vrijdag 7 november 2008

crisis

Hoe staat het er inmiddels voor met de economie? Ik lees dat de westerse economieën in 2009 zullen krimpen en dat is slecht nieuws voor de Balkan. Hier is men immers goeddeels afhankelijk van investeringen uit datzelfde westen. Benieuwd bijvoorbeeld of de potten met geld die Fiat aan Zastava heeft toegezegd inderdaad richting Kragujevac zullen komen. Ik heb zo mijn twijfels.
Ander slecht nieuws is dat de dinar steeds meer waarde begint te verliezen. Je betaalde gisteren 85,84 dinar voor een euro, waar dat een maand of twee geleden nog maar iets van 75 dinar was. De Centrale Bank intervenieert zich suf, maar het lijkt weinig effect te hebben. Servië importeert veel meer dan het exporteert en zit dus ook wat dit betreft met de gebakken peren. En dan begint de inflatie ook nog op te lopen.

Wat dat allemaal concreet betekent, is nu nog moeilijk te zeggen. Zoals je op de plaatjes ziet, koopt men hier in Belgrado nog steeds spulletjes, men zit nog steeds op terassen. En hoewel de verkoper op het moment dat ik het plaatje maakte even niks te doen had, eten Belgradoërs ook nog steeds ijsjes.


Maar de angst zit er wel in. De economische malaise van de jaren negentig ligt nog vers in het geheugen. De bedelstaf waaraan de baka van hieronder toen is geraakt, is velen een nachtmerrie.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mij wordt daar in buurland RO ook regelmatig naar gevraagd vanuit Nederland, hoe dat nu hier gaat met "de crisis", nou ja, helemaal niks eigenlijk, afgezien van de beurskoersen.

Anoniem zei

Mocht iemand dit lezen zo onderaan de pagina... rectificatie: in RO gaat op dit moment iedere dag wel een grotere fabriek dicht, al vele duizenden mensen zonder hun baan van begin deze maand, zelfs Dacia (van de auto's) gaat regelmatig een paar dagen plat.