zaterdag 31 mei 2008

giller

Ik ben weer terug in Belgrado, maar kom nog even terug op de verkiezingen in Macedonië. Hoewel het onderstaande er niets toe doet, zegt het iets over de politieke folklore op de Balkan. Meneer Slobodan Oegrinovski heeft een partij en die heet de Unie van Tito's Linkse Krachten. Op het bovenste plaatje heeft hij zijn vuist tegen zijn slaap. Ziet er vreemd uit, maar dat was nu eenmaal het communistische saluut in de dagen van Tito. Het tweede plaatje... Nou ja, vorm zelf maar een oordeel.
Het eerste punt van meneer Oegrinovsli is "eerlijk, bescheiden en realistisch". Dan volgt "arbeiders en gepensioneerden zijn de grootste aandeelhouders", "gratis gezondheidszorg en gratis onderwijs", "wat wij bouwen kan niet worden vernietigd" en "het volk beslist over EU en Navo". Op het tweede plaatje zegt hij: "het is genoeg", kondigt hij aan 'hen' (de huidige machthebbers) voor het gerecht te slepen, want "nu is de tijd", omdat "het leven geen herkansing biedt".
In het Nederlands klinkt dat of erg oprecht en serieus of volkomen onbegrijpelijk. In het Macedonisch schijnt het een giller te zijn. Ik heb deze flyers gisterenavond aan een paar vrienden in Belgrado laten zien en die kwamen zowat niet meer bij van het lachen. Zoiets geks hadden ze niet meer gezien, sinds JUL (Joegoslavië's Links) van Mira Marković (zie elders) van het toneel in Servië is verdwenen.Geen opmerkingen: