zo vreemd want die zijn super duur. Brengt me bij je provocerende opmerking dat ze wel erg snel gewend zijn aan luxe; zo denk ik er ook over. Als je vergelijkt met 15 jaar terug; veel veranderd. Ze zijn steeds materialistischer geworden . Maar als je er dan een keer op bezoek bent en het wordt een avondje laat met drank en tabak en muziek en mooie luchten en natuur en zee je kent dat wel, dan verdwijnt dat weer. Dan weten ze wat mij betreft weer de zin van het leven tot heel dichtbij te benaderen. Zonder GSM en BMW. Een beetje dubbel wel. Affijn, ik neem me voor om ze inderdaad maar wat vaker een doosje met handige zaken te sturen. Helpen met het opzetten van een onderneminkje weet ik niet, ik heb geen benul van hoe je zoiets zou moeten aanpakken. En uitnodigen om naar NL te komen vind ik een goed plan, heb ik ook al wel gedaan. Maar zij zeggen me telkens dat ze geen visa kunnen krijgen en dat geloof ik dan maar. Soms denk ik echter dat ze het niet kunnen betalen en dat ze dat niet durven te zeggen. Bestaat er iets als een uitreisverbod uit Servie naar EU?
Veel plezier daar maar weer en au revoir! Jesse

David Jan zei

Nee, een uitreisverbod bestaat niet. Serviërs kunnen gaan en staan waar ze willen. Althans, wat hun eigen regering betreft. Een Schengenvisum (nodig voor Nederland) bemachtigen is echter inderdaad niet zo eenvoudig. Allereerst heb je een uitnodiging nodig. Die zou van jou kunnen komen, dus dat is niet zo'n probleem. Ik weet niet of een aanvullende ziektekostenverzekering nog steeds vereist is, maar dat is makkelijk na te gaan. Verder moeten je vrienden kunnen aantonen dat ze voldoende geld hebben om hun verblijf in Nederland te kunnen betalen. Het grootste probleem is vaak dat aanvragers van een visum annemelijk moeten maken dat ze niet illegaal in Nederland zullen blijven. Het helpt als ze hier werk hebben, een gezin, een eigen huis. Van dat soort dingen. Met een beetje vasthoudendheid moet het wel lukken. Mogelijkerwijs wordt het volgend jaar allemaal makkelijker. Het ziet er naar uit dat Servië volgend jaar op de zogenoemde witte Schengenlijst komt te staan. Dan is er geen visum meer nodig. Maar zover is het nu nog niet.

Anoniem zei

Heeej, dan heb ik het altijd een beetje verkeerd begrepen. Ik was in de veronderstelling dat zij juist Servie niet uitmochten, maar eigenlijk doen we zelf dus moeilijk. Ik zal mij inderdaad eens gaan verdiepen in de mogelijkheden. Zullen ze echt leuk vinden denk ik. Wederom bedankt voor je antwoord en ik hou je op de hoogte! Jesse