zondag 4 mei 2008

doden

In Nederland worden vandaag een heleboel doden herdacht, in de republieken van het voormalige Joegoslavië herdenken ze er één: Druže Tito, kameraad Tito. Achtentwintig jaar geleden gaf de oude snoeperd de geest in Ljubljana, vandaag staan er een paar honderd oude communisten en Sloveense motorjongens in de miezerregen te treuren bij het Kuća cveća (Bloemenhuis) hier in Belgrado. Wat een verdriet.

Tito was populair. Als een waar ambassadeur van de Beweging van Ongebonden landen reisde hij de hele wereld over. Over al die bezoeken is een vreselijk grappig boek uitgekomen: Tito's Cookbook.In dat boek kun je lezen dat hij op 21 september 1944 gebraden kip met gemarineerde paddestoelen at met Jozef Stalin, bij wie hij toen nog niet in ongenade was gevallen. De heren dronken er wodka en Georgische wijn bij. In februari 1962 smikkelde hij in de trein tussen Alexandria en Cairo van gevulde zuurkoolrolletjes met de Egyptische president Nasser en tien jaar later verwende hij Gina Lollobrigida met een gevulde vissoep en Vanga rosé. Matigheid was de communistische leider vreemd.

Juul en Bea waren kennelijk erg geïnteresseerd toen de charmeur, op bezoek in Nederland, hun in oktober 1970 een banket aanbood. Ze keken tenminste allebei of ze wel bij hem op schoot wilden. Tito zette zijn koninklijke gasten onder meer kabeljouwsalade voor. Het recept? Leg een pond gedroogde kabeljauw in water en laat het een nacht staan. De volgende dag even flink met de hamer erover en dan 45 minuten in de snelkookpan. Kook een kilo aardappels in de schil en snijd ze in stukjes. Hak de kabeljauw en meng die met de stukjes aardappel. Voeg er een boel knoflook aan toe, alsmede vers gemalen zwarte peper, vijf eetlepels wijnazijn, vijf eetlepels olie, wat zout en een bosje gehakte peterselie. En klaar is een koninklijk voorgerecht.
Meer weten over de maarschalk?
plaatjes
achtergrondinfo
het Joegoslavische volkslied voor de karoake
en:
om aan te geven dat Tito ook maar een mens was

Geen opmerkingen: