vrijdag 2 mei 2008

mijlpaal

Een historische dag. David Jan Godfroid begint een weblog. Waarom? Dat weet ik eerlijk gezegd nog niet. Geen idee of dit gaat werken, geen flauw benul van de implicaties. We zullen wel zien.
Hoe dan ook.
Ik zal schrijven over alles wat er op mijn weg komt. Dat kunnen onbenulligheden zijn, zoals dat ik eergisteren een vetbultje van mijn voorhoofd heb laten snijden. Het kan ook gaan over de grote wereldpolitiek, over jubeltenen, over geschiedvervalsing, over vrienden en vriendinnen, over liefde en leed, grote en kleine emoties, gescheiden ouders, patat met en doorgestoken kaarten. Maar meestal zal het gaan over de Balkan. Ik woon in Belgrado. Voor de jongere generaties, die naar ik begrijp te kampen hebben met een bedroevend niveau van lager en middelbaar onderwijs: Belgrado is de hoofdstad van Servië en Servië is een land in Zuid-Oost Europa. Reken zo'n zeventienhonderd kilometer om er vanuit Amsterdam te komen.
In Belgrado wonen ongeveer twee miljoen mensen, veruit de meesten zijn Serviërs, die Servisch spreken en Servisch-orthodox zijn (dat is een religie). Wil je weten hoeveel mensen er in heel Servië wonen, dan zul je je eerst moeten bedenken of Kosovo deel uitmaakt van het land. De twee miljoen Albanezen daar vinden dat zij er de baas zijn, maar daar denken de Serviërs heel anders over. Dus: Servië heeft óf tien miljoen óf acht miljoen inwoners. Van mij mag je het zelf uitmaken, zo liberaal ben ik wel.
Dit is mijn eerste verhaaltje, dus laat me iets over mezelf vertellen. Ik ben 48 jaar oud, getrouwd, geen kinderen en journalist. Ik bericht voor de NOS, de GPD (agentschap voor regionale dagbladen) en voor wie maar wil over wat er dan ook op de Balkan gebeurt. Met een onderbreking van drie jaar in Moskou (juist, de hoofdstad van Rusland) woon en werk ik een slordige negen jaar in deze regio.
De buurt waar ik woon heet Dorćol, en dit is mijn straat:


Dit is mijn gebouw:


Dit is mijn uitzicht:


Hier kan ik om drie uur 's nachts nog bier gaan kopen:


En hier kost een slof Pall Mall rood 850 dinar (10,50 euro, om de rokers in Nederland jaloers te maken):
Welaan, het grote avontuur gaat dus beginnen. Reageren mag, maar ik moet eerst uit zien te vinden hoe ik die gelegenheid kan bieden. Ik houd me van harte aanbevolen voor tips, op- en aanmerking, kritiek van welke soort dan ook maar ik maak zelf uit wat ik daarmee doe. Ik weet niet of dit mijn eerste stukje is in een serie van vijf miljoen of meteen al het allerlaatste. Ik wens mezelf veel succes.

4 opmerkingen:

Remco Reiding zei

Een hartelijk welkom in de blogwereld! Moge je er niet in verdwalen!

David Jan zei

dankjewel remco

Anoniem zei

Leuk, een Balkanblog! Altijd leuk om blogs van verslaggevers te lezen, zeker over Oost-Europa. Belandde hier via Remco's Rusland, dat ik als slaviste al langer met plezier las. Ga deze zeker ook volgen.

David Jan zei

Beste Antje. Ik heb niet goed opgelet en vind je reactie nu pas. Moet je doen, dat volgen van mijn blog. Ik zal m'n best doen om je er plezier aan te laten beleven.