woensdag 7 mei 2008

dikke enkels

Het was heel slecht weer, gisterenavond tijdens de afsluitende verkiezingsmanifestatie van de Servische Radicale Partij op het Plein van de Republiek. De regen kwam met bakken uit de hemel. Ik was nat tot op mijn onderbroek. Loop vandaag dan ook te sniffen.


Er waren weer heel wat vreemde types te aanschouwen. Veel mensen doen daar een beetje lacherig over. Ach ja, die radicalen... Anderen weten niet beter te verzinnen dan dat het om een stelletje hersenloze nationalisten gaat, Šešelj-adepten die niets liever zouden doen dan Kroaten, Bosnische moslims en Albanezen om zeep helpen. Šešelj is nog steeds de officiële leider van de radicalen, hoewel hij bij het Joegoslavië Tribunaal terecht staat voor oorlogsmisdaden.
En inderdaad, ook zulke types waren gisterenavond weer ruim vertegenwoordigd. Op het t-shirt van deze (heel erg dronken) jongen zie je de beeltenis van Ratko Mladić, met daaronder Srpski heroj (Servische held). Op de vlag het hoofd van Šešelj en de tekst Srpski Junak, wat hetzelfde betekent.

Maar het gros van de radicalenaanhang is niet gek. Dit is het verpauperde deel van Servië, het deel dat niet heeft geprofiteerd van de val van Slobodan Milosević in 2000 en dat is een belangrijk deel van de Servische bevolking. Het zijn mensen die bij de privatiseringen hun werk zijn kwijtgeraakt, ouderen met hele schamele pensioentjes, mensen die de grootste moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen, als ze daarin al slagen. De boodschap dat de regeringen sinds 2000 niets hebben gedaan aan bestrijding van corruptie, vriendjespolitiek en criminaliteit drinken zij als goddelijke nectar, net als de boodschap dat Servië sterk moet zijn, moet knokken voor het behoud van Kosovo, zich moet richten op de slavische broeders in Moskou. Daar kun je het niet mee eens zijn, maar het is wel de realiteit.
Alle tekenen wijzen erop dat de Radicale Partij de verkiezingen van zondag gaat winnen. Iedereen verwacht dat de radicalen (waarschijnlijk in een coalitie met premier Koštunica's DSS) de komende regering zullen vormen. Daar kun je maar beter niet lacherig over doen.

Geen opmerkingen: